Naslovna / Zdravlje

Može li cimet da poboljša učenje i pamćenje

Priredio/la: S.St.|11:00 - 23. 02. 2023.

Istraživači su analizirali 40 studija koje su istraživale kako cimet utiče na kognitivne funkcije. Otkrili su da konzumiranje cimeta može poboljšati učenje i pamćenje, ali i da su potrebne dalje studije pre nego što se donesu zaključci

cimet Rezultati studije su pokazali da cimet može pozitivno da utiče na učenje i pamćenje, ali je potrebno još dodatnih istraživanja Foto: Shutterstock

Cimet ima dugu istoriju u kulinarskoj upotrebi, kao aroma i u biljnoj medicini. Studije pokazuju da cimet daje kognitivne prednosti i antiinflamatorna, antikancerogena i imunomodulatorna svojstva. Neka istraživanja pokazuju da cimet potencijalno ima neuroprotektivne efekte, uključujući i i one protiv Alchajmerove bolesti. Pokazalo se da jedinjenje u cimetu poznato kao cinamaldehid inhibira nakupljanje beta-amiloid plakova u mozgu, što je ključni znak Alchajmerove bolesti.

Cimet i kognitivne funkcije

Dalje proučavanje potencijalnih kognitivnih prednosti cimeta moglo bi da pomogne u razvoju preventivnih strategija za kognitivni pad. Nedavno su istraživači sproveli meta-analizu 40 studija koje su istraživale efekte cimeta na kognitivne funkcije. Otkrili su da cimet značajno poboljšava kognitivne funkcije, opisane kao učenje i pamćenje. Studija je objavljena u Nutritional Neuroscience.

Za potrebe ove studije, istraživači su analizirali 40 studija koje detaljno opisuju odnos između cimeta i kognitivne funkcije. U analizu su bile uključene dve kliničke studije, pet in vitro studija i 33 in vivo studije.

Za početak, istraživači su analizirali studije koje uključuju ekstrakt ili prah cimeta.

U jednoj kliničkoj studiji, naučnici su zaključili da žvakanje žvakaće gume sa cimetom tokom 40 dana pozitivno utiče na pamćenje kod adolescenata. U okviru druge kliničke studije, međutim, nisu prijavljene značajne promene u pamćenju kod oralnog uzimanja.

Većina studija in vivo otkrila je da cimet pozitivno utiče na učenje i pamćenje. Jedno istraživanje je, međutim, pokazalo da cimet umanjuje učenje i skraćuje pamćenje.

U međuvremenu, in vivo studija otkrila je da ekstrakt metanola iz kore cimeta može da inhibira proizvodnju beta-amiloida.

Istraživači su zatim istraživali komponente cimeta kao što su eugenol, cimetna kiselina i cimetaldehid. Otkrili su da eugenol ima kognitivne zaštitne efekte zbog svojih antioksidativnih svojstava i sposobnosti da inhibira amiloidne plakove. Dalje su zaključili da jedinjenja poznata kao cinamaldehid i trans-cinamaldehid imaju antiinflamatorne i efekte protiv odumiranja moždanih ćelija koji štite od kognitivnih oštećenja na životinjskim modelima.

Istraživači su zapazili da njihovi rezultati nisu zavisili od doze, što znači da su i niske doze cimeta dale pozitivne efekte.

Ograničeni klinički podaci o upotrebi cimeta

Na pitanje o ograničenjima nalaza, Molly Rapozo, registrovani dijetetičar nutricionista i viši nutricionista i zdravstveni edukator na Pacific Neuroscience Institute u Santa Moniki, Kalifornija, koja nije bila uključena u studiju, rekla je za Medical News Today (MNT):

– U ovo ispitivanje bile su uključene samo 2 kliničke studije, pri čemu jedna nije pokazala pozitivan efekat. Dalje, većinom su bili modeli glodara. Zbog toga je potrebno više kliničkih studija. Štaviše, bilo je mnogo varijacija među studijama u pogledu trajanja, doze i korišćenih komponenti cimeta.

Govoreći o tome zašto je jedno od dva klinička ispitivanja uključivalo prijavljene pozitivne efekte, Rapozo je rekla:

– Možda cimet nije pokazao pozitivan efekat u jednoj od kliničkih studija jer doza, trajanje ili korišćeni cimet nisu imali toliki uticaj kao kombinacija korišćena u pozitivnoj studiji.

Dr Karen D. Sullivan, sertifikovani neuropsiholog, koja nije bila uključena u studiju, rekla je za MNT:

– Glavna ograničenja su nizak kvalitet mnogih uključenih studija koje čak i autori opisuju kao „neprecizne”. Brojne varijable su loše definisane, uključujući testirane kognitivne sposobnosti, upotrebu različitih komponenti cimeta i različitu izloženost jedinjenjima. Podaci o cimetu koji inhibira patofiziološke mehanizme uočene kod Alchajmerove bolesti veoma su slabi i ograničeni na veoma male veličine uzoraka u laboratorijskim uzorcima – smatra dr Sullivan.

Dr Jonathan J. Rasouli, direktor kompleksne hirurgije deformiteta kičme kod odraslih u Univerzitetskoj bolnici Staten Island, koji takođe nije bio uključen u studiju, rekao je za MNT da studije na ljudima nisu imale adekvatne kontrolne grupe, što znači da je teško da se izvuče čvrst zaključak iz istraživanja.

– Da bismo definitivno rekli da postoji korist, biće nam potrebno prospektivno, randomizovano kontrolisano ispitivanje, a ono je još uvek na čekanju – primetio je dr Rasouli.

Cimet treba uključiti u ishranu

Postoje dve vrste cimeta: cejlonski i kasija. Oba mogu biti zdravi dodaci ishrani, međutim, kasija cimet sadrži toksin koji može biti štetan ako ga previše jedemo.

Konzumiranje velikih količina kasija cimeta može da ošteti funkciju jetre, poveća rizik od raka pluća, jetre i bubrega, u interakciji sa nekim lekovima može da pojača njihove neželjene efekte i to sve zbog velikih količina kumarina. Takođe, konzumiranje previše mlevenog cimeta bilo koje vrste odjednom izaziva kašalj i otežano disanje. Ovo je posebno zabrinjavajuće za ljude sa astmom – upozorava dr Sullivan.

Rapozo, međutim, primećuje da se cimet smatra bezbednim biljnim lekom i da ima dugu istoriju u različitim kulturama. To znači da može da se uključi u ishranu širokog spektra ljudi.

– Preporučujem kulinarsko bilje i začine kao deo antiinflamatorne ishrane koja je zdrava za mozak. Od cimeta se pravi divan topli ili hladan čaj, daje odličan ukus kada se jede sa celim žitaricama i voćem, a takođe je neophodan sastojak slanih mešavina začina širom sveta – zaključila je Rapozo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo