Naslovna / Zdravlje

Čvorići na glasnicama kao i neki maligni tumori otkrivaju se pregledom fonijatra

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 28. 02. 2023.

Potencijalni fonijatrijski pacijenti nisu samo oni koji imaju neki problem sa glasom ili promuklost, već i osobe sa poteškoćama u disanju i gutanju, bez obzira na godine života, objašnjava profesor dr Sanja Krejović, specijalista otorinolaringologije i supspecijalista fonijatrije

Glasnice Profesor dr Sanja Krejović: Da bismo imali dobar glas, neophodno je da gornji disajni putevi i njihova sluznica budu zdravi Foto: Privatna arhiva/Sanja Krejović

Fonijatrija je mlada grana medicine, kod nas još uvek nedovoljno poznata. Mnogi ljudi upućeni na fonijatrijski pregled od strane svog otorinolaringologa i ne znaju da problem sa glasom može da signalizira neka druga, ozbiljnija oboljenja. Dobar fonijatar je čak i samo po boji glasa u situaciji da oceni da se možda radi o nekim malignim promenama. 

Fonijatrija ne tretira samo probleme sa glasom, već i sa disanjem i gutanjem

Ko su kandidati za fonijatrijski pregled i sa kakvim simptomima?

Potencijalni fonijatrijski pacijenti nisu samo oni koji imaju neki problem sa glasom ili promuklost. To su i osobe sa poteškoćama u disanju i gutanju, bez obzira na starosnu dob. To jesu pre svih oni kojima je glas osnovni „alat“ za rad: pevači, glumci, profesori, voditelji, novinari, predavači… Međutim, važno je naglasiti da je broj onkoloških pacijenata u porastu, a da je prvi simptom koji upozorava na neko od tih stanja prvenstveno promuklost. Rano otkrivanje bolesti je najznačajnije za njen tok i lečenje, pa zato apelujemo da se svako ko ima promuklost duže od 2 do 3 nedelje obavezno javi otorinolaringologu. Po potrebi, uslediće pregled kod fonijatra – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Sanja Krejović, specijalista otoringolaringologije, supspecijalista fonijatrije.

Glas možemo izgubiti i zbog stresa, a razloge najpreciznije otkriva upravo fonijatrija

Problemi sa glasom mogu da se jave zbog nekih organskih promena na nivou generatora glasa-grkljana, navodi naša sagovornica, ali dodaje i da gubitak glasa ponekad izazivaju neke stresne situacije. Pravovremenom i adekvatnom terapijom, fonijatri pacijentu mogu da „vrate“ glas, ako je uzrok psihogene prirode.

– Pojedine neurološke bolesti mogu dovesti do poremećaja glasa i govora. Do problema sa glasom ponekad dolazi i posle nekih operacija (štitasta žlezda, karotida, pluća), kada može da usledi paraliza grkljana. Druga grupa poremećaja zbog kojih se pacijenti upućuju na fonijatrijski pregled jesu funkcionalni. U takvim slučajevima, bez glasa se ostaje zbog njegove nepravilne upotrebe, zloupotrebe, ili kada se preživi neki značajan stres – upozorava prof.dr Krejović.

Kako fonijatrija čuva „dobar glas“ i šta nam on govori o kompletnom zdravlju

Sagovornica našeg portala kaže da fonijatrijskim pregledom mogu da se otkriju sve promene na glasnicama. Pored čvorića, cista i polipa, moguće je uočiti i promene u celom larinksu, čak i ako su tumorske prirode. Prof.dr Krejović navodi da tumori larinksa mogu da budu i benigni i maligni, i ističe da na fonijatrijski pregled, nažalost, dolazi sve više onkoloških pacijenata.

Takođe, skreće pažnju i na ulogu glasa, koju često zanemarujemo:

– Mozak je, praktično, njegov „glavni dirigent“. On instruira odašiljanje glasa, jer se centar za glas nalazi u mozgu. Na njega utiče sve što se dešava u našem organizmu, i na psihičkom i na fizičkom nivou. Zbog toga je često neophodno uraditi kompjutersku analizu glasa i govora, a napredak medicinske tehnologije nam omogućava da to učinimo relativno brzo, komforno i bez rizika za pacijenta.

Ne postoji razlog za strah: kako izgleda najsavremeniji fonijatrijski pregled

Fonijatrijski pregled opodrazumeva kompletan otorinolaringološki (ORL) pregled uva, nosa i grla. Posebno važan ali i zanimljiv deo, koji ćemo danas zahvaljujući ljubaznosti prof.dr Sanje Krejović prezentovati pratiocima eKlinika portala, jeste endoskopski pregled grkljana. Zove se endovideostroboskopija, a fonijatru omogućava da precizno sagleda vibracije glasnica, koje stvaraju glas. One inače, objašnjava prof.dr Krejović, ne mogu da se vide golim okom.

– Jedini način za to je pomoć stroboskopskog svetla. Ako vibracije glasnica izostaju a promene su vidljive, to može biti prvi pokazatelj maligne bolesti. Na ovaj način u mogućnosti smo da karcinom larinksa otkrijemo u početnom stadijumu, što je često presudno za pacijenta. Nema razloga za strah, jer je u pitanju neinvazivni pregled uz upotrebu endoskopa. On se plasira u usta (na jezik), a pregled traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Nema bola, a kamerica na njegovom vrhu prikazuje nam uveličani larinks i sve njegove strukture – opisuje sagovornica našeg portala.

Promuklost i rak larinksa

Ovim pregledom takođe, navodi naša sagovornica, može da se otkrije laringofarinksna bolest, o kojoj je već ranije govorila za naš portal. Veliki broj pacijenata ima problem sa gorušicom. Međutim, toga nisu ni svesni dok kiselina ne dođe do glasnica i zapljuskuje njihovu sluznicu. Posledica može da bude i karcinom larinksa, ozbiljna onkološka i sve češća bolest.

– Za nastanak raka larinksa najozbiljniji faktor rizika je pušenje, koje izaziva hronične zapaljenske promene. I njihov prvi simptom je promuklost. Tu je i zloupotreba alkohola, uz loše mikroklimatske uslove, gorušicu, alergijske manifestacije, oštećenje sluha, kašalj… – navodi jedan od retkih fonijatara kod nas, prof.dr Krejović.

Lečenje i saveti: vežbe, zdravlje gornjih disajnih puteva i briga o plućima

Kada se problem konstatuje a isključe maligniteti, fonijatrijski tretman, odnosno terapija, podrazumeva vežbe disanja i produkcije glasa. Da bismo imali zdrav i dobar glas, neophodno je, ističe naša sagovornica, da gornji disajni putevi i njihova sluznica budu zdravi.

– Pluća su aktivator, glasnice generator, a nos i usna duplja rezonator glasa. Od svega toga zavisi i posebnost boje glasa. Ono što možemo sami da učinimo za dobar glas, pored izbegavanja faktora rizika na koje možemo da utičemo, jeste da ispiramo nos rastvorom morske soli i vlažimo sluznicu usne duplje prirodnim pastilama na bazi propolisa ili hijalurona. Takođe je veoma važno pravilno disanje, da udah bude na nos. Tako će se i glas produkovati na adekvatan način – savetuje prof.dr Sanja Krejović.

Tradicija srpske fonijatrije značajna u evropskim i svetskim okvirima

Prof.dr Sanja Krejović je jedan od samo desetak fonijatara na našim prostorima. Ni u svetu nije značajno bolja situacija, ima ih, priča sagovornica našeg portala, tek nekoliko stotina. Na sreću naših pacijenata, tradicija fonijatrijskog odseka Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije traje više od pola veka.

Fonijatrija

Prof.dr Sanja Krejović je autor brojnih stručnih radova, predavanja i publikacija koje prezentuje na kongresima širom sveta Foto: privatna arhiva/Sanja Krejović

Profesor dr Krejović je nastavlja, edukujući se na svetskim kongresima i konferencijama, šireći i razmenjujući znanja sa kolegama sa svih meridijana. Prate se aktuelni trendovi dijagnostike i lečenja, a slede ih i naši fonijatri.

– Fonijatrija je zahtevna i specifična, zahteva holistički pristup pacijentu. Da bi završio užu specijalizaciju fonijatrije, odnosno postao fonijatar, lekar mora da bude specijalista otorinolaringologije sa iskustvom. Takođe, i dobar psiholog. Poželjno je i od velikog značaja i muzičko obrazovanje, uz istančan sluh. Samo na osnovu boje glasa, dobar fonijatar može da prepozna o kom poremećaju glasa se radi, da li je neko pušač i slično – ispričala je u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Sanja Krejović, specijalista otorinolaringologije i supspecijalista fonijatrije, član Unije evropskih fonijatara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zoran
11:44, 28. 02. 2023.
Odgovori

Doktorko Sanja poštovanje!Želim da vas pitam kako se i gde može zakazati Fonijatrijski pregled kod vas na vašoj klinici gde radite?Imam problem sa glasnicama,promukao sam već više od mesec dana a u poslednje vreme sve teže i gutam i često se „zadavim hranom“!Imam osećaj da mi stalno nešto“Stoji u grlu“pogotovu sa njegove desne strane!Molim vas da mi odgovorite kao i da mi napišete kolika je cena kompletnog Fonijatrijskog pregleda kod Vas?Napominjem da sam pre 5 godina operisao“Displaziju“glasnih žica pri operaciji Polipa sa leve strane glasnih žica!U očekivanju vašeg odgovora Srdačno vas pozdravljam!Zoran iz Mionice kod Valjeva.

Marijana Rajić
16:23, 28. 02. 2023.
Odgovori

Poštovani, pregled možete zakazati u Bel Medic klinici, dr Krejović radi nedeljom.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor