Naslovna / Zdravlje

Kada je bol u grlu prolazan simptom, a kada je potrebna ozbiljnija dijagnostika

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 13. 06. 2023.

Različite infekcije, od bakterijskih preko niza virusnih pa i HIV virusa daju simptome slične prehladi uz jak bol u grlu, groznicu i malaksalost, ali je gušobolja deo svakodnevice i osoba sa dijabetesom ili oslabljenim imunskim sistemom zbog hemioterapije

bol u grlu Od peckanja i grebanja do ozbiljnog bola, uzroci su različiti Foto: Shutterstock

Za bol u grlu važi nepisano pravilo kao i za najveći broj medicinskih stanja: ako se pojavi iznenada kao deo poznatih simptoma koje smo već nekada imali a liče na grip ili prehladu, najverovatnije se ne radi ni o čemu ozbiljnom. Međutim, ponekad je adekvatna dijagnostika ne samo pomoć da bol prestane već i najbolja prevencija od ozbiljnijih bolesti.

Zašto sve može da se javi bol u grlu

Bol u grlu spada u jedan od najčešćih simptoma koje doživljavamo od malih nogu. Spada u manifestacije koji mogu da se jave svakodnevno, i zbog toga što je naš respiratorni sistem na udaru virusa, bakterija, patogena, zagađenja vazduha, duvanskog dima, ali i ličnih nezdravih životnih navika poput pušenja, konzumiranja alkoholnih i gaziranih pića.

Uglavnom počinje kao golicanje ili osećaj grebanja. Ponekad je tu promuklost, osećaj otežanog gutanja i nelagode. Trajanje simptoma zavisi od uzroka, kao i lečenje, ako je potrebno.

Bol u grlu često izaziva bakterija streptokoka

Bakterije su uz viruse nešto što najčešće izaziva senzacije bola, peckanja i grebanja u grlu. Streptokoka, rasprostranjena bakterija, napada grlo i kod dece i kod odraslih. Posledica može da bude gnojna angina, kao i  zapaljenje uva. Terapiju propisuje isključivo lekar, uobičajeno antibiotsku. Kao i kod svakog uzimanja antibiotika potreban je oprez u doziranju zbog rezistencije, uz upotrebu probiotika.

Virusne infekcije i bol u grlu

Ipak, bol u grlu je najčešće posledica uticaja delovanja različitih virusa. Izazivaju niz stanja, od uobičajenih prehlada do ozbiljnijih bolesti poput infektivne mononukleoze, zauški ili malih boginja.

Ako je infekcija virusnog porekla, potpuno je pogrešno uzimati antibiotike. Unosite dosta tečnosti, ispirajte grlo slanom vodom ili fiziološkim rastvorom, pijte vitaminske sokove od ceđenog voća, ne kupovne i dodatno zaslađene. Nemojte piti ništa što je vruće, jer to samo dodatno iritira sluzokožu grla već načetu spoljnim uticajima. Zaštitite druge osobe kada kašljete, odmarajte, provetravajte prostoriju u kojoj boravite i izbegavajte suv vazduh (i u prostoru koristite neparfimisane osveživače, kao i isparivače).

Gorušica izaziva i bol u grlu i mučninu

Refluks kiseline ili GERB, popularnije gorušica, često izaziva nelagodu i bolove u grlu. Hronično vraćanje kiseline iz želuca u jednjak ne samo da može da ugrozi jednjak, što rezultira bolom, već je preduslov i za neke ozbiljnije bolesti poput Barrettovog jednjaka i karcinoma grla. Simptomi mogu da se pojačaju kad god se prejedemo ili unesemo masnu, nezdravu, prezačinjenu i ljutu hranu.

Upala krajnika i alergije

Alergije postaju svakodnevica i više nisu samo sezonski problem Razlozi su lošiji lični i globalni imunitet, brzi životni tempo, sve agresivniji patogeni (prašina, čestice zagađenja, polen, buđ, dlake, grinje). Uz zapušen nos koji curi, kijanje, crvenilo sluznica i beonjača, može da se javi i naprijatan svrab u grlu. Često se zbog sličnosti pomešaju simptomi prehlade i alergije.

Do upale krajnika dolazi usled infekcije bakterijama i virusima (streptokoke, stafilokoke, pneumokok, adenovirusi…). Bolest prati visoka temperatura, bol u mišićima, glavobolja, malaksalost ali promuklost, zadah iz usne duplje, bol pri gutanju. Leči se antibioticima i analgeticima, uz propisivanje od strane lekara.

Štitasta žlezda i maligniteti kao uzrok bola

Od ozbiljnijih bolesti koje mogu da izazovu bol u grlu kao simptom, tu su pre svega bolesti štitne žlezde i maligni tumori. Nodusi (čvorići) mogu biti i benignog porekla, ali je neophodno praćenje, jer mogu da alterišu i maligno. Struma (gušavost) je fizička manifestacija uvećanja štitaste žlezde, koju prati i bol u grlu.

U ređe slučajeve kada imamo bol u grlu spadaju karcinomi i to larinksa, usne duplje i gornjeg dela jednjaka. Oni jesu retki, ali se događaju. Odlikuju ih, pored ostalih manifestacija i promuklost, otok u grlu, bol u grlu i uhu, gubitak kilograma, groznica, malaksalost, niz psihofizičkih simptoma.

Važno je znati da bol u grlu koji izazivaju prolazni uzroci (bakterije i virusi) prolazi za najviše nedelju dana. Ako traje duže, obavezno se treba javiti lekaru kako bi se uradila dijagnostika koja će sprečiti komplikacija, a posebno ukoliko postoji sumnja na neko ozbiljnije oboljenje.

Loše životne navike i suv vazduh

I previše suv i topao vazduh može da izazove bol, najčešće ujutru, kad se probudimo. Osobama koje imaju ovaj simptom savetuje se upotreba ovlaživača vazduha u prostoriji u kojoj borave ili spavaju, kao i inhalacija. Naučite da štedite glas i grlo. Nemojte preglasno pričati ili pevati, jer i nepravilna upotreba glasnica može da napravi probleme i izazove neprijatnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo