Naslovna / Zdravlje

U kojim slučajevima gojaznost otežava dijagnostikovanje i lečenje srčanih bolesti

Priredio/la: I. V. |15:00 - 02. 03. 2023.

Prekomerna težina utiče na uobičajene testove koji se koriste za dijagnostikovanje srčanih bolesti i otežava tretmane lečenja gojaznosti

gojaznost Preporuke za gubitak težine kod srčanih bolesnika obično se teško poštuju Foto: Shutterstock

Gojaznost utiče na zdravlje srca na mnogo više načina nego što mislimo i samim tim otežava dijagnostikovanje i lečenje srčanih bolesti, navode stručnjaci Mayo Clinic u svom istraživanju objavljenom u Journal of the American College of Cardiology. U svom radu istraživači su opisali kako prekomerna težina utiče na uobičajene testove koji se koriste za dijagnostikovanje srčanih bolesti i kako utiče na tretmane s obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti širom sveta, iako se mogu da se spreče.

Gojaznost uzrokuje da intervencije budu teže izvodljive

– Višak masti deluje kao neka vrsta filtera i može da iskrivi očitavanja testa. Gojaznost utiče na skoro sve dijagnostičke testove koji se koriste u kardiologiji, kao što su EKG, CT skeniranje, magnetna rezonanca i ehokardiogram – objašnjava dr Francisco Lopez-Jimenez, direktor preventivne kardiologije na Mayo Clinic.

Proceduralne intervencije poput postavljanja stenta preko noge ili operacije srca mogu da budu  teže izvodljive kod pacijenata sa značajnom gojaznošću i mogu da uključe više komplikacija, kao što je povećan rizik od infekcije na mestu rane. Uobičajene terapije lekovima za lečenje kardiovaskularnih bolesti možda će morati drugačije da se podešavaju kod pacijenata sa gojaznošću. Neki lekovi, kao što su beta-blokatori, mogu da utiču na sposobnost pacijenta da smrša, a dr Lopez-Jimenez naglašava važnost pokušaja alternativnih pristupa kako bi se pomoglo tim pacijentima da izgube višak kilograma.

Srčani bolesnici se teže pridržavaju preporuka

Preporuke za gubitak težine kod srčanih bolesnika obično se teško poštuju budući da se takvi pacijenti teže kreću i osećaju simptome kao što je kratak dah kada vežbaju. Ti simptomi često obeshrabruju pacijente da se bave fizičkom aktivnošću, ali dr Lopez-Jimenez napominje da je vežbanje važno, ne samo za gubitak težine, već i za zdravlje srca.

– Gojaznost je važan faktor rizika koji treba rešiti kod pacijenata sa srčanim oboljenjima i zahteva od nas da nešto uradimo. Pacijent treba da zna da njihov lekar može da im pomogne da smanje  težinu. Sve u svemu, rešenja za gubitak težine svodi se na pronalaženje prave terapije za pacijenta – navodi dr Lopez-Jimenez.

Na početku programa mršavljena treba odrediti precizan stepen gojaznosti

Standardni program mršavljenja uključuje terapeuta, dijetetičara i ponekad psihologa. Ako taj program ne donese rezultate, dr Lopez-Jimenez podseća da postoje i drugi resursi kao što su barijatrijska hirurgija i lekovi koji mogu efikasno da pomognu pacijentima da skinu višak kilograma. Mayo Clinic je nedavno započela multidisciplinarni kardiometabolički program za rešavanje problema gojaznosti, smanjenje povezanih bolesti i pomoć pacijentima kako bi poboljšali kvalitet života.

Za početak je važno precizno definisanje stepena gojaznosti osobe. Indeks telesne mase (BMI) – mera telesne masti zasnovana na visini i težini, dugo se koristi za definisanje težine gojaznosti.  Ljudi sa značajnom količinom mišića imaće visok BMI, a osobe sa malo mišićne mase i više masnog tkiva u struku mogu da zabeleže nizak BMI, iako su gojazni, ali ne prekomerno. Mere kao što su odnos struka i kukova i obim struka lekarima daju precizniju procenu kardiovaskularnog rizika.

– Generalno, pacijenti sa srčanim oboljenjima i ozbiljnim stepenom gojaznosti imaće koristi ako pokušaju da modifikuju životni stil. A ako to ne uspe, ili ako su to pokušali u prošlosti, razumno je razmotriti barijatrijsku operaciju ili uzimanje lekova – naglašava dr Francisco Lopez-Jimenez, direktor preventivne kardiologije na Mayo Clinic.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo