Naslovna / Zdravlje

Kreiran uređaj koji otkriva ćelije raka bez prethodne operacije

Priredio/la: I. V. |13:00 - 03. 03. 2023.

S obzirom na to da je za osobe za koje se sumnja da imaju karcinom, posebno u organima kao što su jetra, debelo crevo ili bubrezi, često neophodna operacija za konačnu dijagnozu, kreiran je uređaj koji ne zahteva invazivan hirurški zahvat

uređaj Novi uređaj ne zahteva invazivan hirurški zahvat Foto: Shutterstock

Uređaj nazvan Static Droplet Microfluidic, koji su razvili i straživači sa University of Technology Sydney, može da otkrije i analizira ćelije raka iz uzoraka krvi, omogućavajući lekarima da izbegnu invazivne operacije biopsije i da prate napredak lečenja. Novi tehnološki uređaj kreiran je zbog činjenice da je za osobe, za koje se sumnja da imaju karcinom, posebno u organima kao što su jetra, debelo crevo ili bubrezi, često neophodna operacija za konačnu dijagnozu. Studija je upravo objavljena u Biosensors and Bioelectronics.

Static Droplet Microfluidic uređaj otkriva ćelije koje su se odvojile od primarnog tumora

Profesor Majid Warkiani sa UTS School of Biomedical Engineering navodi da postupak biopsije može da izazove nelagodnost kod pacijenata, kao i povećan rizik od komplikacija zbog operacije, ali – tačna dijagnoza postojanja raka je od vitalnog značaja za efikasan tretman.

– Kontrolisanje karcinoma procenom tumorskih ćelija u uzorcima krvi daleko je manje invazivno od uzimanja biopsije tkiva. Omogućava lekarima da rade ponovljene testove i prate odgovor pacijenta na lečenje – isitiče dr Warkiani.

Static Droplet Microfluidic uređaj u stanju je da brzo otkrije cirkulišuće tumorske ćelije, koje su se odvojile od primarnog tumora i ušle u krvotok. Uređaj koristi jedinstveni metabolički potpis raka kako bi razlikovao tumorske ćelije od normalnih krvnih zrnaca.

Novi uređaj prati povećanje laktata u pojedinačnim ćelijama

– Dvadesetih godina prošlog veka, Otto Warburg otkrio je da ćelije raka troše mnogo glukoze i tako proizvode više laktata. Naš uređaj prati povećanje laktata u pojedinačnim ćelijama koristeći pH osetljive fluorescentne boje koje otkrivaju zakiseljavanje oko ćelija. Jedna tumorska ćelija može da postoji među milijardama krvnih zrnaca u samo jednom mililitru krvi, što otežava pronalaženje. A nova tehnologija detekcije ima 38.400 komora, koje su sposobne da izoluju i klasifikuju broj metabolički aktivnih tumorskih ćelija – objasnio je profesor Warkiani.

Kada se tumorske ćelije identifikuju sa uređajem, mogu da se podvrgnu genetskoj i molekularnoj analizi, koja može da pomogne u dijagnozi i klasifikaciji raka i informisati o personalizovanim planovima lečenja.

Nova tehnologija može da se koristi u kliničkim laboratorijama bez oslanjanja na vrhunsku opremu

Cirkulišuće tumorske ćelije takođe su pokazatelji metastaza – stanja kada se rak proširio na udaljene organe, što je uzrok 90 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa rakom. Proučavanje ovih ćelija može da pruži uvid u biologiju metastaza raka, što može da obezbedi informacije o razvoju novih tretmana. Stručnjaci navode da su postojeće tehnologije tečne biopsije dugotrajne, skupe i oslanjaju se na kvalifikovane stručnjake, što ograničava njihovu primenu u kliničkim uslovima.

Ali, nova tehnologija je dizajnirana za integraciju u istraživačke i kliničke laboratorije bez oslanjanja na vrhunsku opremu i obučen medicinski kadar što će omogućiti lekarima da dijagnostikuju i prate pacijente sa rakom na praktičan i isplativ način. Zbog toga je istraživački tim University of Technology Sydney podneo privremeni patent za Static Droplet Microfluidic uređaj i planira da komercijalizuje ovaj proizvod.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vernesa Majetič
16:27, 06. 03. 2023.
Odgovori

Molim vas kako do vas da taj pregled se napravi

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo