Naslovna / Zdravlje

Bol u nogama koji se pogoršava pri pokretu odlika je kičmene klaudikacije

Priredio/la: D. T.|9:00 - 04. 03. 2023.

Tokom vremena može doći i do slabije pokretljivosti, jer pacijenti zbog bola izbegavaju fizičke aktivnosti. U najtežim slučajevima otežano je spavanje, slabi kontrola bešike ili creva, zbog kompresije nerava

bol u nogama Kičmena klaudikacija se manifestuje bolovima u obe noge i nije išijas, koji izaziva bol samo u jednoj nozi. Foto: Shutterstock

Bol u nogama, peckanje, oslabljena cirkulacija, zamaranje ili neprijatnost u lumbalnom delu kičme osobine su kičmene klaudikacije. Bol je povremene prirode nastaje pri pokretu i nije isto što i išijas. Stručnjaci ističu da ovo stanje može biti posledica urođenih deformacija, oštećenja kičmenog stuba ili starosti. Stručnjaci naglašavaju da se baš zato nekada i blagi artritis ne sme tolerisati, jer je moguće da će posle 60. godine da preraste u kičmenu klaudikaciju.

Bol u nogama i oslabljena cirkulacija

Lumbalni deo kičmenog stuba je najduži deo kičmene moždine, obuhvata pršljenove od L1 do L5 koji se zovu i slabinskim pršljenovima. Kičmena klaudikacija je praćena bolom koji se pogoršava tokom određenih aktivnosti kao što su stajanje, savijanje tela prema nazad.

Reč klaudikacija lat. (claudicare) znači opuštenost. Stanje karakteriše neprijatnost, umor, bol koji najčešće pogađa butinski deo nogu, ali i kukove i ruke. Oslabljenja cirkulaca i suženi krvni sudovi su okidači za pojavu kičmene klaudikacije.

Nije isto što i spinalna stenoza

Termin kičmena ili neurogenetska klaudikacija koristi se ponekada naizmenično sa terminom spinalna stenoza. Spinalna (kičmena) stenoza se određuje kao suženje prostora unutar, oko kičme, zbog čega dolazi do pritiska na nerve koji prolaze kroz kičmu.

Lumbalna spinalna stenoza je suženje kičmenog kanala donjeg dela kičme, poznatom kao lumbalni region. Kičmena klaudikacija je sindrom i grupa simptoma uzrokovana uklještenjem kičmenog nerva, dok je spinalna stenoza suženje kičmenog kanala.

Bol u nervima obe noge

Kičmena klaudikacija je stanje koje karakteriše bol u nervima, obično obe noge, pojedini pacijenti žale se na bolove u donjem delu leđa, ili zadnjici.

Simptomi kičmene klaudikacije su:
Oštar bol koji se širi u donje ekstremitete
Utrnulost, peckanje ili osećaj pečenja
Umor, osećaj težine, grčevi u nogama

Na koji način je moguće ublažiti bol u nogama?

Ovaj bol u nogama je povremen i pogoršava se pri specifičnim pokretima ili aktivnostima. Bolovi se javljaju pri stajanju, hodu, spuštanju stepenicama ili savijanju kičme unazad. S druge strane sedenje, penjanje uz stepenice ili naginjanje tela prema napred može da ublaži bol.

Tokom vremena može doći i do slabije pokretljivosti, jer pacijenti zbog bola izbegavaju fizičke aktivnosti. U najtežim slučajevima otežano je spavanje, slabi kontrola bešike ili creva, zbog kompresije nerava.

Pojedine osobe osećaju simptome već posle 30. godine

Lumbalna spinalna (kičmena) stenoza je osnova za nastanak kičmene klaudikacije. Lumbalna stenoza može biti stečena koja je najčešće posledica osteoartritisa ili urođena, posledica urođenog deformiteta kičme. Postoji nekoliko oblika stenoze – centrala koja je posledica suženja centralnog dela kičmenog – ispred kičmene moždine. Foraminalna stenoza je uzrok promena u u međupršljenskom otvoru. Lateralna stenoza posledica je suženja kičmenog kanala, između zadnjeg dela pršljenskog tela i facetnog zgloba.

Čak i u slučajevima blagog artritisa, moguće je da u starijem životnom dobu posle 60. godine dođe do kičmene klaudikacije. Osobe koje imaju urođenu kičmenu stenozu mogu osetiti simptome već posle 30. godine života.

Ne postoji zlatni standard za dijagnostiku

Ne postoji zlatni standard za dijagnostiku kičmene klaudikacije. Lekar nas može pitati da li bolove osećamo pri pokretu, određenim aktivnostima, da li se bolovi manifestuju u obe noge, da li se pojačavaju pri hodu? Kako bi se potvrdila dijagnoza pacijent se šalje na CT, rendgenski snimak kičme, magnetnu rezonancu.

Stanje se leči najčešće lekovima protiv bolova i primenom fizikalne terapije, u težim slučajevima injekcijama steroida. Operacija se preporučuje tek kada se iscrpu sva ostali načini lečenja i ako je neophodna. Fizikalna terapija je usmerena na vežbe istezanja i vežbe koje mogu stabilizovati mišiće donjeg dela kičme i tako na neki način olakšati bolove.

Stanje se ne može izlečiti

Kičmena klaudikacija je trajno oštećenje i rezultat slabljenja kičme. Stanje se ne može izlečiti, ali se odgovarajućom terapijom, mogu uspešno kontrolisati bolovi. Kičmena klaudikacija se manifestuje bolovima u obe noge i nije išijas, koji izaziva bol samo u jednoj nozi.

Osećaj bola i peckanja u nogama koji su karakteristični za kičmenu klaudikaciju mogu se javiti i kod kod stanja kao što su duboka venska tromboza, sindrom uklještenja poplitealne arterije, išijas, vaskularna klaudikacija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Trifko Komad
11:12, 04. 03. 2023.
Odgovori

Imam dijagnozu Behterove spondiloze i teske bolove. Mnogo sta sam pokusava, ali sam u teskom stanju. Ako ima nesto sto bi mi vi preporucili, a da to nisam praktikovao ,preporucote mi pa bi probao. Lp

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo