Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Kafa nije jedini način da se razbudimo i sprečimo umor, šta je uspešno može zameniti

Priredio/la: D. T.
11:00 - 27. 03. 2023.

Sve više je tvrdnji da je kafa samo navika, obična šetnja ili karakterističan miris mogu uticati na naše raspoloženje, umanjiti osećaj pospanosti i umora

Kafa Miris jutarnje kafe nije jedini način da se razbudimo Foto-kolaž: Shutterstock

Jutarnja kafa nije jedini način da se rasanimo i počnemo dan. Možemo da budemo budni, da nas ne boli glava i da imamo dosta energije i bez obavezne jutarnje kafe. Sve više je tvrdnji da je kafa samo navika. Nekada je dovoljno ujutro popiti samo čašu vode.

Počnimo dan salatom i ne zaboravimo na vitamin B 12

Lisnato zeleno povrće jedan je od najboljih načina da snabdemo telo vitaminima, mineralima i energijom neophodnom za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Spanać i kelj su namirnice bogate vitaminima B kompleksa koji obezbeđuje energiju ćelijama.  Vitamin B sagorevana ugljene hidrate i masti.  Stručnjaci navode da ovaj vitamin utiče na skoro sve telesne funkcije, nervni i imuni sistem.

Vitamin B12 je, na primer, neophodan za sintezu DNK i dobro funkcionisanje centralnog nervnog sistema i pripada vitaminima koje ljudski organizam nije u stanju sam da stvara. Vitamina B 12 ima u namirnicama životinjskog porekla.

Voda je neophodna telu u jutarnjim satima

Kafa nije obavezna, ali čaša obične vode je dobar način da se razbudimo. Voda je osnova života, oko 60 odsto tela odraslog čoveka sastoji se od vode, koja reguliše telesnu temperaturu i pomaže nam da se oslobodimo toksina.

Stručnjaci navode da nam je voda u jutarnjim satima neophodna, jer tokom noći i procesa disanja gubimo tečnost. Osobama koje hrču i tokom noći gube veće količine vode, obavezno se savetuje čaša vode odmah posle buđenja.

Umesto kafe izađimo u jutarnju šetnju

Izlazak iz kuće na svež vazduh sasvim je dovoljan da probudi naša čula. Sunce će nam pomoći da se razbudimo. Savet je da svakog dana najmanje 30 minuta boravimo na sunčevoj svetlosti.

Ovaj vid terapije posebno se preporučuje osobama koje pate od nesanice. Fizička aktivnost omogućiće energiju ćelijama i podstaći lučenje endorfina, hormona koji će nam podići raspoloženje .

Miris kafe zamenimo mirisom limuna ili mente

Miris jutarnje kafe nije jedini način da se razbudimo. Eterični mirisi limuna, nane ili eukaliptusa slično će delovati na naša čula. Zdrave grickalice bogate proteinima obezbediće nam energiju i dobru kontrolu šećera. Orah ili badem su puni zdravih masnoća koje će nam pružiti duži osećaj sitosti i sprečiti želju za slatkim namirnicama.

Umor od gledanja u ekrane

Ekrani mobilnih telefona, televizora, računara teraju nas da na dodatni način naprežemo oči. Sve za posledicu ima jak osećaj umora. Savet je da na svakih nekoliko minuta usmerimo pogled u daljinu. Ukoliko je moguće bilo di dobro da na nekih 15 minuta zatvorimo oči i pokušamo da se opustimo. Moguće je da ćemo na ovaj način ublažiti umor i pospanost.

Žvakaća guma umesto kafe

Studije pokazuju da žvakaća guma može na isti način uticati na osećaj budnosti kao i kafa. Žvakanje nam, kako se navodi, može pomoći da poboljšamo koncentraciju i brže reagujemo. Savetuju se žvakaće gume bez šećera. Istraživanja navode da žvakanje ubrzava puls, povećava protok krvi, nivo kiseonika u mozgu i tako nam pomaže da se lakše razbudimo.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor