Naslovna / Zdravlje

Upalu i bolest najavljuju i skriveni znaci, šta da radimo ako smo stalno umorni

Priredio/la: D. T.|15:00 - 27. 03. 2023.

Suve oči i usta dva su najčešća simptoma ove bolesti koja može oslabiti i funkciju krvnih sudova, bubrega, zglobova, mozga. Pacijenti se najčešće žale na osećaj peckanja u očima, oticanje pljuvačnih žlezda, osećaj suvog grla

upala Multipla skleroza nastaje zato što imuni sistem delove centralnog nervnog sistema prepoznaje kao strana tela Foto: Shuttesrtock

Upalu mogu da najave i neki skriveni znaci. Upala je način na koji se naš imunitet bori protiv infekcija ili povreda. Kratkotrajne upale uglavnom nisu razlog za brigu. Problemi su mogući kod dugotrajnih upala koje mogu biti i uvod u razvoj ozbiljnih bolesti. Stalni umor, dijareja, suve oči nekada su simptomi bolesti i alarm da što pre posetimo lekara.

Hronične zapaljenske bolesti

Hronične inflamatorne bolesti su autoimunog porekla. To je stanje kada naš imuni sistem greškom napada svoja zdrava tkiva. Kod multipla skleroze, imuni sistem mijelinski omotač opaža kao „uljeza“, strani  organizm i napada ga. Imuni sistem počinje da produkuje antitela protiv svog centralnog nervnog sistema, pa dolazi do oštećenja mijelinskog omotača i neuroloških ispada. Sve ima za posledicu opštu slabost tela, gubitak stabilnosti posebno pri hodu.

Insulinska rezistencija

Insulinska rezistencija je poremećaj metabolizma praćen neadekvatnim odgovorom ćelija na uticaj insulina. Ćelije nisu u mogućnosti da koriste glukozu, jer slabo reaguju na insulin, zbog čega se povećava nivo insulina. Ovom stanju uglavnom prethodi upalni proces. Sve može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi, oštećenja krvnih sudova i dijabetesa tipa 2. Insulinska rezistencija je uglavnom tiha bolest, ne prethode joj jasni simptomi. U nekim slučajevima moguć je osećaj pojačane žeđi, trnjenja u stopalima, umora.

Mišićna slabost

Imuni sistem može greškom da napadne mišiće sopstvenog tela. Sve za posledicu ima upalu mišića miozitis. Autoimuni miozitis je skup autoimunih reumatskih poremećaja koji uzrokuju upalu i slabost mišića. Zbog oštećenja mišića javljaju se bol i slabost, moguće su teškoće pri podizanju ruku. Pacijentu je teško da se penje uz stepenice, ustaje iz sedećeg položaja.

Simptomi su u početku neprimetni i blagi praćeni promenama na torzu, ramenima i kukovima. Ova bolest može znatno da utiče na kvalitet života i oteža pokretljivost, gutanje. Moguće je da će pacijentu biti potrebna pomoć pri kupanju.

Dijareja

Zapaljenske crevne bolesti su Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Ovo su autoimune bolesti nejasnog uzroka. Manifestuju se hroničnim zapaljenjem, praćene su različitim simptomima i nepredvidivim tokom. Dijareja je česta posledica bolesti, moguće su i mučnina, bol u zglobovima, groznica, pojava osipa na koži.

Bol u donjem delu leđa

Ankilozirajući spondilitis je inflamatorna bolest praćena bolom u leđima, kukovima, zglobovima. Ankilozirajući spondilitis (spondylitis ankylosans) je hronična upalna reumatska bolest. Bolovi i ukočenost duž kičmenog stuba i karlice glavni su simptomi ove bolesti. Bol i ukočenost u donjem delu leđa posebno je izražena u jutarnjim satima. U najtežim slučajevima moguć je i invaliditet.

Stalno smo umorni

Upalu može najaviti uporan umor, koji je najčešće znak dugotrajnog zapaljenskog procesa. Umor je čest simptom fibromialgije, multipla skleroze, lupusa i reumatoidnog artritisa. U slučaju da osetimo posebno nagli pad energije, najbolje je da se javimo lekaru, kako bi se moguća bolest dijagnostikovala i što pre lečila.

Arterioskleroza

Upala je često reakcija na povišen holesterol i skupljanje plaka na unutrašnjosti arterija. Ovo stanje usled kojeg je ograničen protok krvi kroz arterije, kada dolazi do otvrdnjavanja arterija, koje postaju neelastične i krute, zove se arterioskleroza. Stanje je najčešće posledica loših navika, pušenja i konzumacije hrane bogate masnoćama, solju i šećerom. Arterioskleroza je vodeći faktor rizika za srčani i moždani udar.

Upalu uzrokuju i traume

Upalu mogu da uzrokuju traume, operacije ili bolesti zbog kojih dolazi do zgrušavanja krvi (hiperkoagulacije). Ovo je ozbiljno stanje koje u najtežim slučajevima može dovesti do moždanog, srčanog udara ili plućne embolije. Stanje se leči lekovima koji se zovu antikoagulansi.

Suve oči

Sjogrenov sindrom je doživotna autoimuna bolest, koja nastaje kada imuni sistem greškom napada uglavnom suzne i pljuvačne žlezde sopstvenog tela. Zato su suve oči i usta dva najčešća simptoma ove bolesti koja može oslabiti i funkciju krvnih sudova, bubrega,  zglobova, mozga. Pacijenti se najčešće žale na osećaj peckanja u očima, oticanje pljuvačnih žlezda, osećaj suvog grla. Odgovarajuća terapija može olakšati ove simptome i sprečiti ozbiljne komplikacije kao što je slabljenje vida.

Uticaj upale na aktivnost mozga

Problemi sa pamćenjem, konfuzan način mišljenja mogu biti simptomi upalnog procesa. Nauka još proučava vezu između upale i mozga. Postoje indicija da zapaljenje mozga može uticati na razvoj Alchajmerove bolesti i drugih stanja koja izazivaju demenciju u starijem životnom dobu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo