Naslovna / Zdravlje

Obratite pažnju na način ishrane i hidracije pre, tokom i nakon maratonske trke

Priredio/la: eKlinika/Vitality.rs|14:00 - 21. 04. 2023.

– U ovom tekstu neću pisati o pripremi za maratonsku trku. On je pre svega namenjen onim trkačima koji su završili pripreme i došli do svog prvog ili ko zna kog po redu maratona – kaže prof. dr Milica Vukašinović Vesić, specijalista sportske medicine

maratonska trka Pravilna ishrana i hidracija su, pored dobre fizičke i mentalne pripreme, od ključnog značaja kako biste došli do cilja Foto: Shutterstock

Maratonska trka vodi svoje poreklo iz starogrčke legende, koja kaže da je grčki vojnik Filipides nakon završetka bitke na Maratonskom polju, u kojoj se Grci pobedili Persijance i u kojoj se borio, trčao skroz do Atine, gde je, kada je stigao, uzviknuo: „Pobedili smo“, kolabirao i umro. Istorijska činjenica je da se bitka zaista odigrala u jesen 490. godine pre Hrista. Manje je sigurna činjenica da je Filipides zaista trčao do Atine i doneo vest o velikoj grčkoj pobedi.

Priča o glasniku sa Maratonskog polja je preživela zub vremena i postala inspiracija za moderan maraton. Postoje dva puta koji spajaju Maratonsko polje i Atinu. Jedan od njih je kraći (34,5 kilometara) i ide kroz planine, dok je drugi nešto duži, ali po ravnijem terenu (40,8 kilometara). Ako je priča o Filipidesu istinita, istoričari veruju da je on išao kraćim putem, jer bi, da je išao dužim, morao da prođe pored ostataka persijske vojske, što je bilo teško izvodljivo.

Kada su, 1896. godine obnovljene moderne Olimpijske igre, bio je potreban događaj koji je mogao da ih jasno poveže sa starom Grčkom i legenda o Filipidesu je za to bila idealna. Prva moderna maratonska trka je održana 10. marta 1896. godine kao pripremna trka za onu koja će biti održana na prvim Olimpijskim igrama. Pobedio je Vasilakos sa vremenom 3 sata i 18 minuta. Samo mesec dana kasnije, 10. aprila 1896. godine, održan je prvi Olimpijski maraton na kome je pobedio Spiridon Luis sa vremenom od 2 sata, 58 minuta i 50 sekundi.

U ovom tekstu neću pisati o pripremi za maratonsku trku. On je pre svega namenjen onim trkačima koji su završili pripreme i došli do svog prvog ili ko zna kog po redu maratona. Tekst će se baviti ishranom i hidracijom pre, tokom i nakon maratonske trke. Pretrčati 42.195 metara (ili 26 milja i 385 jardi) je izuzetan podvig sam po sebi. Pravilna ishrana i hidracija su, pored dobre fizičke i mentalne pripreme, od ključnog značaja kako biste došli do cilja – kaže prof. dr Milica Vukašinović Vesić, specijalista sportske medicine.

Najvažnije principe kojih se svaki maratonac treba pridržavati da bi uspešno stigao do željenog cilja, pročitajte u nastavku teksta na Vitality.rs.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo