Naslovna / Zdravlje

Torzija testisa može da ostavi muškarca bez potomstva

Priredio/la: I. V. |17:00 - 19. 05. 2023.

Bol usled torzije testisa postaje veoma jak, testis sve više otiče i može da „odumre“ odnosno izbugi funkciju, a ako se ne reaguje u tačno utvrđenom vremenskom intervalu, muškarac može da ostane neplodan

torzija testisa Brz tretman može da spasi testis od trajnog oštećenja Foto: Shutterstock

Torzija testisa je termin koji se koristi za opisivanja situacije kada se testisi okreću, odnosno uvrću. S obzirom na to da se tako prekida dotok krvi do testisa, torzija se smatra hitnim medicinskim stanjem, jer u suprotnom, osim bola, može da izazove i neplodnost muškarca.

Šta je torzija testisa?

Torzija ili okretanje testisa je pokret kojim se uvrće semena vrpca, koja je povezana sa testisom. Unutar ove vrpce smešteni su krvni sudovi koji prenose krv do testisa. Kada se testis uvrne, torzija može da uspori ili prekine dotok krvi u testis, a nedostatak krvi utiče da zahvaćeni testis otekne i postane bolan. Savet lekara je da se hitno reaguje u ovoj situaciji kako bi se sačuvao testis, jer ako se problem zapostavi može da izazove neplodnost i druge komplikacije. 

Zašto nastaje torzija testisa?

Dva testisa smeštena su u kesici koja visi ispod penisa, poznatoj kao skrotum. Semenska vrpca povezuje testise sa telom. Obično su testisi pričvršćeni za unutrašnjost skrotuma tako da se ne pomeraju. Neki muškarci rođeni su bez tkiva koje drži testise na mestu. Bez ovog tkiva, testisi mogu slobodno da se kreću unutar skrotuma i to se zove deformitet zvona. Novorođenčad, na primer, mogu da dobiju torziju testisa jer vezivno tkivo još nije formirano.

Torzija testisa nije česta pojava i veća je verovatnoća da će muškarac dobiti torziju testisa ako:

  • Ima između 12 i 16 godina (iako se to može desiti u bilo kom uzrastu)
  • Često radi intenzivne vežbe
  • Povredi testis
  • Ako je muškarac izložen hladnoći
  • Ima nagli rast testisa tokom puberteta
  • Ako je muškarac imao torziju testisa u prošlosti ili je neko u porodici imao taj problem.

Koji su simptomi torzije testisa?

Kada je protok krvi prekinut, bol usled torzije postaje jak, testis sve više otiče i može da „umre“ odnosno izbugi funkciju, ako se ne leči. Brz tretman može da spasi testis od trajnog oštećenja, a lekaru se treba odmah obratiti ako se primeti neki od sledećih simptoma:

Kako se postavlja dijagnoza torzije testisa?

U mnogim slučajevima, torziju testisa prvo dijagnostikuje lekar hitne pomoći i to pregledom  skrotuma i testisa nežnim dodirom unutrašnje strane butina, sa strane zahvaćenog testisa. Obično bi nakon toga testis trebalo da se skupi ili podigne. Ako se to ne desi, reč je torziji testisa. Kako bi se dijagnoza precizno postavila potrebno je uraditi sledeće analize:

  • Test urina (za proveru infekcije)Uč
  • Ultrazvuk skrotuma za proveru dotoka krvi u testis
  • Ponekad je potreban i hirurški zahvat kako bi se potvrdilo da li pacijent ima torziju testisa.

Kako se leči torzija testisa?

Lečenjem torzije testisa bavi se lekar specijalista, odnosno urolog. Ponekad lekari mogu rukom da odvrnu testis i spermatičnu vrpcu, ali u većini slučajeva potrebna je operacija, koja se zove  orhiopeksija, kako bi se popravila torzija testisa. Ova operacija radi se pod anestezijom.
Hirurg pravi mali rez u skrotumu i odvrće spermatičnu vrpcu, što se zove hirurška detorzija. Zatim će pričvrstiti testise za unutrašnjost skrotuma kako bi sprečilo njihovo ponovno uvijanje. Ako je testis previše oštećen, hirurg ga uklanja i ta operacija se zove orhiektomija.

Koje komplikacije može da izazove uvrtanje testisa?

Najbolje šanse da pacijent sačuva testis je da se operacija obavi u roku od 6 sati od trenutka kada je bol počeo. Nakon 12 sati već postaju blokiran protok krvi koji može da izazove trajno oštećenje, zbog čega se testis hirurški uklanja. Takođe, ovaj problem može da smanji plodnost muškarca ili pak zauvek ostavi bez potomstva.

Nakon orhiopeksije, potrebno je da se pacijent odmori i izbegava bilo kakve fizičke aktivnosti koje bi mogle da povrede tretirano područje neko vreme. Na primer, ne bi trebalo da se vozi bicikl najmanje nedelju dana, niti da se muškarac bavi sportom 4 do 6 nedelja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo