Naslovna / Zdravlje

Varikokela je uzrok dva ozbiljna problema kod muškaraca

Priredio/la: I. V. |17:00 - 06. 10. 2023.

Varikokela može da oteža telu da reguliše temperaturu testisa, a može da dođe do oksidativnog stresa i nakupljanja toksina u mošnicama

varikokela Varikokela je proširenje vena unutar labave kožne vrećice koja drži testise Foto: Shutterstock

Varikokela je proširenje vena unutar labave kožne vrećice koja drži testise, a funkcija tih vena je prenošenje krvi osiromašene kiseonikom iz testisa. Javlja se kada se krv nakuplja u venama umesto da efikasno cirkuliše iz skrotuma. Varikokele se obično formiraju tokom puberteta i razvijaju se vremenom, a mogu da izazovu nelagodnost ili bol.

Po kojim simptomima se prepoznaje varikokela?

Varikokela može da uzrokuje loš razvoj testisa, nedovoljnu proizvodnju sperme ili druge probleme koji mogu da dovedu do neplodnosti. Operacija za lečenje varikokele može se preporučiti kako bi se rešile ove komplikacije. Varikokela se obično javlja na levoj strani skrotuma i često ne daje znake ili simptome, ali neki od njih mogu da budu:

Bol. Tup bol ili nelagodnost su verovatniji kada se dugo stoji u toku dana, a ležanje često ublažava bol.
Masa u skrotumu. Ako je varikokela dovoljno velika, iznad testisa može biti vidljiva masa poput „vreće crva“. Manja varikokela može da bude premala da bi se videla, ali primetna na dodir.
Testisi različite veličine. Zahvaćeni testis može da bude primetno manji od drugog testisa.
Neplodnost. Varikokela može da dovede do poteškoća u oplodnji, ali ne uzrokuju sve varikokele neplodnost.

Šta uzrokuje pojavu varikokele?

Testisi primaju krv bogatu kiseonikom iz dve testisne arterije – po jedna arterija za svaku stranu skrotuma. Slično tome, postoje i dve vene testisa koje prenose krv osiromašenu kiseonikom nazad ka srcu. Unutar svake strane skrotuma, mreža malih vena (pampiniformni pleksus) prenosi krv osiromašenu kiseonikom od testisa do glavne vene testisa. Varikokela predstavlja povećanje pampiniformnog pleksusa.

Tačan uzrok varikokele nije poznat. Jedan faktor koji doprinosi razvoju varikokela može da bude neispravnost ventila unutar vena, koji imaju za cilj da održavaju kretanje krvi u pravom smeru. Takođe, leva vena testisa prati nešto drugačiji put od desne – put koji stvara problem sa protokom krvi verovatnijim na levoj strani. Kada se krv osiromašena kiseonikom vrati u mrežu vena, one se šire (dilatiraju), stvarajući varikokelu.

Koje komplikacije može da izazove varikokela?

Varikokela može da oteža telu da reguliše temperaturu testisa. Takođe, može da dođe do oksidativnog stresa i nakupljanja toksina. A ovi faktori zajedno mogu da doprinesu sledećim komplikacijama:

Loše zdravlje testisa. Kod dečaka, koji prolaze kroz pubertet, varikokela može da zaustavi rast testisa, proizvodnju hormona i druge faktore koji se odnose na zdravlje i funkciju testisa. 
Neplodnost. Varikokela ne uzrokuje nužno neplodnost. Procenjuje se da 10 do 20 odsto muškaraca sa dijagnozom varikokele ima poteškoće u slučaju oplodnje kako bi postali očevi, a s tim u vezi stručnjaci ističu da među muškarcima sa problemima plodnosti, oko 40 procenata njih ima  varikokelu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo