Naslovna / Zdravlje

Šta su spermatocele koje se javljaju kod jednog od 3 muškarca

Priredio/la: I. V. |17:00 - 26. 05. 2023.

Spermatocele neće izazvati ozbiljne komplikacije, osim ukoliko cista ne postane veličine trećeg testisa i počne da izaziva bol i oticanje

spermatocele Spermatocele se stvaraju kada se sperma nakuplja negde u epididimisu. Foto: Shutterstock

Spermatocele su uobičajene izrasline koje se razvijaju iznad ili iza testisa, a poznate su i kao ciste testisa ili epididimalne ciste. Ciste testita su benigne izrasline, a lečenje se preporučuje samo kada cista počne da boli ili se toliko uvećala da počinje da smeta.

Šta su spermatocele i gde se javljaju?

Spermatocela je cista (izraslina) ispunjena tečnošću, koja se nalazi iznad ili iza testisa. Unutrašnjost svake spermatocele ispunjena je bistrom ili mutnom tečnošću, koja može da sadrži i spermu. Spermatocele se javljaju u blizini testisa, ali nikad direktno na njima, već duž epididimisa – dela muškog reproduktivnog sistema u vidu cevčice, koja prolazi iza i preko vrha svakog testisa. Glavne uloge epididimisa su skladištenje i transport sperme iz testisa. Često se spermatocela pojavljuje kao mala kvržica tačno iznad testisa, a ređe iza njih.

Zašto nastaju spermatocele i koliko su česte?

Spermatocele su prilično česte. Razviju se kod jednog od 3 odrasla muškarca. Ove ciste mogu da se jave u bilo kojoj životnoj dobi, ali se obično pojavljuju u srednjim godinama oko 40. ili 50. godine života. Iako ih nakon dijagnoze mnogi poistovećuju sa karcinomom, lekari ističu da su spermatocele benigne ciste. Nema dokaza koji ukazuju na to kako bi spermatocela mogla da se pretvori u rak, niti njihova pojava povećava rizik od tumora testisa.

Spermatocele se stvaraju kada se sperma nakuplja negde u epididimisu. Lekari ne razumeju u potpunosti zašto dolazi do nakupljanja sperme, ali, neki medicinski stručnjaci ukazuju da je razlog blokada epididimalnog kanala ili upala, kao potencijalni uzroci. U mnogim slučajevima, ove ciste testisa izgleda da se pojavljuju niotkuda, bez prethodne povrede, infekcije ili drugog očiglednog uzroka.

Kako izgleda spermatocela?

Spermatocele se razlikuju po veličini, pa samim tim, i po izgledu:

  • Nevidljive – neke ciste su previše male kako bi se videle ili osetile i mogu da se otkriju samo uz pomoć ultrazvuka
  • Kvržica veličine graška – Mnoge spermatocele izgledaju kao mala kvržica koja se nalazi tačno iznad ili iza testisa. Većina ima oblik i veličinu slične grašku.
  • Uvećane – Povremeno, spermatocele mogu da narastu i postanu prilično velike. Neki muškarci, na primer, opisuju veliku spermatocelu kao izraslinu sličnu trećem testisu.

Manja spermatocela obično ne izaziva mnogo problema, a nekima čak i ne smeta, niti primećuju da se pojavila. Međutim, veći primerci mogu da izazovu blage do umerene simptome, kao što su:

  • Oticanje skrotuma
  • Tup bol ili težina u skrotumu.

Kako se leče spermatocele?

Ako spermatocela ne smeta muškarcu, lečenje možda neće biti potrebno. U težim slučajevima, spermatocela može da izazove dugotrajan bol ili druge neprijatne simptome, i tada se preporučuje operaciju za uklanjanje ciste. Operaciju obavlja urolog koji uklanja ciste, a zahvat je poznat kao spermatocelektomija – drugo ime za operaciju uklanjanja ciste. Reč je ambulantnoj  proceduri nakon koje se odlazi kući. Tokom spermatocelektomije, lekar pravi rez u predelu skrotuma ili prepona, a zatim se uklanja spermatocela.

Mogu li ciste testisa da izazovu neplodnost?

Spermatocele ne izazivaju neplodnost muškarca. Međutim, određeni tretmani spermatocele imaju potencijal da oštete reproduktivna tkiva. Istina je da hirurgija predstavlja mali rizik, kao i retko korišćena terapija, koja se zove aspiracija i skleroterapija, ali o svim detaljima i opcijama lečenja treba razgovarati sa lekarem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor