Naslovna / Zdravlje

Koje su najopasnije potkožne kvržice i šta mogu da izazovu?

Priredio/la: I. V. |15:00 - 14. 02. 2024.

 Izbočine mogu da se pojave na različitim mestima na telu. Mogu da budu benigne  (nekancerogene), maligne (kancerogene) ili infektivne, uzrokovane infekcijom

potkožne kvržice Cista na koži su izrasline ispunjena gnojem, tečnošću ili drugom vrstom telesne tečnosti Foto: Shutterstock

Potkožne kvržice ili izbočine pod kožom u većini slučajeva su bezopasne izrasline. Međutim, svaki put kada primetite neobjašnjiv rast ili neobičan otok, lekari savetuju da takvu izraslinu treba iskontrolisati. Izbočine mogu da se pojave na različitim mestima na telu. Mogu da budu benigne  (nekancerogene), maligne (kancerogene) ili infektivne (uzrokovane infekcijom). Normalne, benigne kvržice obično su meke i lako se pokreću/kotrljaju pod prstima. Mogu da izazovu bol ako se inficiraju ili upale. S druge strane, kancerozne kvržice obično rastu u veličini, tvrde su, velike i bezbolne.

Kada potkožna kvržica postaje sumnjiva?

Uvek je dobra ideja da posetite zdravstvenog radnika svaki put kada se na koži razvije  neobjašnjiva kvržica. Lekari mogu da pomognu da se utvrdi da li je izraslina ozbiljna ili bezopasna. Nekoliko znakova koji mogu da ukažu da je potkožna kvržica sumnjiva i da može da izazove problem su:

  • Kada kvržica naglo postaje veoma tvrda i oseća se kao kamen pod kožom
  • Kada brzo raste
  • Kada počinje da krvari
  • Kada se pretvara u ranu.

Ako kvržica izgleda sumnjivo, lekar može da traži da se uradi biopsija kako bi utvrdio da li je kancerogena. To podrazumeva uklanjanje komada tkiva i slanje u laboratoriju na analizu.

Koje su najopasnije potkožne kvržice?

Kvržica na dojci
Kada žena obavlja samopregled dojki može da oseti kvržicu i prirodno je da se oseća zabrinuto.  Na kraju krajeva, nova kvržica u dojci često je najčešći znak raka i prvi simptom koji žene otkriju. Neke kvržice su tvrde i bolne, dok druge ne izazivaju bol. Veća je verovatnoća da će ovo drugo biti benigno stanje dojke, kao što je cista. Prema statistici, 40 odsto svih novih dijagnoza raka dojke dolazi nakon što je žena prvi put sama napipala kvržicu. A što se ranije interveniše, vee su šanse za izlečenje raka.

Limfni čvorovi
Limfni sudovi i limfni čvorovi čine deo imunološkog sistema tela. Oni imaju važan zadatak prikupljanja bakterija, tečnosti, virusa i otpadnog materijala koji se nalaze unutar tkiva tela, ali izvan krvotoka. Limfni sudovi nose neku vrstu bistre vodenaste tečnosti po celom telu, dok limfni čvorovi rade na filtriranju štetnih supstanci od invazije. Svaka osoba ima stotine limfnih čvorova po celom telu. To su pokretne kvržice približno veličine zrna graška koje se najčešće nalaze u pazuhu, ključnoj kosti, preponama i vratu.

Limfni čvorovi otiču kao odgovor na prehladu ili usled blage infekcije. To je zato što ih preuzimaju mrtve ćelije. Preporuka je da se zakaže pregled ako limfni čvorovi oteknu do veličine graška ili ako su primetno otečeni duže od dve nedelje. Abnormalnosti limfnih ćelija mogu da  ukažu na nekoliko vrsta raka ili mogu da budu uzrokovane drugim stanjima.

Ciste na koži
Cista na koži su izrasline ispunjena gnojem, tečnošću ili drugom vrstom telesne tečnosti. Mogu da se pojave bilo gde na telu i mogu da izgledaju i osećaju pod prstom kao malo, tvrdo zrno graška. Najčešći uzroci formiranja cista su začepljene lojne žlezde, infekcije i izrasline koje se razvijaju oko stranog tela kao što su minđuše ili prsten/pirsing na pupku. Obično rastu sporo tokom vremena, nisu bolne i glatke su kada ih dodirnete. Iako većina cista nestaje sama od sebe bez ikakvog lečenja, neke mogu da budu uporne i zahtevaće medicinsko isušivanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo