Naslovna / Zdravlje

Zašto je levi testis niži i kako ih čuvati da bi pravilno obavljali svoju funkciju

Priredio/la: M.R.|15:00 - 29. 05. 2021.

Da bi sperma bila što boljeg kvaliteta i zadržala svoju funkciju, temperatura testisa mora biti oko 5 stepeni niža u odnosu na ostatak tela

Testisi, penis, muški reproduktivni organi Organi muškog reproduktivnog sistema Foto: Shutterstock

Proizvodnja sperme, ali i proizvodnja i lučenje hormona testosteron najvažnije su funkcije testisa. Osim što se nalazi izvan tela, ovaj organ karakterišu i drugačija temperatura, asimetrija i izuzetno visok procenat osetljivosti. Upravo nivo testosterona odgovoran je, pored sposobnosti za oplodnju, i za druge stvari koje simbolizuju muškost, poput mišićne mase, dlaka na licu ili generalno stav muškarca. Samopregled testisa najbolja je prevencija za pojavu karcinoma koji je u potpunosti izlečiv, ako se prepozna na vreme.

Testisi su „fabrike“ sperme, a evo šta kažu brojke

Testisi proizvode oko 1.500 spermatozoida u jednoj sekundi, objašnjava dr Michael Reitano. To je oko 90.000 spermatozoida u minutu, 5.4 miliona svakog sata i 130 miliona u toku dana. Svaki tip je drugačiji, mogućnosti individualne, a količina proizvedene sperme se razlikuje od osobe do osobe. Potreban je samo jedan spermatozoid da bi se oplodila ženska jajna ćelija, a prosečna ejakulacija (koja se odnosi na količinu od, recimo, pola do jedne kašičice sperme) sadrži od 40 do 130 miliona spermatozoida. Ako se sperma ne izbaci ejakulacijom, ona se jednostavno ponovo apsorbuje u telu.

Zašto imaju nižu temperaturu od ostatka tela

Da bi sperma očuvala sebe, a i svoju funkciju, temperatura testisa mora biti oko 5 stepeni niža u odnosu na ostali deo tela. Gornja granica za temperaturu testisa je 36,6 stepeni Celzijusa, a ukoliko se ona pređe ili posebno, ako je duži vremenski period konstantno povišena, postoji šansa za manju proizvodnju spermatozoida u semenoj tečnosti, ali i njihov kvalitet.

Mišići u skrotumu (kožnim kesicama u kojima se nalaze testisi) zapravo su aktivni kao kontrolori temperature testisa tako što ih približavaju telu ili udaljavaju od njega, čineći vazduh toplijim ili hladnijim. Na primer, kada testisi postanu previše hladni, skrotum će se skupiti i privući ih bliže telu radi ostvarivanja više temperature. A ako ne mogu da podnesu toplotu tj. ako je previsoka, skrotum će se opustiti, pustiti testise da vise nisko i tako se hlade. Prilikom izlaganja nižim temperaturama ili u hladnoj vodi testisi se u cilju održavanja toplote skupljaju i deluju vizuelno manji.

Zašto je levi testis niži – asimetrija ima svoje razloge

Testis na levoj strani obično visi malo niže od desnog, i to nije slučajno. Na taj način telo može da poveća ili smanji temperaturu jednog testisa bez uticaja na temperaturu drugog. To je jedna vrsta „naprednog sistema grejanja“ i hlađenja koja je potrebna ne samo ljudima, već i objektima. Takođe je normalno da je jedno malo veće od drugog, a dr Raitano, pomalo u šali, ovde pravi analogiju sa ženskim grudima, jer je jedna dojka uvek neznatno veća od druge.

Neopisiv bol, ako dođe do udarca

Iako su poređenja sa jajnicima, najvažnijim ženskim delom reproduktivnog sistema, teška pa pomalo i neprimerena, u smislu zaštite treba reći da su testisi ipak nekim opasnostima izloženiji i ranjiviji jer se nalaze van tela. Doktor Reitano objašnjava da su testisi evoluirali tako da sadrže ogroman broj nerava koji su izuzetno osetljivi na bol, pa je i to jedan od načina da ih muškarci štite, čuvajući se udaraca.

Penis ima više nervnih završetaka, ali testisi imaju veći broj receptora za bol i upravo zbog toga su veoma osetljivi na udarac ili jači stisak. Zbog toga prema njima zaista treba biti pažljiv. Mišići u skrotumima takođe će „privući“ testise bliže telu ako osete bilo kakvu opasnost ili nadražaj. Ako, recimo, pomazite muškarca po butini, verovatno ćete primetiti trzaj ili lagano grčenje koji će povući testise ka njegovom telu. U slučaju udarca – dešava se isto.

Skrotum je seksualno osetljiv, kao i vulva kod žene

Još jedno poređenje moglo bi da se napravi u smislu seksualne osetljivosti, pa su tako skrotumi praktično jedna od erogenih zona kod muškaraca. Reitano kaže da skrotum odgovara vulvi i usnama vagine kod žena u smislu jačine reakcije na seksualni nadržaj tj.procenjue da su ove senzacije prilično slične po gotovo identičnom rasporedu nerava. Seksolozi poručuju da su skrotumi veoma važni u animaciji muškaraca kako bi doživeo orgazam i na neki način – „siguran put“.

Bokserice protiv uskog veša

Studija objavljena prošle godine u časopisu Human Reproduction otkrila je da su muškarci koji su uglavnom  nosili bokserske gaćice u proseku imali za 25 odsto veću koncentraciju sperme i 17 odsto veći ukupan broj spermatozoida od onih koji su nosili druge tipove donjeg veša, posebno uskog. Doktor svakako sugeriše upotrebu širokog donjeg rublja poput bokserica, jer testisima daje dovoljno prostora da regulišu temperaturu približavanjem ili udaljavanjem od tela. Predugo sedenje u kadi punoj vruće vode takođe može da prouzrokovati slične probleme sa brojem aktivnih spermatozoida pošto višak toplote pogoršava kvalitet sperme.

Zašto nekim bebama testisi nisu spušteni

U nekim slučajevima, novorođenče dolazi na svet sa jednim ili oba testisa koji su još uvek „uvučeni“ u stomak. Ponekad će testisi pasti sami od sebe u prvih nekoliko meseci života, ali ako se to ne desi u periodu od prva četiri meseca, potrebna je intervencija. Ona lako rešava ovaj problem, ali nosi rizik od kasnijih komplikacija. Doktor Reitano kaže da muškarci rođeni sa testisima koji se nisu spustili imaju 40 puta veću verovatnoću da razviju rak testisa. Faktori rizika za rođenje bebe sa ovim problemom su prevremeno rođenje, mala porođajna težina, porodična istorija nespuštenih testisa i upotreba alkohola ili cigareta od strane majke tokom trudnoće, navodi se u istraživanju klinika Mayo.

„Plave lopte“ – poremećaj ili nešto drugo?

Termin „plave lopte“ koristi se za opisivanje osećaja bola koji muškarci osećaju u testisima kada se uzbude, ali kada ne dođe do ejakulacije. Ova pojava je svakako neprijatna, ali je teško pravilno proceniti prag ovog na ukupnoj skali bola. Razumljivo je, takođe, i da ga muškarci opisuju kao „najjači bol koji možete da zamislite“.

Medicinski izraz za plave lopte je epididimalna hipertenzija (EH), a dešava se kada se krvni sudovi penisa i testisa prošire kako bi stvorili prostor za povećani protok krvi, zbog čega muškarac dolazi u stanje erekcije. Testisi se zbog ove neprijatnosti mogu uvećati i dvostruko, ali se svakako ne radi ni o kakvoj bolesti.

Rak testisa se često dijagnostikuje kasno, velika važnost samopregleda

Mogući simptomi raka testisa uključuju bol u leđima, preponama, stomaku ili skrotumima, nadimanje abdomena, osećaj težine u nekom od skrotuma, promenu veličine jednog ili oba testisa, kao i kvržice na testisima. Na nesreću, tumori testisa se često osete kasno, oni rastu bez sažimanja sa drugim organima ili kostima u blizini, što ih čini relativno bezbolnim i neosetljivim. Takođe, koža skrotuma je toliko labava da tumor testisa može da raste bez ograničenja.

Na sreću, rak testisa je vrlo izlečiv, ali zavisi od vremena otkrivanja. Zato je veoma važno da muškarci rade samopreglede, baš kao i u slučaju dojki kod žena. Nežno kotrljajte testis između palca i jednog ili dva prsta i osetite simetričnu, okruglu strukturu – daje smernice za samopregled dr Michael A. Palese, urolog iz Njujorka. Ako je sve normalne veličine i homogeno, bez kvrga ili neravnina, možete biti bezbrižni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo