Naslovna / Zdravlje

Hrana koja ostavlja mrlje na zubima

Priredio/la: S.St.|19:00 - 22. 05. 2023.

Zubi ne žute samo s godinama, već i od hrane. Lepi i zdravi zubi privlače mnogo pogleda, a odraz su dobre higijene i brige o usnoj duplji. Ipak, čak i ako peremo zube više puta na dan može se dogoditi da oni izgube prirodnu belinu i sjaj

mrlje na zubima Odmah nakon što pojedemo ili popijemo nešto što ostavlja mrlje na zubima treba da isperemo usta Foto Shutterstock

Mrlje na zubima mogu da nastanu od namirnica koje konzumiramo. Takve namirnice treba izbegavati. Međutim, nekada to ne možemo, a mnoge od njih su i zdrav izbor, pa nema smisla da ih se lišavamo. Sigurno da nije dobro da izbegavamo sveže letnje voće, a teško da možemo da se odreknemo i omiljene jutarnje šoljice kafe ili čaja. Ali, sigurno da možemo nešto da učinimo kako bismo sprečili pojavu mrlja na zubima.

Čaj i naši zubi

Čaj je zdrav napitak, ali možda nije najbolji izbor ako želimo da nam zubi ostanu beli. Stomatolozi kažu da ovaj napitak – posebno osnovna crna vrsta – može da stvori više mrlja nego kafa. Biljni i beli čajevi mogu istrošiti spoljašnji omotač zuba, gleđ, i takođe izazvati mrlje.

Sosovi i mrlje na zubima

Oni mogu biti ukusni, ali jako obojeni sosovi – recimo soja, paradajz i kari – takođe izazivaju mrlje. Pređite na svetle ili kremaste sosove, i operite četkicom i isperite zube ubrzo nakon jela.

Sportska pića

Kisela hrana i pića takođe mogu da imaju uticaj na naše zube. Sportska ili energetska pića mogu da nagrizu gleđ, stvarajući podlogu za mrlje. Voda za piće tokom treninga bolji je izbor.

Vino i beli zubi

Ako hrana ili piće mogu da zaprljaju stolnjak, onda mogu da zaprljaju i naše zube. Nije ništa novo da će crveno vino, kiselkasto piće poznato po svojoj tamnoj, bogatoj boji, promeniti boju zuba. Ali to može da učini i belo vino, koje ima još više kiseline.

Voće i bobičasto voće

Borovnice, kupine, trešnje, nar i drugo živopisno voće mogu da oboje zube. Isto kao i sokovi i pite od njih. Bleđe voće, poput belog grožđa i bele brusnice, manje je verovatno da će izazvati mrlje. Ali oni imaju kiselinu koja može omekšati ili oslabiti gleđ.

Gazirana pića kriva za ozbiljne mrlje na zubima

Tražite razlog da ih se odreknete? Zahvaljujući kiselinama i bojama, ova pića – čak i ona svetle boje – mogu dovesti do ozbiljnih mrlja. Osim toga, hemikalije koje se dodaju radi ukusa takođe mogu da oštete gleđ.

Slatkiši i poslastice

Ako zbog našeg omiljenog slatkiša – kao što su bombone, žvakaće gume ili sladoled – naš jezik promeni boju, to takođe može da ostavi tragove i na našim zubima. Ali, ako sve te poslastice ne jedemo često, verovatno nam neće mnogo naškoditi.

Smanjite unos hrane koja izaziva mrlje na zubima

Možda iz svoje ishrane nećete želeti da izbacite sve namirnice i pića koja stvaraju mrlje na zubima. Mnoge od njih – poput borovnica, kupina i paradajz sosa – bogate su antioksidansima. Zato nastavite da ih jedete, ali smanjite njihov unos ili se odlučite za druge izvore, kao što su karfiol, jabuke, grejpfrut i dinja.

Koristite slamku

Gazirana pića, sokove, ledeni čaj i sva pića koja izazivaju mrlje na zubima pijte kroz slamku. Ovo bi trebalo da pomogne da tečnost bude dalje od vaših zuba.

Brzo progutajte

Ne dozvolite da vam se hrana i pića koji stvaraju mrlje na zubima zadržavaju u ustima. Progutajte ih brzo. Međutim, kada je u pitanju hrana, dobro je sažvaćite i ne gutajte nesažvakanu kako se ne biste ugušili.

Posle jela isperite usta, a zatim četkicom operite zube

Isperite usta vodom odmah nakon što pojedete ili popijete nešto što na njima može da ostavi mrlje. Sačekajte 30 minuta do sat vremena pre nego što operete zube nakon što ste pojeli nešto sa kiselinom. Ako to učinite ranije, možete da oštetite gleđ na zubima. Ako niste u prilici da četkicom operete zube, žvačite žvaku bez šećera čim završite sa jelom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo