Naslovna / Zdravlje

7 namirnica, pića ili lekova koje nikako ne treba mešati sa antidepresivima

Sanja Stijović Mićković|17:00 - 24. 09. 2024.

Alkohol, sirup protiv kašlja, pa čak i neki sirevi mogu biti opasni za konzumiranje ako uzimate antidepresive

namirnice, pića i lekovi i antidepresivi Kada se uzimaju određeni antidepresivi treba izbegavati hranu koja sadrži tiramin, kao što su suvo meso, stari sirevi i neke vrste alkohola Foto Shutterstock 

Antidepresivi mogu biti od velike pomoći u lečenju depresije. Ali da bi ovi lekovi delovali kako je predviđeno, važno je da ih uzimamo prema uputstvima. To uključuje izbegavanje bilo kakvih supstanci – kao što su hrana, piće, biljke ili drugi lekovi – koje bi mogle negativno da reaguju sa antidepresivima. Postoji veliki izbor antidepresiva, i svaki od njih može drugačije da reaguje sa drugim supstancama.

Šta treba izbegavati kada se uzimaju antidepresivi

Od suštinskog je značaja da razgovaramo sa svojim lekarom o svim supstancama koje ćemo možda morati da ograničimo ili izbegavamo dok uzimamo antidepresiv, kaže dr Javier Garcia, psihijatar i medicinski direktor za bihevioralno zdravlje u MetroPlusHealth u Njujorku.

Takođe je veoma važno da obavestimo svog lekara o svim drugim lekovima ili supstancama koje uzimamo, jer ako to ne uradimo, to može imati ozbiljne zdravstvene posledice. Ponekad čak i uobičajeni lekovi poput ibuprofena mogu biti problematični ako uzimamo antidepresive.

Sedam uobičajenih supstanci koje ćemo možda morati da izbegavamo kada uzimamo antidepresive su sledeće:

1. Kantarion

Kantarion je biljka koja se često prodaje u obliku suplemenata. Reklamira se kao prirodni lek za razna zdravstvena stanja, uključujući depresiju.

– Kantarion deluje slično kao nekoliko antidepresiva, ali je manje efikasan. Ako pacijent prihvati lečenje depresije lekovima, ne samo da uzimanje kantariona može biti kontraproduktivno, jer bi to lekara moglo da spreči da poveća dozu antidepresiva koji će verovatno biti od pomoći, već bi moglo da bude i veoma opasno – kaže dr Chris Pagnani, osnivač i medicinski direktor Rittenhouse Psychiatric Associates u Filadelfiji.

To je zato što kombinovanje kantariona sa određenim antidepresivima koji utiču na nivoe serotonina u telu – kao što su selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) i inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina i norepinefrina (SNRI) – može dovesti do retkog, ali potencijalno fatalnog stanja zvanog serotoninski sindrom, kaže dr Pagnani. SSRI uključuju lekove kao što su sertralin i fluoksetin, a SNRI lekove kao što su desvenlafaksin i duloksetin.

Serotoninski sindrom uzrokuje previše serotonina u telu i ovo stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć  Može dovesti do simptoma kao što su drhtavica, dijareja, ukočenost mišića, groznica, napadi, pa čak i smrt ako se ne leči.

– Ovo se češće dešava kod pacijenata koji uzimaju nekoliko serotonergičkih lekova (lekovi koji utiču na nivo serotonina u telu) plus rekreativne droge kao što su kokain, ekstazi ili nekoliko drugih lekova za koje pacijent, ili u nekim slučajevima, njihovi dobavljači, ne shvataju da su serotonergični – naglašava dr Pagnani.

2. Alkohol 

Jedno od najčešćih pitanja koje ljudi imaju kada im se propisuju antidepresivi jeste da li i dalje s vremena na vreme mogu da piju.

Iako neki misle da im alkohol kratkoročno poboljšava raspoloženje, on je zapravo depresant, kaže dr Garcia. On može učiniti da neki antidepresivi budu manje efikasni i može pogoršati određene neželjene efekte. Neki antidepresivi – kao što su SSRI ili mirtazapin – mogu imati sedativni efekat, posebno kada se prvi put uzimaju. Konzumiranje alkohola može pogoršati taj neželjeni efekat. 

Da li treba da ograničimo alkohol ili da se potpuno uzdržimo zavisi od vrste antidepresiva koji uzimate. Ako je propisan SSRI, povremena upotreba alkohola možda neće biti štetna, kaže dr Garcia. Ali ako se uzima antidepresiv koji pripada klasi lekova koji se nazivaju inhibitori monoamin oksidaze (MAOI), konzumiranje bilo koje količine alkohola može biti opasno, upozorava dr Garcia. MAOI uključuju lekove kao što su izokarboksazid i fenelzin.

MAOI deluju tako što blokiraju monoamin oksidazu, enzim koji razlaže višak tiramina u telu. Neka alkoholna pića, poput piva, vina, šerija i drugih alkoholnih pića, sadrže tiramin, koji telo nije u stanju da obradi ako se uzima MAOI.

– Ako pijete i uzimate ovaj lek, to može dovesti do onoga što zovemo hipertenzivna kriza – objašnjava dr Garcia. Hipertenzivna kriza je nagli, opasan porast krvnog pritiska.

Ako niste sigurni da li je bezbedno da pijete dok uzimate antidepresiv, prvo se obratite lekaru.

3. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) 

Ako uzimamo SSRI, morate se kloniti nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) kao što su aspirin ili ibuprofen, koji se prodaju bez recepta. To je zato što je upotreba SSRI sa NSAIL povezana sa retkim, ali povećanim rizikom od gastrointestinalnog krvarenja, pokazuju istraživanja.

– Pacijenti bi uvek trebalo da pročitaju upozorenja za lekove bez recepta i razgovaraju sa lekarom ili farmaceutom ako nisu sigurni da li je suplement, lek koji se prodaje bez recepta ili propisani lek bezbedan – savetuje dr Pagnani.

4. Hrana i piće sa visokim sadržajem tiramina

Ako uzimate MAOI, treba da izbegavate hranu bogatu tiraminom (kao što su stari sirevi, suhomesnati proizvodi, crno vino, fava pasulj i neka alkoholna pića). Kao što je već rečeno, to može izazvati nagli, opasan porast krvnog pritiska koji se naziva hipertenzivna kriza.

Ovo se može dogoditi zato što MAOI izazivaju dramatičan porast dostupnosti hemijskih supstanci serotonina, norepinefrina i dopamina u telu i blokiraju sposobnost tela da razgradi ove supstance, kaže dr Pagnani. „Time takođe blokiraju sposobnost tela da razgradi druge supstance koje telo proizvodi sa tiraminom (kao što su epinefrin i fenilefrin), što može dovesti do visokog krvnog pritiska – dodaje dr Pagnani.

5. Neki lekovi protiv kašlja i prehlade

– Neki lekovi protiv kašlja i prehlade koji se mogu kupiti bez recepta sadrže sastojke koji mogu da reaguju sa antidepresivima, posebno sa MAOI lekovima – kaže dr Kristi Mae Wragg, psihijatar i direktor ambulante u HopeWay Psychiatry and Associates u Šarlotu, Severna Karolina.

Ovi sastojci, kao što je dekstrometorfan, mogu da dovedu do serotoninskog sindroma kada se kombinuju sa MAOI – kaže dr Wragg. Isto važi i za ljude koji uzimaju SSRI kao što je escitalopram. Dekstrometorfan se nalazi u uobičajenim lekovima za kašalj, dodaje dr Garcia.

Dr Wragg ponavlja da obavezno treba pročitati uputstvo za sve lekove bez recepta i razgovarati sa lekarom pre nego što se počne sa njihovim uzimanjem.

6. Litijum 

Litijum je lek za stabilizaciju raspoloženja koji se obično koristi za lečenje bipolarnog poremećaja, kaže dr Wragg. Ponekad se takođe koristi zajedno sa SSRI lekovima za depresiju otpornu na lečenje kako bi pomogao da SSRI bolje funkcionišu. Ovo, međutim, nije bez rizika.

– Kada se kombinuje sa određenim antidepresivima, litijum može povećati rizik od serotoninskog sindroma ili drugih neželjenih efekata. Ukoliko se ovi lekovi koriste zajedno, neophodno je redovno, pažljivo praćenje – kaže dr Wragg.

Kombinovanje litijuma sa nekim antidepresivima, kao što su triciklični antidepresivi, takođe može povećati rizik od litijumske neurotoksičnosti, posebno u visokim dozama. Litijumska neurotoksičnost komplikacija koju uzrokuje previše litijuma u ​​telu. Može izazvati simptome poput povraćanja, dijareje i neurološke simptome kao što su konfuzija i nekontrolisano drhtanje. Bez hitnog medicinskog tretmana, litijumska neurotoksičnost može biti fatalna.

7. Neki lekovi protiv bolova

Određeni lekovi protiv bolova, kao što su tramadol i ciklobenzaprin, utiču na nivo serotonina.

Kada se uzimaju sa antidepresivima koji povećavaju serotonin kao što su SSRI ili SNRI, postoji povećan rizik od razvoja serotoninskog sindroma – kaže Wragg.

Osobe kojima su propisani ovi lekovi lekari moraju pažljivo da prate kako bi upravljali svim potencijalnim interakcijama sa lekovima, dodaje ona.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo