Naslovna / Zdravlje

Sedenje na podu može pomoći da poboljšamo držanje, kažu stručnjaci 

Priredio/la: S.St.|13:00 - 19. 05. 2023.

Novi trend sedenja na podu umesto na stolici ima potencijal da poboljša držanje, pa čak i da pospeši dugovečnost

sedenje na podu Sedenje na podu sa ukrštenim nogama, uz podršku jastuka, idealno je za igru sa ljubimcem i Foto Shutterstock

Sedenje na podu stručnjaci preporučuju pojedincima i to da u početku leđima uza zid provedu malo vremena, što je idealno da bi se obezbedila neutralnost kičme. 

Odavno znamo da dugo sedenje može dovesti do ukočenosti zglobova, povećanog rizika od određenih bolesti, pa čak i do skraćenja životnog veka. U stvari, Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da čak četiri do pet miliona ljudi prerano umre svake godine zbog sedentarnog načina života. Promena položaja i odluka da sedimo na podu omogućava nam da potencijalno neutrališemo neke od negativnih nuspojava sedenja u stolici. 

Prednosti sedenja na podu

U svetu daljinskih upravljača i sve većih tehnološki radnih i mogućnosti za zabavu u kojima se često uživa na kauču, sadašnje generacije sede više od onih koje su im prethodile. Dug vremenski period koji se provodi u sedenju, posebno u istom položaju, može dovesti do bolova u donjem delu leđa, zategnutosti fleksora kuka i može da izazove i druge probleme.

Nasuprot tome, ako redovno sedimo na podu, ne samo da bismo mogli da poboljšamo svoje držanje i fleksibilnost, već i da ojačamo svoje jezgro (core). Dr Matthew Cavanaugh, kiropraktičar iz Luizijane koji je specijalizovan za lečenje bolova u leđima i vratu, primetio je da sedenje na podu uključuje mišiće u jezgru i leđima koji se ne koriste dok sedimo u stolici. Sedenje na podu može čak, tokom vremena, i da smanji bol u vratu, ramenima i kičmi.

– Sedenje na podu pomaže da se spreči pogrbljenje, jer je vaš donji deo leđa prirodno lagano povučen u poduprt položaj kada sedite sa prekrštenim nogama. Ovo pomaže da vaši osnovni mišići budu angažovani i sprečava bolove koji mogu nastati zbog sedenja u nepravilnom položaju – objasnio je dr Cavanaugh.

Pored toga, sedenje na podu zahteva istezanje određenih mišića kako bi nam bilo udobno i kako bismo ostali stabilni, što bi moglo da nam pomogne da tokom vremena povećamo fleksibilnost, dodao je dr Cavanaugh. Takođe možemo da primetimo povećanje obima pokreta i manje bola nego ranije.

Čak i ležanje na podu može ponuditi neke prednosti, rekao je. 

– Kao i sedenje na podu, i ležanje na podu može pomoći u poboljšanju držanja dozvoljavajući kičmi da se dekompresuje i oslobodi napetosti, kao i da poveća fleksibilnost u kukovima, donjem delu leđa i zglobovima.

Iako postoje ograničeni naučni dokazi o prednostima sedenja na podu, postoje istraživanja koja pokazuju vezu između dugovečnosti i toga koliko brzo i dobro prelazite iz položaja sedenja na podu do ponovnog ustajanja, odnosno, vašeg rezultata testa sedenje-ustajanje (SRT). Istraživači su otkrili da je za svaki porast od jednog poena u SRT rezultatu osobe došlo do poboljšanja preživljavanja od 21 odsto.

Što više sedimo na podu, to nam može postati lakše da se podignemo iz tog položaja, što bi zauzvrat moglo da utiče na našu dugovečnost.

Pronalaženje pravog položaja

Ako ste odlučili da isprobate sedenje na podu, postoje neki položaji sedenja koji su bolji od drugih.

Sedenje sa nogama savijenim ispod tela i gornjim delom stopala na podu („seiza” položaj), smatra se jednim od najboljih položaja jer pomaže u održavanju pravilnog poravnanja kičme, objasnio je dr Cavanaugh. Pored toga, naslanjanje na zid ili jastuk može pomoći u podršci donjem delu leđa dok kičma ostaje neutralna.

– U velikoj meri preporučujem da sedite na podu sa leđima uza zid kako se ne biste pogrbili i savili unapred – rekao je za Health dr John Gallucci, Jr, doktor fizikalne terapije, izvršni direktor JAG-ONE Physical Therapy i medicinski koordinator za Major League Soccer.

– Koristeći zid kao oslonac, naslonite kičmu na zid i sedite tako da vam noge budu ukrštene. Prednosti ukrštenog sedenja uključuju povećanje opsega pokreta i protoka krvi, oslobađanje napetosti, a takođe može poboljšati kretanje creva – dodao je dr Gallucci.

Važno je samo da počnete polako, upozorava dr Kevin Lees, kiropraktičar i direktor u The Joint Corp. Pokušajte prvo da sedite minut ili dva. Kako ćete se vremenom osećati ugodnije, možete da povećavate svoju toleranciju i izdržljivost da sedite čak 20 do 30 minuta, kaže i dodaje:

– Sedenje vam ne izgleda kao neka teška aktivnost, ali možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da vas posle sve boli. Zato počnite polako, kraće vreme, na bezbednom mestu da biste sami vežbali ustajanje i spuštanje.

Takođe je važno imati na umu da se sedenje na podu razlikuje od sedenja u stolici i da oba imaju svoje prednosti i mane. Sedenje na podu može biti korisno za držanje, fleksibilnost i jačanje mišića, dok stolice obično pružaju veću podršku za leđa i manje opterećuju vrat i kičmu, dodao je dr Cavanaugh.

Na šta treba paziti kod sedenja na podu

Nepravilno sedenje na podu može dovesti do bolova u leđima i vratu, kao i stezanja u ramenima i kukovima. Dakle, iako ćete možda biti u iskušenju da se samo spustite pored svoje kancelarijske stolice, prvo morate da vodite računa o nekoliko stvari.

Uobičajena greška je sedenje u iskrivljenom položaju ili sa jednom nogom podvučenom ispod druge, odnosno, sedenje na jednoj nozi, što može da optereti donji deo leđa i izazove nezgodno držanje, objasnio je dr Cavanaugh. Druga greška je sedenje sa zaobljenom kičmom, što može dovesti do napetosti u vratu i ramenima, kao i do bolova u leđima.

Čak i predložen dobar položaji, kao što je seiza, možda neće biti od pomoći određenim ljudima, rekao je dr Gallucci. 

Za mnoge ovaj položaj može smanjiti protok krvi i povećati napetost u telu i zglobovima. Pored toga, pritisak celokupne vaše težine na noge takođe može da izazove paukove vene – upozorava on. Da bi se izbegao ovaj dodatni pritisak, on preporučuje da sedite u položaju sa ukrštenim nogama i sa leđima uza zid.

Još jedna uobičajena greška je oslanjanje na dlanove, što može izazvati bol ili pritisak u zglobovima i gubitak mišićne aktivnosti u donjem delu leđa, primetio je dr Lees. Dalje, zavaljivanje na bok i oslanjanje laktom može izazvati pritisak u ramenu i bol, i nakon nekog vremena može pogoršati probleme sa leđima.

– Kada sedite na podu, vodite računa da možete udobno i bez problema da se dižete i spuštate. Ako niste sigurni da li ćete moći bezbedno da sednete ili ustanete, neka vam to bude cilj za neke naredne dane. Ostanite blizu nečeg čvrstog što vam može pomoći u slučaju da izgubite ravnotežu ili snagu dok sedate ili ustajete – upozorava dr Lees.

Vrsta površine na kojoj sedite takođe može da bude od izuzetnog značaja kada sedite na podu. Pošto podovi od tvrdog drveta nisu meki kao tepisi i prostirke, važno je da koristite jastuk ili podlogu za jogu kako biste imali dodatnu podršku i udobnost, savetuje dr Cavanaugh.

Sve u svemu, ako radite dugo sedeći, sedenje na podu može biti odlična alternativa, naglasio je dr Gallucci. 

– Na podu možete da sedite dok se igrate sa svojim ljubimcem, čitate knjigu ili skrolujete na telefonu – zaključuje dr Gallucci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo