Naslovna / Zdravlje

Koji virusi i bakterije mogu da izazovu izrasline na vratu

Priredio/la: Ma.R.|13:30 - 03. 06. 2023.

Ako se zapuše kanali pljuvačnih žlezda, izrasline na vratu mogu da narastu i do veličine kokošjeg jajeta, ali to mogu da budu i sasvim mali čvorovi od nekoliko milimetara

Izrasline na vratu Možemo ih opipati iznad ili ispod kože, različite su veličine, oblika i strukture Foto: Shutterstock

Izrasline na vratu su relativno česta pojava koju obično možemo da napipamo. Variraju im veličina, oblici i razlozi, kao i struktura. Najčešće su prolazne, kao jedan od simptoma prehladei reakcije limfnih čvorova, ali nisu sve situacije takve. Zbog toga je neoohodno propratiti simptome i ne zanemariti ih u određenim slučajevima.

Kako sve mogu da izgledaju izrasline na vratu

Izrasline na vratu javljaju se u više oblika i veličine, a mogu da budu različitog sastava. U zavisnosti od uzroka, to mogu da budu:

  • kvržice
  • čvorovi
  • veće izrasline (do veličine kokošjeg jajeta).

Ove izrasline mogu da budu tvrde ili mekane strukture, da se uvećavaju ili da miruju (ako govorimo o veličini). Ponekad su neosetljive na bol, ali mogu da budu i bolno palpatorne. Neke su potkožne, neke iznad kože, a često su posledica nekog unutrašnjeg akutnog procesa. Najčešće će se povući u roku od nekoliko dana, kada je reč o nečemu benignom i prolaznom. Ipak, treba eliminisati mogućnost ozbiljnijih stanja i ima jasnih situacija kada je potrebno obavestiti lekara.

Izrasline na vratu nastaju zbog različitih uzroka

Kada napipamo promenu, odnosno izraslinu na vratu, to su najčešće uvećani limfni čvorovi. Uloga limfnih čvorova je primarna u borbi našeg organizma protiv infekcija i drugih bolesti, pa i ozbiljnijih, kakve su maligne. Evo i drugih najčešćih uzroka uvećanja limfnih čvorova:

Neke druge bolesti koje mogu da izazovu pojavu izraslina oblika kvržica koje se veoma često javljaju. Autoimunog porekla su, ali postoji mogućnost i od malignih oboljenja. Poremećaji štitne žlezde, kao što je gušavost (struma) zbog nedostatka joda, prouzrokuju povećanje cele štitne žlezde ili nekog njenog dela. Ako se zapuše kanali pljuvačnih žlezda, izrasline na vratu mogu da narastu do veličine kokošjeg jajeta.

Takođe, razni virusi ili bakterije, kao i povrede – sve su to mogući uzroci pojave izraslina različitih oblika i veličine na vratu.

Za koje delove ovog organa su tipične izrasline na vratu

Vrat čini splet mišića i tkiva različite strukture, a okružen je mnogim drugim organima na kojima izrasline mogu da se pojave. Pored limfnih čvorova na celoj regiji vrata i štitatste žlezde (vrat, deo ispod brade), mogu da odreaguju i paratiroidne žlezde, kao i rekurentni laringealni nervi.

Larinks, vratni pršljenovi, nervi simpatičkog i parasimpatičkog nervnog sistema, brahijalni pleksus, pljuvačne žlezde, razne vene i arterije koje se nalaze na vratu – mogu da budu mesta pojave izraslina, kvržica, otoka. Jednom rečju, na svakoj od ovih lokacija moguće su promene koje ćemo često bez problema opipati.

Virusi i bakterije takođe mogu da izazovu različite izrasline na vratu

Veliki broj virusa svakodnevno preti našem organizmu, nisu to samo prehlade. Takođe, različiti virusi kojima se zarazimo mogu da budu uzročnici pojave izraslina. To su:

  • HIV
  • herpes simpleks
  • infektivna mononukleoza
  • virusni faringitis.

I bakterijske infekcije su česti uzročnici promena i poteškoća sa vratom, evo najčešćih:

  • toksoplazmoza
  • infekcija atipičnom mikobakterijom
  • peritonzilarni apsces (na ili blizu krajnika)
  • infekcija bakterijom streptokokom
  • upala krajnika
  • bakterijski faringitis
  • tuberkuloza

Kada su izrasline na vratu razlog za posetu lekaru

Kao i u drugim slučajevima, od samog uzroka zavisi i intenzitet simptoma, kao i lečenje. Ako je u pitanju virusna infekcija, nikako je ne treba tretirati antibioticima, posebno ne na svoju ruku. Bakterijske infekcije leče se antibioticima, isključivo ih propisuje lekar. Ako se limfni čvorovi ne smiruju ni nakon nekoliko dana, uvećavaju se i bolni su, obavezno se javite lekaru. Isto važi i za veće izrasline, bilo da su mekane ili tvrde strukture.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo