Naslovna / Zdravlje

Da li je rak rektuma uvek bez simptoma na početku i koje su opcije lečenja

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 21. 06. 2023.

Sve osobe bez obzira na pol starije od 50 godina imaju predispoziciju za rak rektuma

Rak rektuma I završni deo debelog creva sve je češće izložen malignim promenama Foto: Shutterstock

Rak rektuma je maligna alteracija ćelija poslednjih 12-15 cm debelog creva. Rektum, završni deo debelog creva se završava analnim otvorom, a iako je rektum sastavni deo kolona, karcinomi debelog creva i rektuma sagledavaju se odvojeno.

I rak rektuma je sve češći u populaciji

Poznato je da je rak debelog creva sve češći u populaciji, pa se tako i starosna granica za preventivnu kolonoskopiju, kojom se najčešće promene na ovom organu otkrivaju, pomera sa 50 na 45 godina. Razlog su neuredne životne navike, nepravilna ishrana, manjak fizičke aktivnosti, ali i još neki faktori.

Rak rektuma jeste neuporedivo ređi od karcinoma ostalih delova debelog creva, ali je incidenca svih malignih oboljenja u porastu. Stoga sve osobe koje imaju određene faktore rizika a posebno one koje osete simptome koji bi mogli da ukazuju na bolest, ne treba da oklevaju već da se jave lekaru.

Koji su faktori rizika za rak rektuma

Najvažniji faktor rizika za pojavu raka rektuma su godine života, odnosno starosna dob. Sve osobe bez obzira na pol starije od 50 godina imaju predispoziciju za rak rektuma. Slede:

Rani simptomi koji mogu da ukažu na rak rektuma

Kao i kod samog debelog creva, i rak rektuma se ponekad otkrije kada simptomi već uznapreduju. Međutim, savesni pacijenti odreaguju i kod nekih simptoma koje možemo smatrati ranim znacima i oni mogu da ukažu na postojanje raka rektuma. To je veoma važno zbog šansi za lečenje, procene i faze bolesti. U odnosu na stadijum karcinoma određuje se i terapija.

Evo nekih ranih znakova koji bi mogli da ukažu da postoji rak rektuma:

  • dijareja i druge promene u načinu pražnjenja creva (ako traju 10 dana ili duže)
  • pojava krvi u stolici (svetlo crvena ili crna)
  • promena parametara u krvu koji ukazuju na anemiju
  • bolu donjem delu trbuha
  • digestivni problemi i opstrukcija
  • iznenadni ili bezrazložni gubitak kilograma
  • slabost i malaksalost.

Još neki simptomi koji su poruka da je vreme za dozbiljniju dijagnostiku su promene na anusu koje mogu da se napipaju prstom ili nadutost (nadimanje) i gasovi, posebno ako su kombinovani sa nekim drugim spomenutim simptomima.

Šta je ključno za ishod lečenja

Statistike kažu da je više od polovine slučajeva dijagnostikovanog raka raktuma može da se izleči ako se hirurgija i druge metode lečenja primene u fazama kada se maligna bolest nije proširila na druge organe (metastazirala).

Brojke kažu i da četvrtina pacijenata dođe do faze zadovoljavajućeg oporavka i funkcionalnosti nakon hirurške intervencije. Uslov je naravno da se bolest otkrije pre nego što metastazira.

Kako se leči karcinom rektuma i da li je uvek neophodna kesa

Hirurgija karcinoma rektuma podrazumeva uklanjanje čkompletnog rektuma i jednog dela debelog creva. Pravi se otvor radi pražnjenja creva, odnosno defekacije preko abdominalnog zida (kolostoma).

Kada je lokalizacija karcinoma visoko u rektumu, moguće je ukloniti deo rektuma i ponovo uspostaviti kontinuitet creva. U takvim slučajevima, veštački otvor i posledično kesa za pražnjenje nisu potrebni.

I osobe koje nastave život sa stomom (kako je u našem narodu odomaćen izraz za ovaj način funksionisanja), mogu da imaju visok kvalitet života iako im je rektum odstranjen.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo