Naslovna / Ishrana

Ishrana za pacijente na hemoterapiji: 10 namirnica koje treba najviše jesti

Priredio/la: I. V. |17:00 - 22. 08. 2023.

Hemoterapija je već sam po sebi naporan tretman, ali izbor adekvatne hrane može da olakša lečenje karcinoma, posebno ako se jave nuspojave kao mučnina, rane u ustima i promena ukusa hrane i vode

na hemoterapiji Blaga hrana, koja je laka za stomak, može da bude dobra opcija ishrane koja neće otežavati hemoterapiju Foto: Pexels

Uravnotežena ishrana za pacijente na hemoterapiji može da pomogne u procesu lečenja, ali i opštem zdravlju. Blaga hrana, koja je laka za stomak, može da bude dobra opcija ishrane koja neće otežavati hemoterapiju.

Pacijenti na hemoterapiji susreću se sa raznim nuspojavama

Hemoterapija je uobičajeni tretman raka koji koristi jedan ili više lekova za borbu protiv ćelija karcinoma u telu. Neželjeni efekti hemoterapije su suva usta, promene ukusa, mučnina i umor, anemija, gubitak težine, problemi sa kosom, kožom i noktima, neutropenija.., a svi ovi simptomi zajedno mogu da učine ishranu kao obavezu koju bi pacijent radije izbegao. Svaki problem koji utiče na zdravo tkivo i organe i nastaje kao rezultat lečenja raka naziva se nuspojava – neželjeni efekat lečenja raka. Neželjeni efekti razlikuju se od osobe do osobe i od tretmana do tretmana, do te mere da dve osobe, koje primaju isti tretman, mogu da imaju veoma različite nuspojave.

Tokom hemoterapije preporučuje se 10 najefikasnijih namirnica

Međutim, stručnjaci savetuju da osobe koje su povrgnute hemoterapiji moraju da jedu zdravu hranu, da imaju izbalansiranu ishranu tokom lečenja karcinoma kako bi telo optimalno funkcionisalo. Namirnice blage arome, koje su lake za stomak i bogate hranljivim materijama su neke od najboljih opcija, a preporuka je da ovih 10 bude najviše zastupljeno u ishrani tokom hemoterapije:

1. Ovsena kaša
Ovsena kaša obezbeđuje brojne hranljive materije koje mogu da pomognu telu tokom hemoterapije. Sadrži veliku količinu ugljenih hidrata, proteina i antioksidanata, kao i više zdravih masti od većine žitarica. Takođe pomaže u regulisanju rada creva zbog svog beta glukana, vrste rastvorljivih vlakana koja hrani dobre bakterije u crevima. Neutralni ukus i kremasta tekstura ovsene kaše su posebno korisni ako neko ima uobičajene neželjene efekte hemoterapije kao što su suva usta ili rane u ustima.

2. Avokado
Ako je pacijent izgubio apetit, avokado može da nadomesti potrebne kalorije i hranljive materije u  ishranu. Ovo kremasto, zeleno voće je posebno bogato zdravim mononezasićenim mastima, koje mogu pomoći u snižavanju lošeg LDL holesterola, a istovremeno povećava dobar HDL holesterol. Takođe je bogat vlaknima (100 grama avokada sadrži 27 odsto dnevnih potreba za vlaknma). Vlakna avokada utiču na češće pražnjenje creva i hrane dobre bakterije u njima.  S obzirom na to da je avokado zasitan i blag, on je odlična opcija ako neko ima suva usta, zatvor, rane u ustima ili problem sa gubitkom težine.

3. Jaja
Umor je uobičajena nuspojava hemoterapije. Jaja su dobra protiv umora zbog izdašne količine proteina i masti jer skoro 6 grama proteina i 4 grama masti nalazi se u jednom jajetu srednje veličine. Dok masnoće obezbeđuju telu energiju, proteini pomažu u održavanju i izgradnji mišićne mase, što je posebno važno tokom hemoterapije. Njihova meka tekstura čini jaja idealnim za osobe koje imaju rane u ustima.

4. Čorbe i supice
Promene ukusa su normalne tokom hemoterapije, a voda obično ima drugačiji ukus. U ovim slučajevima, čorba je odlična alternativa za održavanje hidratacije. Prave se od vode i povrća, začinskog bilja, živinskog ili junećeg mesa, a među najhranljivijim su one koje se kuvaju zajedno sa kostima. Tokom ovog procesa, elektroliti se oslobađaju u tečnost i te naelektrisane čestice, koje sadrže hranljive materije kao što su natrijum, kalijum, hlorid i kalcijum, pomažu da telo pravilno funkcioniše. Čorbice se preporučuju osoba koje dosta povrćaju ili imaju dijareju zbog hemoterapije.

5. Bademi i drugi orašasti plodovi
Tokom hemoterapije, svako može doći u situaciju da mora da ode na neki satanak što znači da neće biti vremena za klasičan obrok. U tom slučaju razni orašasti plodovi mogu da budu korisni, a pre svega bademi i indijski orasi. Ovi olodovi sadrže velike količine proteina, zdravih masti, vitamina i minerala. Bademi su bogat izvor mangana i bakra, a 28 grama ove namirnice obezbeđuje do 32 procenata dnevnih potreba ovih minerala. Mangan i bakar formiraju superoksid dismutaze, jedan od najmoćnijih antioksidanata u telu koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ljudske ćelije. U slučaju da pacijent na hemoterpiji ima rane u ustima, onda je savet da se jedu buteri od orašastih plodova.

6. Seme bundeve
Poput orašastih plodova, semenke bundeve su odlične za grickanje između obroka. Bogate su  mastima, proteinima i antioksidansima poput vitamina E, koji mogu pomoći u borbi protiv upale. Štaviše, 33 grama semenki bundeve sadrže oko 3 grama gvožđa, što je oko 15 odsto dnevnih potreba.

7. Brokoli i drugo povrće iz porodice krstaša
Povrće iz porodice krstaša, kao što su kelj, brokoli, karfiol i kupus, ima impresivne nutritivne vrednosti. Konkretno, brokoli ima značajnu količinu vitamina C, od vitalnog značaja za imuni sistem. Štaviše, sadrži sulforafan, biljno jedinjenje za koje se smatra da poboljšava zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da sulforafan može pozitivno da utiče na zdravlje mozga tako što smanjuje zapaljenje i štiti ćelije od oštećenja, što je posebno važno kada se čovek podvrgne hemoterapiji.

8. Domaći smuti napici
Domaći smutiji su odlična opcija za sve kojima je teško da žvaću čvrstu hranu zbog rana u ustima nastalih tokom hemoterapije. Lako se prave, od dostupnih namirnica – voća, povrća, žitarica, mesa… i obezbeđuju sve hranljive sastojke. Osnovna formula za pripremu smutija je:

Jedna do 2. šolje (240–475 ml) tečnosti
1,5–3 šolje (225–450 grama) povrća i/ili voća
1 kašika (15 grama) proteina
1 kašika (15 grama) masti.
Na primer, pomeša se sveže ili smrznuto voće sa mlekom, jogurtom ili kefirom, a zatim se ubaci šaka ili dve opranih listova spanaća. Doda se kašika lanenog semena za masnoću i putera od kikirikija za proteine. Ako se koriste sveže bobice, obavezno ih treba potopiti pre nego što se dobro isperu u tekućoj vodi. Za bolji ukus može se dodati sok limuna, limete, pomorandže…

9. Hleb ili krekeri
Ako osoba na hemoterapiji ima dijareju ili mučninu, beli hleb ili krekeri su dobar izbor jer se obično lako svare. Verzije hleba ili peciva od celog zrna, koje obezbeđuju dodatne hranljive materije, idealne su kada stomak nije uznemiren. Slani krekeri su posebno korisni za nadoknadu natrijuma izgubljenog dijarejom ili povraćanjem.

10. Riba
Savet je da osobe koje idu na hemoterapiju dva puta nedeljno jedu ribu jer riba obezbeđuje proteine i omega-3 masne kiseline. Omega-3 su važne masti koje moraju da se unose kroz ishranu jer podstiču zdravlje mozga i imaju antiinflamatorna svojstva. Osim toga, unos dosta  proteina i zdrave hrane bogate mastima poput ribe može da pomogne da se izbegne nezdrav gubitak težine tokom lečenja. Losos, skuša, tunjevina i sardine su posebno bogate ovim mastima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo