Naslovna / Zdravlje

Mogu li bol u kukovima da izazovu drugi razlozi pored koksartroze

Priredio/la: Ma.R. |15:00 - 28. 06. 2023.

Pacijenti se ortopedu najčešće javljaju kada je koksartroza već u odmaklom stadijumu jer često ne mogu da procene odakle zapravo dolazi bol, pa se i na pregled jave kasno

Bol u kukovima Degenerativne promene kuka uvek su vidljive na rtg snimku Foto: Shutterstock

Bol u kukovima je u najvećem broju slučajeva rezultat hronične degenerativne i progresivne bolesti kostiju kukova – koksartroze. Poznata je još i kao osteoartroza kuka.

Kod koga se najučestalije javlja bol u kukovima

Učestalost pojave koksartroze kuka je najveća kod starijih osoba jer se zglobna hrskavica normalno oštećuje i troši starenjem. Pored starosti i genetske predispozicije, tu su i još neki faktori rizika:

  • gojaznost
  • intenzivan i dugogodišnji teži fizički rad
  • sportovi sa kontaktom
  • dugotrajno prekomerno sedenje i potpuni nedostatak fizičke aktivnosti (posebno ako postoje još neki faktori rizika).

Bol u kukovima i delovi koje zahvata koksartroza

Sam kuk je sklop izložen velikim i različitim opterećenjima. Kada dođe do degenerativnih promena opisanih kao koksartroza, proces zahvata sve delove kuka, odnosno komponente ovog zgloba. Struktura zgloba je takva da se sastoji od hrskavičavog koštanog dela ali i ligamenata, tetiva, mekotkivnih struktura i drugih. Kada se javi koksartroza, ona zahvata sve njegove delove, bez izuzetka.

Ukoliko su postojali još neki faktori kao dodatni rizik poput stečenih bolesti (artritis, povrede…) sama hrskavica zgloba kuka nastradaće i trošiće se brže i više.

Bol u preponi i bol u kičmi: kada su u vezi sa bolom u kukovima

Simptomi koksartroze se bez sumnje vezuju za bol, ali tu može biti dosta nedoumica, pa i lutanja do postavljanja dijagnoze. Naime, bolovi se javljaju postepeno i pojačavaju protokom vremena, kako se hrskavica oštećuje i troši.

Bol u preponi se nesumnjivo identifikuje sa ovim oboljenjem kuka, ali neretko sami pacijenti prave grešku u proceni. Ponekad je bol u preponi zaista i znak koksartroze, posebno ako postoji i smanjenje obima pokreta u kuku. Međutim, kada je u pitanju bol koji dolazi iz slabinskog ili glutealnog dela koji se spušta ili širi niz nogu, razlog su najčešće problemi sa kičmenim stubom.

Simptomi koksartroze: kako da znamo da je bol u kukovima možda izazvan ovim stanjem

Bol je u početku povremen, ali se intenzitet pojačava i postaje češći u svim fazama funkcionisanja (kretanje, sedenje, ležanje).

Ostali simptomi koje osećamo kako bolest progredira su ograničenje pokreta iz samog kuka, nemogućnost penjanja uz stepenice, kočenje i otežano ili nemoguće kretanja, atrofija okolnih mišića, skraćenje noge i do više centimetara.

Koje vrste koksartroze postoje

Medicina razlikuje primarnu (idiopatsku) i sekundarnu koksartrozu, a bol sam po sebi ne razlikuje se u odnosu na vrstu, tj.tip bolesti.

Za primarnu ne postoji konkretan uzrok, a razlog sekundarne koksartroze je mehaničko oštećenje zgloba. To mogu da budu prelomi, upalna stanja zgloba, razvojni poremećaji kuka, kao i neki tumori.

Kako se dijagnostikuje koksartroza kuka

Kada se na osnovu opisanih simptoma obavi fizički pregled i uradi anamneza, sledi radiografija karlice sa kukovima. Na osnovu još nekih laboratorijskih testova krvi, postavlja se dijagnoza i utvrđuje stepen oštećenja.

Međutim, statistike kažu da se obolele osobe uglavnom javljaju ortopedu u odmaklim fazama bolesti, kada je jedino rešenje hirurgija. Najčešće su to već gradus 2 ili 3 bolesti, a tada je obavljenje i nekih običnih aktivnosti otežano.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo