Naslovna / Zdravlje

Kako sačuvati imuni sistem tokom leta: 5 navika za regeneraciju i dobro zdravlje

Priredio/la: eKlinika|13:10 - 05. 07. 2023.

Leto je počelo, a briga o zdravlju je uvek aktuelna. Da bi topli letnji meseci zaista bili period opuštanja i regeneracije, iz farmaceutske kompanije Galenika ističu pet glavnih navika za očuvanje zdravlja

imuni sistem Kao kompanija posvećana ljudima i verna zdravlju, Galenika posebno ističe proaktivnu brigu o sebi kao i prevenciju Foto: Shutterstock

Imunski sistem je veoma osetljiv na dejstvo različitih faktora spoljne sredine. Letnji period podrazumeva izlaganje dugotrajnim vrućinama, a to potencijalno dovodi do slabljenja imuniteta. Dodatno, alergije su u globalnom porastu, a produžena sezona alergija je karakteristična za letnji period cvetanja i efekta staklene bašte, usled toplote i padavina.

1. Minerali i vitamini kao čuvari imunog sistema

Tokom letnjeg perioda, velike vrućine su čest uzročnik povećanog zamora, iscrpljenosti i porasta krvnog pritiska. Dodatno, usled pojačane fizičke aktivnosti, mogu se javiti i grčevi u mišićima. Pad imuniteta izlaže organizam većem riziku. Vitamini i minerali igraju važnu ulogu u prevenciji i očuvanju funkcije imunskog sistema. Kombinacija vitamina i minerala koja sadrži mineral magnezijum, vitamine B1, B6, K2 i folat, doprinosi pravilnom funcionisanju mišića, uključujući i srčani, kao i očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Vitamin D3 je saveznik u službi jačanja imuniteta, kostiju i utiče na bolje raspoloženje. Važan je i unos vitamina B12 koji doprinosi normalnom metabolizmu, smanjenju umora i iscrpljenosti, stvaranju crvenih krvnih zrnaca i optimalnom funkcionisanju nervnog sistema.

2. Ishrana i hidratacija u službi očuvanja imuniteta

Ne zaboravimo unos dovoljne količine tečnosti, a stručnjaci preporučuju 2,2-3,7 litara dnevno, kao i unos hrane kao što su krastavac, lubenica i zelena salata. Hidratacija je složen proces u organizmu i zahteva elektrolite, jer oni doprinose apsorpciji hranljivih materija, vitamina i minerala iz hrane koju unosimo. Korišćenje glukozno-elektrolitnog rastvora za rehidraciju pomaže apsorpciji vode koju unosimo u organizam.

3. Probiotici kao obavezan saputnik

Koliko su probiotici bitni za zdravlje govori i sama reč probiotik, izvedena iz reči „pro“ i „bios“, što znači „za život“. Nije novost da su probiotici porodični saveznici na letovanju. Oni pozitivno utiču na zdravlje creva, celokupnog organizma, a poželjno ih je i preventivno koristiti uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost. Bilo zbog promene klime ili lakše kvarljivosti namirnica na visokim temperaturama, česti su povraćanje i dijareja, posebno na putu. Na putu je takođe važno da imamo i analgetike i antipiretike, u slučaju bolova ili infekcija, a to su ujedno i proizvodi koje oko 2/3 građana svakako ima u svojim kućnim apotekama, na osnovu istraživanja koje je Galenika sprovela krajem 2022.godine.

4. Važnost fizičke aktivnosti

Svest o prednostima fizičke aktivnosti raste: redovne šetnje ili rekreacija imaju značajne pristalice, za čak 60% građana Srbije, prema istraživanju kompanije Galenika. Uvek ima prostora za napredak, a posebno u letnjem periodu. Zato je savet stručnjaka da telo bude u dobroj fizičkoj kondiciji, jer se tako brže i lakše izbori protiv eventualnih virusnih i bakterijskih infekcija.

imuni sistem

Foto: Galenika

5. Briga o koži

Alergije, opekotine od sunca, ujedi insekata, suva koža – samo su neke od situacija koje smo svi doživeli. Koža je naš najveći organ koji je u velikoj meri pod uticajem spoljnih faktora, posebno leti. Koža je izložena dejstvu sunčevih zraka, kao i štetnom UV zračenju, toploti i znojenju, i zbog toga je potrebna povećana briga i prevencija, kao i blagovremeno reagovanje u slučaju potrebe. Univerzalan saveznik za zaštitu i negu kože je poznati preparat na bazi pantenola. Pored toga, u slučaju opekotina kože, uvek pri ruci treba imati mast koja sadrži riblje ulje, bogato vitaminom A, za epitelizaciju i negu.

Kao kompanija posvećana ljudima i verna zdravlju, Galenika posebno ističe proaktivnu brigu o sebi i prevenciju. Važno je i da se konsultujemo sa svojim lekarom ili farmaceutom oko izbora kvalitetnih proizvoda koje možemo bezbedno da konzumiramo i doprinesemo regeneraciji i jačanju imuniteta, a time i da uživamo u letnjem periodu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo