Naslovna / Zdravlje

Da li treba da nas zabrine sluz u stolici i razlozi zbog kojih se pojavljuje

Priredio/la: S.St.|15:00 - 18. 07. 2023.

Prisustvo sluzi u stolici relativno je česta pojava a mogući uzroci uključuju zatvor, dehidraciju, Kronovu bolest i sindrom iritabilnog creva

sluz u stolici Sluz u stolici može biti uobičajena pojava, ali ako je primetno njeno povećano prisustvo, to može biti simptom osnovnog zdravstvenog problema Foto Shutterstock

Sluz u stolici podrazumeva gustu supstancu nalik na žele. Naše telo prvenstveno je koristi da zaštiti i „podmazuje” osetljiva tkiva i organe. Ona takođe koristi za smanjenje štete koju mogu izazvati bakterije, virusi ili gljivice. Sluz takođe može da nas zaštiti od želudačne kiseline ili drugih potencijalno štetnih tečnosti ili nadražujućih materija. 

Da li je sluz u stolici uobičajena

Prisustvo sluzi u stolici može biti uobičajeno. Kada smo generalno zdravi, sluz je obično bistra i pojavljuje se u tako malim količinama da je često teško primetiti. Mala količina sluzi u stolici je uobičajena, ali ako primetimo da je ima mnogo, možda imamo problem koji zahteva lečenje. Krvava sluz u stolici je takođe razlog za zabrinutost. Hemoroidi i rektalni prolaps takođe mogu dovesti do male količine sluzi koja curi u stolicu.

Koje bolesti su razlog za sluz u stolici

Dehidracija i zatvor mogu biti razlog za pojavu sluzi u stolici. Sluz uzrokovana ovim problemima obično prolazi sama od sebe ili uz pomoć lekova.

Promene u nivou sluzi takođe mogu biti rezultat upalnog gastrointestinalnog stanja koje zahteva medicinski tretman. Neka od ovih stanja su:

Kronova bolest

Kronova bolest je inflamatorna bolest creva koja utiče na gastrointestinalni (GI) trakt. Rani simptomi mogu uključivati dijareju ili umor, kao i višak sluzi u stolici (zbog poremećene barijere sluzi u upaljenim crevima).

Cistična fibroza

Cistična fibroza je genetski poremećaj koji rezultira nakupljanjem guste, lepljive sluzi u plućima, pankreasu, jetri ili crevima. Cistična fibroza takođe može izazvati pojavu sluz u stolici.

Ulcerozni kolitis

Kao i Kronova bolest, ulcerozni kolitis je inflamatorna bolest creva. To je hronično stanje koje uzrokuje upalu u debelom crevu ili rektumu. Povećanje lučenja sluzi često se dešava kada se telo bori sa simptomima ulceroznog kolitisa, što zauzvrat može povećati sluz u stolici.

Sindrom iritabilnog creva

Sindrom iritabilnog creva (IBS) naziv je za grupu simptoma kao što su bol u stomaku, grčevi i poremećen ritam pražnjenja stolice koji se javljaju van dijagnoze bolesti.

Intestinalna infekcija

Infekcija creva takođe može dovesti do pojave sluzi u stolici. Primeri uključuju infekciju bakterijama kao što su salmonela i šigeloza, koje se mogu javiti konzumiranjem kontaminirane hrane. Istraživači misle da bakterije mogu stimulisati proizvodnju sluzi, uzrokujući sluzavu stolicu. Teška dijareja takođe može povećati sluz u stolici, kao i parazitske infekcije.

Problemi sa malapsorpcijom

Problemi sa malapsorpcijom nastaju kada crevo nije u stanju da pravilno apsorbuje određene hranljive materije. Stanja povezana sa malapsorpcijom uključuju netoleranciju na laktozu i celijakiju. Postoje i stanja koja nas mogu sprečiti da apsorbujemo masti, koje se zatim izlučuju stolicom. Ovo se zove steatoreja i može biti uzrokovana stanjima kao što su pankreatitis i kamen u žuči.

Rak debelog creva ili rektuma

Rak debelog creva ili rektuma počinje u debelom crevu ili rektumu i može izazvati simptome kao što su krv u stolici, sluz u stolici, rektalno krvarenje i neobjašnjivi gubitak težine.

Lečenje sluzi u stolici

Pošto sluz u stolici može biti simptom osnovnog stanja, lečenje će varirati u zavisnosti od dijagnoze. Za neke blage slučajeve, posebno one povezane sa periodičnom dehidracijom ili konstipacijom, u rešavanju problema mogu pomoći promene životnih navika kao što su:

  •         povećavanje unosa tečnosti
  •         konzumiranje hrane bogate probioticima ili uzimanje suplemenata koji sadrže probiotike, kao što su Bifidobacterium ili Lactobacillus
  •         uspostavljanje hranljive ravnoteže vlakana, ugljenih hidrata i masti u ishrani

Lekovi na recept i kontinuirano lečenje mogu biti neophodni za osobe sa hroničnim stanjima, kao što su Kronova bolest, cistična fibroza, ulcerozni kolitis i sindrom iritabilnog creva.

Ukoliko lekar otkrije rak, uputiće vas onkologu koji će primeniti odgovarajuće lečenje koje može da smanji i da ublaži simptome koje doživljavate.

Dijagnoza

Ne postoji jedinstveni tretman za lečenje prekomerne količine sluzi u stolici. Da bi lečio višak sluzi, lekar mora da dijagnostikuje i leči sve osnovne probleme koji mogu biti povezani sa upalom u debelom crevu. Većina lekara počeće sa fizičkim pregledom i analizom krvi. Ukoliko je potrebno, lekar može da traži da se urade dodatne analize mi to:

  •         kultura stolice
  •         kolonoskopija
  •         snimanja, kao što je rendgenski snimak ili CT skeniranje, ili MR skeniranje karlice
  •         analiza elektrolita znoja (obično se radi ako postoji mogućnost cistične fibroze)

Kod nekih osoba, dijagnoza se može brzo da se uspostavi, dok kod drugih osnovni uzrok možda neće biti utvrđen uprkos opsežnim analizama.

Da li treba da budemo zabrinuti zbog sluzi u stolici

Iako povremeno vidite malo sluzi u stolici, obično ne morate da brinete. Ali, trebalo bi da odete kod lekara što pre ako je praćena ovim drugim simptomima:

  •         uporna dijareja
  •         grčevi u stomaku
  •         krv u stolici
  •         umor
  •         mučnina
  •         povraćanje
  •         neobjašnjivi gubitak težine

Čak i ako nema drugih simptoma, uporno prisustvo sluzi u stolici može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema i treba se obratiti lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo