Naslovna / Deca

Ravnopravno roditeljstvo – koliko je važno za decu nakon razvoda roditelja

Priredio/la: I. V. |13:00 - 28. 04. 2023.

Kada se u odrastanju deteta isključi jedan roditelj,  taj jedan stub, koji mu je oduvek potreban se izostavlja, dete ostaje na „jednoj nozi“, oseća se nestabilno i može da zapadne u neki problem

ravnopravno roditeljstvo I nakon razvoda roditelja, deca treba da ostanu u kontaktu i sa ocem i sa majkom Foto: Shutterstock

Ravnopravno roditeljstvo je podjednako učešće oba roditelja u životu deteta i podrazumeva da deca treba da budu u kontaktu sa oba roditelja i nakon njihovog razvoda. Ukoliko nakon razvoda oba roditelja ravnopravno učestvuju u vaspitavanju dece, ona su zaštićena, bezbedna i osećaju se voljeno. To je jedan od zaključaka prvog dana međunarodne konferencije „Izazovi ravnopravnog roditeljstva“ koju u Novom Sadu organizuje Centar ravnopravnog roditeljstva, u saradnji sa ambasadom Švedske.

Ravnopravno roditeljstvo podrazumeva kontakt sa oba roditelja

– Ravnopravno roditeljstvo je važno jer podrazumeva jednakost, a mi verujemo da je jednakost fundamentalna za demokratiju. Od ukupnog broja dece čiji se roditelji razvode u Švedskoj, jedna trećina trpi posledice rastave roditelja. Često deca ostaju sa majkom i gube kontakt sa ocem. Ali, svako dete ima pravo da bude u kontaktu sa oba roditelja. To je stvar ravnopravnosti – rekao je Aleksander Pejre Dutrej, zamenik Šefa misije ambasade Švedske u Srbiji.

ravnopravno roditeljstvo

Aleksander Pejre Dutrej zamenik Šefa misije ambasade Švedske: Svako dete ima pravo da bude u kontaktu sa oba roditelja. Foto: Ambasada Švedske

Dejan Pavlović iz Centra ravnopravnog roditeljstva istakao je da ravnopravno roditeljstvo podrazumeva deljenje odgovornosti roditelja i naglasio da se time smanjuje svaki oblik nasilja i nad decom i u partnerskim odnosima.
Ravnopravno roditeljstvo je podjednako učešće oba roditelja u životu deteta, u njegovom odrastanju, vaspitanju, obrazovanju, svim aktivnostima i socijalnom okruženju u kome se dete nalazi. Kada se isključi jedan roditelj, detetu se taj jedan stub, koji mu je oduvek potreban, izostavlja, dete ostaje na jednom stubu, na jednoj nozi, oseća se nestabilno i može da zapadne u neki problem – naveo je Pavlović.

Šta je patogeno roditeljstvo?

Američki stručnjak i psiholog Kreg Čildres govorio je o problemu patogenog roditeljstva.
Patogeno roditeljstvo je kreiranje patologije u detetu kako bi se zadovoljile potrebe jednog roditelja. Jedan od roditelja manipuliše detetom da mu se pridruži u konfliktu i prikloni se jednoj strani, koju dete mora da izabere. Postoje četiri tipa porodičnih odnosa, koji zavise od polova, to su majka-sin, otac-ćerka, dva modela su istog pola – otac-sin i majka-ćerka. Svaki od tih odnosa je unikatan – odnos otac-sin ne može se zameniti odnosom majka-sin, kao što se ni odnos otac-ćerka ne može zameniti odnosom majka-ćerka. Svaki od tih odnosa je bitan, ali važno da nakon razvoda deca osećaju ljubav oba roditelja – naglasio je Čildres.

Stručnjaci iz zemlje i inostranstva govorili su o tome kako se krše roditeljska prava, kako se rešavaju konflikti tokom procesa razvoda braka i o tome koje su zakonske izmene potrebne u porodičnim zakonima. Otvorena je i izložba fotografija Švedskog instituta „Roditeljstvo – jednake mogućnosti za oba roditelja“ i predstavljena je knjiga „Otuđenje“, autora Đorđa Meškova i roditelja Branka Brkovića.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo