Naslovna / Fitness

Greške u fitnesu koje bi žene starije od 40 godina trebalo da izbegavaju

Priredio/la: S.St.|17:00 - 26. 07. 2023.

Redovno vežbanje i pravilna ishrana igraju vitalnu ulogu u poboljšanju našeg opšteg zdravlja i blagostanja, posebno nakon 40. godine

fitnes žene greške Stalno i pretetrano vežbanje može da nas izloži riziku od povreda Foto Shutterstock

Greške u fitnesu koje pravimo i njihovo ispravljanje može poboljšati dugovečnost. Kako ulazimo u četrdesete godine, davanje prioriteta fitnesu postaje sve važnije za održavanje našeg opšteg blagostanja i dugovečnosti. Međutim, neke od fitnes vežbi mogu imati štetne posledice po naše zdravlje, posebno nakon tog perioda života. Da bismo živeli duže i zdravije, neophodno je da znamo koje su zamke i da izbegavamo greške koje pravimo u fitnesu.

Greške u fitnesu koje treba izbegavati

Mnoge žene se pitaju da li mogu da postanu fit posle 40. godine. Iako je održavanje osnovnog režima vežbanja od suštinskog značaja, važno je i da znamo šta ne treba da radimo. Himalayan Siddhaa Akshar, stručnjak za jogu i osnivač Akshar Yoga Research and Development Centre, objasnio je za HealthShots koje greške koje pravimo u fitnesu mogu narušiti zdravlje nakon 40. godine.

– Mnogi često prave uobičajene greške u fitnesu, posebno nakon 40 godina. Ove greške ne samo da vam nanose fizičku štetu, već i smanjuju koristi od vežbanja – kaže Akshar.

Da bismo bili dugovečni trebalo bi da izbegavamo sledeće:

1. Preterano treniranje i ignorisanje odmora

Uobičajena greška je preterano treniranje bez dovoljno vremena koje svom telu treba da damo da se oporavi. Preterivanje i zanemarivanje dana za odmor može dovesti do povreda, hroničnog umora i kompromitovane imunološke funkcije. Umesto toga, fokusirajte se na to da vam deo rutine postane odmor i oporavak, čime ćete vašem telu omogućiti da se oporavi i obnovi.

2. Zanemarivanje treninga snage

Kako starimo, mišićna masa prirodno opada, što rezultira smanjenom snagom i povećanim rizikom od povreda. Oslanjanje samo na kardiovaskularne vežbe i ignorisanje treninga snage može pogoršati ovaj problem. Uključite vežbe treninga otpora u svoju rutinu da biste izgradili i održali mišićnu masu, poboljšali gustinu kostiju i podržali opšte zdravlje zglobova.

3. Nedostatak rada fleksibilnosti i mobilnosti

S vremenom i trošenjem, naši mišići i zglobovi postaju sve ukočeniji. Štaviše, zanemarivanje vežbi fleksibilnosti i pokretljivosti može dovesti do smanjenog opsega pokreta, ukočenosti i povećane verovatnoće mišićne neravnoteže. Da biste to izbegli, radite jogu, pilates ili redovno istezanje kako biste poboljšali fleksibilnost, pokretljivost zglobova i sprečili povrede karakteristične za zategnute mišiće.

4. Preskakanje zagrevanja i opuštanja

Koliko god bilo primamljivo da uskočite pravo u trening, preskakanje vežbi zagrevanja može povećati rizik od povreda. Hladni mišići su skloniji istegnuću i uganuću. Slično tome, zanemarivanje pravilnog hlađenja i opuštanja nakon vežbanja može dovesti do bolova i ukočenosti mišića. Dakle, ublažite ukočenost u mišićima i zglobovima ako želite ne samo da uživate u prednostima dobrog treninga, već i da se zaštitite od bilo kakvih povreda povezanih sa fitnesom. Posvetite nekoliko minuta zagrevanju i hlađenju i opuštanju da biste pripremili svoje telo i pomogli mu u oporavku.

5. Intenzivne vežbe bez odgovarajuće forme

Intenzivne vežbe, kao što su trčanje ili skakanje, a da pritom niste u odgovarajućoj formi, može dovesti do preteranog opterećenja zglobova, a zatim i do povreda kao što su uganuća ili istegnuća. Od ključnog je značaja da vladate ispravnim tehnikama, koristite odgovarajuću obuću i postepeno povećavate intenzitet kako biste sprečili da vaše telo doživi nepotreban stres.

6. Ignorisanje značaja pravilne ishrane

Bez obzira na godine, ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravog tela. Posle 40. godine, metabolizam tela se usporava, zbog čega je važno da se obrati pažnja na dobro izbalansiranu ishranu. Izbegavajte brze dijete i preterano konzumiranje prerađene hrane, rafinisanih šećera i zasićenih masti, jer mogu doprineti povećanju telesne težine, upalama i hroničnim bolestima. Umesto toga, uvedite obroke bogate hranljivim sastojcima, voćem, povrćem, nemasnim proteinima i zdravim mastima. Ostanite adekvatno hidrirani i, ako je to potrebno, razgovarajte sa nutricionistom kako biste prilagodili ishranu vašim specifičnim potrebama.

7. Ignorisanje značaja kardiovaskularnih vežbi

Kardio vežbe od vitalnog su značaja za održavanje zdravog srca i pluća, kontrolu težine i smanjenje rizika od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i hipertenzija. Ako u svoj fitnes režim ne uključite redovne aerobne aktivnosti – hodanje, džogiranje, plivanje ili vožnja bicikla – to može uticati na opšte zdravlje.

8. Ne slušate svoje telo

S godinama naše telo možda neće biti tako otporno kao što je nekada bilo. Ignorisanje znakova upozorenja i bola može imati ozbiljne posledice. Neophodno je da slušamo svoje telo i, u skladu s tim, prilagodite intenzitet i rutinu vežbanja. Ako nešto nije u redu ili stvara nelagodnost, posavetujte se sa lekarom da biste sprečili dalje povrede.

Održavanje aktivnog i zdravog načina života je ključno, posebno nakon 40. godine. Izbegavanjem uobičajenih grešaka u fitnesu i prihvatanjem dobro zaokruženog pristupa vežbanju, možemo da sačuvamo svoje zdravlje, unapredimo dugovečnost i uživamo u višem kvalitetu života dok starimo. Nikada nije kasno da svoje zdravlje i blagostanje stavite u prvi plan.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo