Naslovna / Fitness

Pandemija je loše uticala na intimni život parova, a ove vežbe povećavaju želju za seksom

Priredio/la: J. M.|9:00 - 30. 05. 2021.

Studije sprovedene među ženama i muškarcima u srednjim godinama pokazale su da vežbanje od sat vremena, tri puta nedeljno, bitno poboljšava uživanje i izdržljivost u seksu

Foto: Shutterstock

Partneri koji su u dužim vezama ili brakovima sve ređe imaju seksualne odnose, otkrila je studija sprovedena u SAD i Velikoj Britaniji. Stres i umor posle napornog dana, čine da ne ostane ni malo energije za seks. Karantini, potom psihička iznurenost zbog pandemije, takođe su loše uticali na seksulani život parova.
Studije provedene među ženama i muškarcima u srednjim godinama pokazale su i da vežbanje od sat vremena tri puta nedeljno bitno poboljšava uživanje i izdržljivost u seksu, a čak doprinosi i tome da se lakše dođe i do orgazma. Kod žena u četrdesetim, kaže istaživanje, bavljenje fizičkom aktivnošću dovelo je do veće želje za seksom, češćim sekslulanim odnosima i snažnijim doživljajem samog čina.

Vežbanje je dobro za seks, ali i za zdravlje

Šetnja, plivanje, vožnja biciklom ili trčanje, rezultiraće većom snagom i pojačanom željom za seksom, kažu stručnjaci. Idealno je vežbati bar tri puta nedeljno po pola sata. Kardio vežbe aktiviraju mišiće celog tela, jačaju srce i čuvaju zdravlje krvnih sudova. Budući da poboljšavaju i cirkulaciju, ove vežbe ugrejaće telo i podstaknuti ga na „akciju“. Još ako vežbate udvoje…
Ali, morate uzeti u obzir i svoje godine i hronične bolesti, ukoliko ih imate, pa zato porazgovarajte sa lekarom koje i kakve vežbe treba da praktikujete. Evo nekoliko lakih vežbi koje će ženama u srednjim godinama ponovo probuditi želju za seksom i učiniti ga boljim i lepšim. 

Leptir – za bolju fleksibilnost nogu

Leptir vežba poboljšava fleksibilnost nogu  Foto: Shutterstock

Sedite na pod i spojite tabane. Rukama pridržavajte stopala i podižite noge gore-dole, kao da mašete krilima leptira. Potrudite se da noge držite što šire kako bi bolje istegli unutrašni deo butina. To će poboljšati fleksibilnost nogu.

Kegelove vežbe za veću kontrolu i bolji doživljaj

Kegelove vežbe jačaju sve unutrašnje mišiće karlice. Potpuno su bezopasne, a mogu se raditi bilo gde i bilo kada. Stisnite mišiće karlice (kao da pokušavate da zaustavite urin) i pri tom izdahnite. Za početak: 10-20 stiskanja dnevno.

Poza mačke jača mišiće stomaka i isteže leđa

Mačka poza jača mišiće leđa Foto: Shutterstock

Stanite na pod „četvoronoške“, kolena su tačno ispod kukova, ruke u ravni ramena. Udahnite i istegnite telo na spolja i na gore. Isprsite se. Uz izdah povlačite se prema unutra i jako pogrbite leđa u obliku luka.

„Supermen“ poza ojačaće donji deo leđa

„Supermen“ poza najbolja je za leđa  Foto: Shutterstock

Četvoronoške se spustite na pod, kolena su ispod kukova, a ruke ispod ramena. U isto vreme podižite levu ruku i desnu nogu do visine karlice, zadržite, istegnite, pa promenite nogu i ruku. Ponovite vežbu pet puta.

Jačanje mišića karlice podizanjem zadnjice

Vežbe za jaču karlicu ponavljajte do 5 puta na dan  Foto: Shutterstock

Lezite leđima na pod, noge savijte u kolenu i malo ih razmaknite. Ruke položite na pod i nemojte ih dizati. Dignite zadnjicu pridržavajući se rukama, zadržite 10 sekundi i izdahnite dok se spuštate. Ponovite vežbu 4-5 puta na dan.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ruža
19:38, 16. 08. 2021.
Odgovori

Odlične vežbe,svidja mi se.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo