Naslovna / Fitness

10 razloga zbog kojih već danas možete da krenete na trčanje

Piše: J. M.|7:00 - 09. 12. 2020.

Trčanje je jedan od najjednostavnijih, najjeftinijih i najefikasnijih načina da dođete do vitkog tela, boljeg zdravlja, bistrijeg uma, novih prijatelja…

trčanje

Trčanje ima mnogo benefita po zdravlje Foto: Shutterstock

Bez obzira na to da li vam je ambicija da pratite svog nezaustavljivog dvogodišnjaka, da optrčite krug oko stambenog bloka, da uknjižite učešće na prvoj trci zadovoljstva ili da se spremite za Njujorški maraton, ponavljajte sebi: „Moguće je“, „Moguće je“…

– Svako može da trči. Neko malo, neko mnogo. Neko brzo, neko drugi sporo. Neko za godinu dana može da se spremi za polumaraton i da stekne prvu medalju, neko će i nakon pet godina od prvih trkačkih koraka i dalje da džogira samo vikendom ujutro po kraju. Svako može da trči, pa i vi. Krenite već danas – poručuje Mihailo Zuber, penzionisani profesor fizičkog vaspitanja i dugogodišnji maratonac, i navodi 10 razloga zbog kojih treba da trčimo.

Trčanje je odlično za zdravlje

Kad biste znali koliko jedna tako jednostavna aktivnost dobro utiče na organizam, potrčali biste već sada. Benefiti trčanja na zdravlje su brojni, a ovo su samo neki od njih:

  • Doprinosi jačanju srca
  • Pomaže u regulaciji krvnog pritiska
  • Olakšava održavanje optimalne telesne težine
  • Doprinosi izgradnji mišićne mase, jača mišiće
  • Usporava opadanje gustine kostiju, jača kosti
  • Reguliše varenje
  • Povećava kapacitet pluća
  • Dobro utiče na sveukupno mentalno zdravlje

Trčanje pomaže u borbi sa stresom i negativnom energijom

trčanje

Trčanje oslobađa od svakodnevnog stresa Foto: Shutterstock

Život je pun gnjavaža, sekiracija i stresova, čak i kada se ne radi o ozbiljnim problemima, koji iscrpljuju. Taj manjak energije nije lako nadoknaditi, ali nije nemoguće, posebno ako ste trkač.

Tokom trčanja se oslobađa endorfin, hormon sreće koji čini da se osećamo dobro, euforično i ushićeno. Trčanje podiže nivo energije, eliminiše stres, pročišćava misli i na koncu donosi spokoj.

Trčanje bistri misli i izoštrava um

Tokom trčanja raste broj otkucaja srca, ubrzava se cirkulacija i povećava se dotok krvi, a samim tim i kiseonika u mozak. Ova dodatna količina hranljivih materija hrani nervne ćelije i jača ih, ali to nije sve. Trčanje je aktivnost koja nam omogućava da se izgubimo u sopstvenim mislima, da ih pročistimo i razbistrimo. Istovremeno, pokazale su neke studije, trčanje popravlja memoriju, a pomaže u u pronalaženju rešenja za stare probleme, novih, kreativnih ideja ili inspiracija.

Trčanje čini se da se osećate moćno

Zadovoljstvo i ponos koji ćete osećati kada se pokrenete i kad počnete da ostvarujete svoje male ciljeve učiniće da se osećate moćno, kao da ste na vrhu sveta. Trčanje će vam pomoći vam da otkrijete skrivene sposobnosti i učiniti da se osećate kao da možete da postignete sve što vam padne na pamet. Kako vam budu rasli brzina, izdržljivost i broj kilometara, tako će vam rasti nivo samopoštovanja i samopouzdanja.
Zapamtite, ono što pokrenete trčeći, preneće se na sve ostale oblasti vašeg života!

Trčanje čini da izgledamo bolje, mlađe i vedrije

Trčanje je izuzetno dobro za mršavljenje jer ova aktivnost sagoreva mnogo kalorija. S obzirom na to da znatno ubrzava metabolizam, kalorije se troše i nakon trčanja, tokom odmaranja. Mišići nogu se izdužuju, a koža se čisti jer se kroz znoj iz organizma izbacuju i razni toksini.

Trčanje je besplatno i ne zahteva skupu opremu

Nema skupih članarina za klubove i teretane i nema troška za personalne trenere. Ako se izuzmu dobre patike, nije vam potrebna ni posebna oprema. Patike, ako se izabere model od prošle godine, ne moraju da budu skupe, kao ni ostatak opreme. Šorts, majica i sportski grudnjak za dame….

devojke piju vodu dok trče

Dok trčite važno je da se povremeno hidrirate Foto: Shutterstock

Trčanje se uklapa u užurbani način života

Za razliku od teretane, gde morate da vodite računa o terminima i radnom vremenu, trčanje je fleksibilno. Trčite kad možete, kad hoćete, gde hoćete. Trčite dok šetate psa, tokom pauze za ručak, kad krenete kući s posla, rano ujutro pre polaska u kancelariju, kad god vam odgovara.

Trčanje vas podstiče da više boravite u prirodi, na svežem vazduhu

S obzirom na to koliko vremena većina nas provodi u zatvorenom prostoru, u kući, na poslu ili autu, trčanje na otvorenom je melem za dušu i telo. Svaki izlazak u park, na stazu pored reke ili šume omogućava vam da uživate u pogledu na Sunce koje izlazi ili zalazi, procvetalo drveće, bakarnocrveno lišće, odsjaj meseca u vodi, skakutanje veverice. Lepota!

Trčanje je prvi korak ka novim prijateljstvima

Ako želite da se družite sa istomišljenicima, garantovano ćete naći mnogo novih prijatelja ako se pridružite trkačkom klubu. Ne postoji ništa što može da se poredi sa trčanjem u grupi gde jedni drugi podstiču, bodre, motivišu, razmenjuju savete i bude takmičarski duh. Ako ste individualac, nađite još nekog trkača-početnika, da vam bude lakše.

Trčanje vas tera da razmišljate o onome što jedete

Kad počnete da trčite, poželećete da se hranite zdravije i da izbegavate slatkiše zbog kojih ste se nekada osećali umorno i tromo. Ako ste početnik, ne treba da pravite drastične promene. Dovoljno je da uravnotežite ishranu, da je obogatite dodatnim dozama voća i povrća. Takođe, veoma je važno da pojačate unos vode, jer telo mora da bude dobro hidrirano.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Veljko
2:30, 25. 01. 2021.
Odgovori

Ne znam da li ovde ima pitanja i odgovora na sajtu, ali niko nije napisao da li treba trcati iako osoba radi recimo u neki fizicki posao? Tipa pakuje robu u magacinu ili gradjevina? Da nije malo previse uz tu vrstu obaveze jos i trcati?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo