Naslovna / Fitness

5 kućnih rekvizita za vežbanje koje možemo sami da napravimo

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 23. 07. 2023.

Veći balon vode ili flaša, puna konzerva, platnena vrećica sa peskom ili kamenčićima… Efekat vežbanja u kućnim uslovima može da bude optimalan i sa priručno napravljenim rekvizitima, uz razumnu procenu svojih kapaciteta i fizičkog stanja, koja se podrazumeva

Vežbanje kućni rekviziti Uz malo mašte i operativnosti možemo kvalitetno da vežbamo i u kućnim uslovima Foto: Shutterstock

Kućni rekviziti za vežbanje mogu da budu odlična alternativa skupim spravama u teretani. Njihova prednost je višestruka: od novčane uštede do pravilnog doziranja težine u odnosu na fizičku formu i probleme koje imamo kada ih pravimo, odnosno pripremamo za upotrebu. Naravno, rizici od povreda postoje kada vežbamo na bilo kom mestu, pa je oprez neophodan.

Kućni rekviziti umesto tegova

Tegovi su nam potrebni za vežbe snage i otpora, a predstavljaju jedan od klasičnih i lakih primera kućnih alternativa. Balon vode (kao na naslovnoj fotografiji), puna flaša vode stavljena u pamučnu krpu da se ne bi iskliznula i ispala iz ruku ili puna konzerva kao u tekstu na linku, samo su neki od dobrih i efikasnih predloga. U vrećice ili jače kese možemo staviti pesak ili kamenčice i takođe dobiti adekvatnu simulaciju tegova.

Flaše su korisne za više namena kao kućni rekviziti za vežbanje

Možemo ih koristiti umesto tegova, ali i za vežbe za bolna stopala ili zglobove nogu. Kotrljanje unapred i unazad (kao što rade deca na fizikalnoj terapiji zbog ravnih tabana) ili sa problemima šaka, laktova ili ramena (legnete na podlogu i uz pomoć flaše kotrljate ispod bolnog ramena). Isto važi za noge, u slučaju istegnuća tetiva ili mišića.

Stare najlon čarape kao trake za istezanje ali i zatezanje

Umesto gumenih rastegljivih traka koje su jedan od najkorisnijih rekvizita za vežbanje koje možete da imate sa sobom u svakom trenutku, možete koristiti stare najlonske ili nešto deblje dugačke čarape. Prema potrebi i tome da li želite da ih koristite za ruke ili noge, kao i regiju koju zatežete, birajte tanje ili deblje. Deblje će dati jači otpor. Gumene trake, inače, iako vam možda tako ne izgleda, aktivnim intenzivnim vežbanjem mogu da daju efekat približan tegovima.

Drška od džogera kao šipka za različite vežbe

Problemi sa ramenima ili rukama zahtevaju setove različitih vežbi koje podrazmevaju pokretanje zglobova ramena ili vrata. Jedan od najboljih načina da imate pun opseg pokreta jesu upravo vežbe kao u tekstu na ovom linku. Ako koristimo šipku kao pritučni rekvizit, možemo vežbati ujedno i ruke i noge, kao i trbušnjake.

Razne loptice

Za kraj, jedan od nesumnjivo najkorisnijih priručnih rekvizita za vežbanje. Bilo da se radi o teniskim, lopticama za cirkulaciju ili onima koje možete koristiti za sve vrste kotrljanja koje opuštaju mišiće, korisnih kod artritisa ili bolnog ramena, možda vam nije palo na pamet da mogu da posluže čak i dečje loptice (igračke). Ili, loptice za ljubimce. Važno je da odaberete adekvatnu vežbu u odnosu na problem a efekat, posebno ako vežbate redovno, neće izostati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo