Naslovna / Fitness

Vežbe sa Elenom: Pilates lopta može da „radi“ za naše zdravlje čak i kada smo na poslu

Marijana M. Rajić|9:00 - 04. 02. 2024.

– Iako je pilates lopta jedan od „nestabilnijih“ rekvizita nemojte da vas to uplaši – kada se naviknete da je koristite, čak i dok sedite ili je samo pogledate „vući“ će vas da budete u pokretu i aktivni – savetuje Elena Ristovski Kovačević, personalni trener

Pilates lopta Elena Ristovski Kovačević: Pilates lopta ima i kognitivni efekat, pomaže nam da se bolje fokusiramo, držimo balans i ravnotežu Foto: Nikola Tomić/Telegraf.rs/Elena Ristovski Kovačević/privatna arhiva

Pilates lopta, popularni rekvizit za vežbanje može biti različitih veličina i dimenzija. Napravljena od specijalne gume i ispunjena vazduhom, postaje sve popularnija kada je u pitanju vežbanje, a u mnogim poslovnim prostorima i domovima zbog prepoznatih zdravstvenih koristi dobija i novu namenu.

Koje prednosti daje pilates lopta i zašto je važno pratiti adekvatan raspored vežbi

Pilates lopta nije samo pomoćni rekvizit za vežbanje već mnogo više, kaže za eKlinika portal personalni trener Elena Ristovski Kovačević i objašnjava zašto:

– Pre svega će pomoći da efikasnije utičete na zdravlje kičme i smanjite bolova u leđima. Iako je pilates lopta jedan od „nestabilnijih“ rekvizita, nemojte da vas to uplaši – neka bude samo još veća motivacija da savladate vežbe koje će vam biti korisne. Da biste održavali ravnotežu, morate aktivirati mišiće samog jezgra. Tada dolazi do stabilizacije core-a (on drži naše telo stabilno, u uspravnom ili sedećem položaju). Core čine duboki mišići (stabilizuju kičmeni stub), duboki trbušni mišići, mišići leđa, kao i mišići donjeg dela leđa. Čak i kada želite samo da očvrsnete i ojačate mišiće stomaka, stabilizovaćete i leđa. Takve vežbe poboljšavaju balans i ravnotežu, ali treba znati da neadekvatno određene vežbe svih grupa mišića mogu izazvati probleme. Na primer, ukoliko vežbanje namenjeno stomačnim mišićima ne uključuje vežbe za leđa, posledica može biti bol u donjem delu leđa. Zato je najbolja kombinacija jedna vežba za stomak, pa jedna za leđa. U pravilnom rasporedu vežbi pilates lopta daje odlične efekte jer angažuje velike grupe mišića.

Pilates lopta umesto stolice

Bilo da ste u kancelariji ili radite od kuće, pilates lopta je u novoj ulozi za mnoge ljude spas, kaže Ristovski Kovačević. Kada pravite pauzu u radu, sa pilates loptom možete odraditi nekoliko lakih i efikasnih vežbi istezanja.

– Pilates lopta podsećaće vas da stalno držite prava leđa i uvučen stomak. Uvidećete koliko će vam vrat i ramena biti rasterećeniji. Iako mali broj kompanija ili radnih kolektiva praktikuje sedenje na pilates lopti umesto stolice, ima onih koji to čine. Zanimljivo je da sam na trenizima radila sa ženama koje su umesto stolice koristile pilates loptu i njihovi komentari su veoma pozitvni, iako im je na početku bilo teško da se priviknu. Pilates lopte fizioterapeuti dosta koriste u rehabilitaciji, ali one pomažu i da se bolje fokusiramo, dakle imaju i kognitivnu ulogu – objašnjava sagovornica eKlinika portala i definiše i druge kvalitete ovog rekvizita.

Vežbanje i u teretani i kod kuće: Za šta sve može da se koristi pilates lopta

– Još jedna dobra stvar u svemu je što uz pilates loptu možete trening raditi od kuće. Ukoliko ste umorni ili nemate dovoljno vremena da odete u teretanu, odgovarajuća atmosfera kod kuće može biti motivacija uz uštedu vremena i novca, a tu je i psihološki efekat. Kada naviknete da koristite pilates loptu, čak i dok sedite ili je samo pogledate, „vući“ će vas da budete u pokretu i aktivni. Odličan je rekvizit za gubitak kilaže, još bolji za oblikovanje tela, sa aktivacijom velikog broja mišića. Uz loptu za bolji efekat možete uključiti i tegiće. Evo nekoliko primera jednostavnih vežbi razgibavanja i istezanja koje je moguće odraditi u pauzi posla, ako u kancelariji za to imate uslove – preporučuje Elena Ristovski Kovačević.

1. Istezanje leđa i ramena

Opis vežbe:

  • u širokom rakoračnom stavu guramo loptu napred do maksimalnog opružanja (istezanja) ruku
  • glava je savijena ka dole, kao na fotografiji.

Ponoviti 3 puta u 3 serije.

Pilates lopta

Foto: Nikola Tomić/Telegraf.rs

2. Istezanje bočnih delova tela

Opis vežbe:

  • levom rukom guramo loptu u desnu stranu loptu, dok je druga ruka na struku
  • ponovimo 3 puta u 3 serije
  • uradimo isto i za drugu stranu.

Možemo kombinovati uporedo jednu i drugu stranu.

Pilates lopta 2

Foto: Nikola Tomić/Telegraf.rs

3. Istezanje u sedećem položaju sa opruženom nogom

Opis vežbe:

  • sednemo na loptu
  • jedna noga je opružena u stranu, druga je savijena
  • prebacujemo suprotnu ruku preko glave dok istom rukom vučemo prste ka licu (istežu se bočna strana i noga)
  • isto uradimo i za drugu stranu 3 puta po 3 serije, uz lagane pokrete.
Pilates lopta 3

Foto: Nikola Tomić/Telegraf.rs

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo