Naslovna / Fitness

Vežbe koje pomažu kod išijasa u subakutnoj fazi

Piše: Vesna Stanimirović|9:00 - 05. 06. 2022.

Vežbe kod išijasa koje se rade u akutnoj fazi imaju za cilj da smanje bol, dok u subakutnoj fazi cilj je da se pored smanjenja bola postigne i terapijski efekat – objašnjava Branko Vorkapić

išijas Branko Vorkapić: Cilj aktivacije, odnosno vežbi u subakutnoj fazi pored kontrole bola polako poprima i terapijski efekat Foto: privatna arhiva / Shutterstock

Vežbe za išijas imaju za cilj da postignu efekat kontrole bola, da se usvoje osnovni rasteretni položaji kao i veoma važan, aktivan psihološki odnos prema ovom zdravstvenom problemu.

Vežbe u subakutnoj fazi imaju za cilj da se pored smanjenja bola postigne i terapijski efekat. Bol pri pokretima je i dalje prisutan ali smanjenog intenziteta. Hod je i dalje otežan a bolovi se pojačavaju pri sedenju i stajanju. Ne postoji jasna vremenska odrednica za prelazak iz akutne u subakutnu fazu – kaže za portal eKlinika Branko Vorkapić, strukovni specijalista fizioterapeut i dodaje:

Celokupan proces se odvija pod nadzorom lekara koji će odrediti da li je sve u skladu sa fiziološkim ritmom oporavka. Cilj aktivacije, odnosno vežbi u subakutnoj fazi pored kontrole bola polako poprima i terapijski efekat. Terapijski efekat se odnosi na uspostavljanje kvalitetnije kontrole muskuature trupa.

4 vežbe za lumboišijalgiju u subakutnoj fazi

Metodologija izvođenja vežbi je ista kao i u akutnoj fazi. Početni položaj mora da bude rasteretan i bezbolan. Izvođenje vežbe ne sme da provocira bol i treba da se kreće u predloženim obimima pokreta. Disanje treba da bude slobodno, bez zadržavanja daha i posebnog forsiranja ritma udaha i izdaha, vaše telo će samo odabrati frekvencu, ritam i dubinu disanja – objašnjava Branko Vorkapić.

Vežba 1.

Ležeći položaj na leđima sa nogama savijenim u kukovima i kolenima sa stopalima oslonjenim na podlogu. Ovaj položaj spada u takozvane rasteretne položaje jer su muskulatura i zglobno ligamentarni sistem opušteni i ne trpe nikakvo opterećenje – ističe dr Branko Vorkapić.

vežbe za išijas

Početni položaj za prvu vežbu – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

Nakon početnog polođaja zauzmite položaj kao na sledećoj fotografiji:

vežbe za išijas

Drugi položaj prve vežbe – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

– Važno je da kuk i koleno aktivne noge budu postavljeni pod uglom od 90 stepeni, lakat suprotne ruke opružen, šaka čvrsto prijanja na koleno, glava, vrat i rameni pojas su relaksirani na podlozi.
Aktivacija se vrši u smislu suprostavljanja šake i kolena. Šaka gura koleno a koleno se suprotstavlja. Aktivacija traje pet sekundi kada se vraćamo u početni položaj i ponavljamo vežbu suprotnom nogom i rukom. Vežba se, dakle, izvodi naizmenično, poštujući početni položaj i relaksaciju neaktivnih segmenata tela i postepeno pojačavanje sile suprostavljanja šake i kolena. Ne zadržavati dah prilikom izvođenja vežbe – savetuje Branko Vorkapić.

Vežba 2.

– U subakutnoj fazi ležeći položaj na stomaku treba da bude bezbolan. Ukoliko  početni položaj nije bezbolan ne treba raditi ovu vežbu nego nastaviti sa vežbama istezanja iz akutne faze i završiti program vežbi na taj način.

vežbe za išijas

Prvi deo druge vežbe -model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

– Iz početnog položaja potrebno je istovremeno polako podizati opruženu ruku iz ramena i suprotnu, takođe opruženu nogu iz kuka – objašnjava Branko Vorkapić i dodaje:
– Ne treba pokretati rameni pojas i karlicu, što je česta greška zbog potrebe da se vežba uradi „bolje“. Zadržati glavu, rameni pojas i karlicu na podlozi podižući iz ramena ruku do obima koji je prijatan kao što se i noga podižete iz kuka do obima koji je prijatan.
Potrebno je osetiti napinjanje leđnih mišića u asimetričnom obrascu ali bez bola.

vežbe za išijas

Drugi deo druge vežbe -model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

Vežba 3.

– Iz početnog položaja, koji bi svakako trebao da bude bezbolan u subakutnoj fazi, potebno je trup izviti prema gore, praveći grbu. Vežba je prijatna, rasterećuje muskulaturi i zglobni sistem lumbalnog segmenta. U krajnjem položaju zadržati se nekoliko sekundi a zatim se vratiti u početni položaj.

vežbe za išijas

Prvi deo treće vežbe – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

vežbe za išijas

Drugi deo treće vežbe – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

Vežba 4.

– Iz predhodno zauzetog početnog položaja – četvoronožnog, spustiti kukove na pete dok šake ostaju u predhodno zauzetom položaju. Kada „sednete na pete“ šake možete polako udaljavati od tela do granice prijatnosti. U zauzetom položaju zadržati se od 30 do 45 sekundi. Vežbom se postiže rasterećenje zglobnog sistema kičmenog stuba kao i muskulature lubmalnog segemnta. Osetite prijatno istezanje – objašnjava Branko Vorkapić.

vežbe za išijas

Prvi deo četvrte vežbe – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

 

vežbe za išijas

Drugi deo četvrte vežbe – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

– Po objavi predhodnog teksta bilo je komentara kako treba posebno obratiti pažnju na položaj leđa koja treba da se „zalepe za podlogu“, da koncentracija treba da bude na pojačano napinjanje muskulature i sl.
Napomenuo bih da su principi udobnosti, bezbolnosti i stalnog neprekinutog disanja sasvim dovoljni za pravilo izvođenje programa u akutnoj, subakutnoj čak i u hroničnoj fazi lumboišialgije. Nema nikakve potrebe posebno isticati i koncentrisati se na druge elemente koje ćete svakako postići dobrim odabirom početnih položaja – kaže za portal eKlinike Branko Vorkapić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo