Naslovna / Ishrana

Ove antivirusne namirnice teraju prehladu, a pomažu i u mršavljenju

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 05. 10. 2023.

Važno je imati na umu da se imunitet ne može „popraviti“ na brzinu, kada se već razbolimo – na njegovom jačanju treba raditi svakodnevno

Infekcije Virusi i bakterije vrebaju, a imunitet se najbolje jača ishranom Foto: Shutterstock

Infekcije haraju, virusi su izuzetno aktivni u ovom periodu godine, a bilo da je u pitanju obična prehlada neka druga infekcija, kako ćete taj „udar“ podneti zavisi isključivo od stanja imunskog sistema. Zanimljivo je da sve namirnice u ovom tekstu imaju preporuku i u režimima ishrane za regulaciju telesne težine.

Infekcije napadaju imogu ozbiljno da ugroze organizam, šta najviše jača imunski sistem

Snažan i stabilan imunski sistem štiti nas od svih vrsta virusnih, gljivičnih i bakterijskih infekcija i smanjuje rizik od drugih bolesti. Zbog toga je važno pratiti savete za jačanje imuniteta, ali i imati na umu da se imunitet ne može „popraviti“ na brzinu, kada se već razbolimo. Na njegovom jačanju treba raditi svakodnevno.

Postoji više od 5000 različitih tipova virusa koji mogu izazvati i ozbiljne bolesti. Virus je mali infektivni agens koji se razmnožava samo unutar žive ćelije i može zaraziti sve oblike života. Od virusnih infekcija gornjeg respiratornog sistema (u koje spada i covid 19) bolje ćemo se odbraniti ako dodamo neke od antivirusnih namirnica u ishranu i konzumiramo ih svakodnevno u umerenim količinama.

Bosiljak: Kako utiče na to da telo odbije infekcije

Bosiljak ima izuzetno jaka antivirusno, antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo. Žvakanje nekoliko listića bosiljka dnevno može našem telu da obezbedi dodatne kapacitete za borbu protiv više vrsta infekcija. Jedna manja laboratorijska studija otkrila je da ekstrakti bosiljka sadrže jedinjenja kao što su apigenin i ursolna kiselina, koja se mogu pokazati efikasnim protiv virusa herpesa, hepatitisa B i enterovirusa.

Čaj od bosiljka izbacuje nagomilane toksine i pomaže razgradnju masnoća, što je dobra preporuka za redukcione režime ishrane ako želimo da izgubimo višak kilograma.

Beli luk: Infekcije „beže“ od njega

Tokom istorije, beli luk se koristio za lečenje različitih vrsta zdravstvenih tegoba. Studije potvrđuju da beli luk može biti efikasan protiv gripa A i B, HIV-a, HSV-1, virusne pneumonije i rinovirusa. Moćne zdravstvene prednosti belog luka su posledica prisustva jedinjenja zvanog alicin, koje mu poseban, intenzivan miris i karakterističan ukus.

Beli luk je prirodan, bogat izvor organskih jedinjenja sumpora kao što su kvercetin i alicin, koji inhibiraju svojstva antivirusnih infekcija i smanjuju rizik od infekcije.

Komorač

Semenke komorača sadrže trans-anetol, jedinjenje koje se pokazalo efikasnim protiv virusa herpesa. To je biljka sa ukusom sladića, koja može pomoći u jačanju imuniteta i smanjenju upale u telu uz borbu protiv virusnih infekcija. Seme komorača je takođe prepuno vitamina A, vitamina C i beta karotena, antioksidanstima koji jačaju imunitet. Dodavanje semena komorača u ishranu može očistiti sinuse i respiratorni sistem.

Đumbir

Đumbir je superhrana korisna kod različitih zdravstvenih tegoba. Impresivna antivirusna, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva ove biljke mogu biti efikasna kod ptičjeg gripa, RSV-a i mačjeg kalicivirusa (FCV). Osim toga, đumbir takođe sadrži jedinjenja kao što su gingeroli i zingeron, koji sprečavaju rast i razvoj virusa u telu. Čaj od đumbira je neverovatan relaksant za grloa, a takođe pomaže u ublažavanju glavobolje od napetosti.

I đumbir spada u biljke koje imaju izuzetno dejstvo u čišćenju tela od toksina i razlaganju masnoća.

Kurkuma

Kurkuma sadrži više jedinjenja sa lekovitim svojstvima, od kojih je najvažniji kurkumin. Kurkuma ima moćna antioksidativna, antiinflamatorna i antivirusna svojstva. Ovaj začin bi mogao pomoći da se eliminišu određeni virusi i smanji rizik od infekcije, ukoliko se konzumira u umerenim količinama i to u obliku začina ili čaja. Možete koristiti kurkumu u prahu ili kao organski koren, što je i najbolje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo