Gorušicu neke namirnice umiruju i drže pod kontrolom, a neke pojačavaju Foto: Shutterstock
Gorušica ili žgaravica, stručno poznata kao refluks kiseline, kod nekih ljudi se javlja povremeno kada konzumiraju hranu koja im ne odgovara u manjim ili većim količinama. Međutim, simptome kakvi su pečenje iza grudne kosti, nadimanje i podrigivanje oseća petina svetske populacije.
U normalnim okolnostima, kada nemamo problem, sfinkter jednjaka propušta hranu u želudac, a zatim se zatvara da bi se sprečilo (blokiralo) vraćanje hrane nazad, u jednjak. Ovaj proces štiti jednjak od vraćanja i negativnog uticaja želudačne kiseline. Međutim, ako se sfinkter opusti, hrana kreće reverzno, unazad, biva gurnuta kroz olabavljeni otvor i izaziva refluks – vraćanje kiseline.
– Način ishrane igra glavnu ulogu u kontroli simptoma refluksa kiseline i prva je linija terapije koja se koristi za ljude sa GERB-om – potvrđuje kaže dr Ecta Gupta, gastroenterolog iz Johns Hopkins Hospital.
Namirnice za koje je potvđeno da izazivaju gorušicu, prouzrokuju opuštanje sfinktera jednjaka i odlažu proces varenja, ostavljajući hranu duže u želucu, kaže dr Gupta.
Stručnjak kao „najgore“ izdvaja sledeće namirnice, pre svega one sa visokim sadržajem masti, soli ili začina kao što su:
Evo još nekih namirnica koje mogu izazvati slične probleme:
– Umerenost je ključna jer mnogi ljudi ne žele, a i ne moraju da eliminišu neke grupe namirnica, iako imaju problem. Trebalo bi uložiti napore u izbegavanju problematične hrane kasno uveče pre spavanja. Preporučljivo je jesti više manjih obrokatokom dana, a pre spavanja posebno izbegavati tešku, prženu ili pohovanu hranu i grickalice – savetuje stručnjak.
Ove namirnice čini da se duže osećamo sito i dovoljna nam je manja količina, tako da je kada ih konzumirano manja potreba za prekomernim unosom hrane, što može doprineti gorušici. U ishranu je poželjno uključiti:
Namirnice sa prirodno višim pH (nivo kiseline) spadaju u grupu alkalnih i mogu pomoći u neutralisanju jakog refluksa. Alkalna hrana uključuje sledeće namirnice:
Konzumiranje hrane koja sadrži dosta vode može doprineti razblažavanju i slabljenju želudačne kiseline. Dobri primeri su: