Naslovna / Ishrana

Četiri napitka koja mogu da umanje simptome gorušice

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 23. 10. 2023.

Svako od nas poznaje svoje telo pa može i da proceni koje su to namirnice posle čije konzumacije imamo gorušicu – isto je i sa pićem

Žgaravica Šta učiniti kada nas muče simptomi gorušice, ne konzumirati ništa ili određenu hranu i pića? Foto: Shutterstock

Gorušica je neprijatan osećaj refluksa (vraćanja) kiseline iz želuca u jednjak. Ima ga gotovo petina svetske populacije. Žgaravica, kako se još u našem narodu zove, može da pređe i u hroničnu bolest sa mogućim komplikacijama (GERB), a veliki uticaj na ovo stanje imaju hrana i piće koje unosimo.

Gorušica se sprečava a simptomi umanjuju i pravilnim izborom hrane i pića

Nije ništa čudno ako povremeno doživljavamo refluks kiseline, ali je svakako znak za posetu lekaru ukoliko se to dešava česti ili svakodnevno. Ako izbegavamo pojedine namirnice i napitke, kao i obilne obroke i jelo neposredno pre spavanja, moguće je da ćemo učiniti dovoljno da problemi prestanu. Svako od nas poznaje svoje telo pa može i da proceni koje su to namirnice posle čije konzumacije imamo gorušicu. Pića su takođe značajan segment izbegavanja i pojačavanja refluksa, a neka mogu da budu i od pomoći u smanjenju neprijatnih simptoma gorušice.

Sokovi od povrća i voća su delotvorna pomoć kada nas muči gorušica

Voćni sokovi od kiselog i citrusnog voća mogu dodatno da iritiraju sluzokožu organa digestivnog sistema, što može pogoršati simptome refluksa kiseline. Međutim, određeno voće i povrće sa niskim sadržajem kiseline sadrži prirodna jedinjenja koja mogu smanjiti refluks kiseline, pa tako konzumacija napitaka od njih nekim ljudima može biti od velike pomoći. Dobar izbor su:

  • aloe vera (čaj)
  • celer (sok)
  • šargarepa (sok)
  • đumbir (čaj, za osobe koje nemaju ograničenja da ga konzumiraju)
  • dinja (sok).

Čaj od đumbira i gorušica

Đumbir može pomoći u smanjenju simptoma mnogih gastrointestinalnih tegoba, uključujući refluks kiseline, nadimanje i dispepsiju. Ublažava pritisak na donji sfinkter jednjaka i poboljšava pražnjenje želuca. Opisani pritisak povećava rizik od otkazivanja sfinktera, dozvoljavajući želudačnoj kiselini da se vraća nazad u jednjak. Čaj od đumbira može biti efikasan, ali bi trebalo izbegavati pivo od đumbira zbog karbonacije, koje sadrži i kofein.

Mleko sa niskim sadržajem masnoća

Hrana i napici sa visokim sadržajem masti kao što je punomasno mleko, mogu pogoršati simptome GERB i osećaj kada se pojavi gorušica. Ali, mleko sa niskim sadržajem masti i biljno mleko mogu biti dobre opcije. Neka biljna mleka kao što je bademovo su takođe i alkalna, što može pomoći u neutralizaciji želudačne kiseline.

Voda je izvor života, pomaže i kada je prisutna gorušica

Voda pomaže u varenju i sastavni je deo pravilnog funkcionisanja tela. Adekvatna hidratacija osigurava pravilan prolaz hrane kroz gastrointestinalni sistem, smanjujući učestalost refluksa kiseline nakon obroka. Redovno uzimanje manjih gutljaja vode tokom dana takođe može pomoći u uklanjanju kiseline u jednjaku i lečenju hroničnog kašlja povezanog sa GERB-om.

Limunada: Da ili ne

Voda sa limunom je stari narodni lek koji se koristio vekovima za ublažavanje gorušice. Ima alkalna svojstva i deluje kao prirodni antacid. Istraživanja, ali i lična iskustva pokazuju, međutim, da limunada može da pogorša simptome gorušice kod nekih ljudi i to ozbiljno. Pokušajte da napravite limunadu sa toplom vodom i popijete manju količinu 30 minuta pre obroka. U odnosu na reakciju, odlučite da li je dobro za vas da to činite i u budućnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo