Naslovna / Ishrana

Šta je kazein i kakav efekat ima na mišiće u ljudskom telu

Priredio/la: I. V. |11:00 - 29. 12. 2023.

Kravlje, kozje i ovčje mleko sadrži hranljive materije i još neka jedinjenja, koja su telu potrebna kako bi pravilno funkcionisalo

kazein Kazein je protein koji se sporije vari od surutke Foto: Shutterstock

Kazein je jedan od korisnih sastojaka mleka, pored kalcijuma, vitamina D i kalijuma, pa ukoliko volite i pijete mleko osetićete 4 prednosti ovog sastojka. Jedna od najvažnijih prednosti kazeina je zaštita i izgradnja mišića uz pomoć aminokiselina i kalcijuma iz mleka.

Šta je kazein?

Kazein je glavni protein koji se nalazi u mleku – kravljem, kozjem i ovčjem – i čini oko 80 odsto  proteina koji se nalazi u ovom životinjskom proizvodu. Ostalih 20 procenata dolazi od proteina surutke.

– Kada pomislite na skutu i ​​surutku, čvrsti deo je protein kazeina, a tečni deo je protein surutke – objašnjava dijetetičar Elyse Homan iz Cleveland Clinic i dodaje da je dobijanje dovoljno proteina veoma važno jer protein ima brojne funkcije:

  • da sprovede hemijske reakcije (poput varenja)
  • pomaže tkivima i organima da se menjaju i rastu po potrebi
  • zaštite telo od virusa i bakterija
  • podstakne kretanje tela tako što će obezbediti ćelijsku strukturu.

Kazein i surutka – u čemu je razlika?

Kazein i surutka imaju mnogo zajedničkog s obzirom na to da su obe materije:

  • proteini životinjskog porekla
  • kompletni proteini — sadrže sve aminokiseline potrebne telu
  • odlični izvori kalcijuma
  • nalaze se u mleku.

Glavna razlika je u tome što je kazein protein koji se sporije vari od surutke. Dijetetičari objašnjavaju da kazein formira supstancu nalik gelu u stomaku. Otpušta se sporije od drugih proteina i potrebno je duže vreme da ga telo apsorbuje.

– Proteini su vitalni deo svake uravnotežene ishrane. Ali, različiti proteini imaju različite efekte. Razumevanje načina na koji svaki protein funkcioniše je korisno, posebno ako ga unosite suplementacijom – ističe dijetetičarka Elyse Homan.

4 prednosti kazeina

Dobijanje preporučene dnevne količine proteina pomaže nam da ostanemo zdravi. Ali, spora apsorpcija kazeina takođe mu daje neke dodatne prednosti. Zdravstvene prednosti kazeina su:

1. Obezbeđenje svih esencijalnih aminokiselina

Amino kiseline se kombinuju i formiraju proteine. Postoji 20 aminokiselina koje su našem telu potrebne kako bi pravilno funkcionisalo i one se spajaju na različite načine da bi stvorile različite proteine. Telo proizvodi neke od aminokiselina koje su mu potrebne, ali postoji 9 esencijalnih aminokiselina koje naše telo ne može da proizvede – moramo da ih dobijemo iz hrane. Kazein je kompletan protein i ima svih 9 esencijalnih aminokiselina.

2. Smanjenje razgradnje mišića

Ljudske ćelije se oslanjaju na redovno „hranjenje“ aminokiselina kako bi neprestano stvarale proteine. Kada ne jedemo preko noći ili tokom produženog posta, naše ćelije možda neće dobiti potrebne aminokiseline. Kao rezultat, one traže te aminokiseline negde drugde i razgrađuju mišiće u telu da bi ih dobili. Kazein, kao protein koji se sporo oslobađa, obezbeđuje našim ćelijama aminokiseline koje su im potrebne tokom dužeg perioda. Spora apsorpcija dosledno hrani ćelije aminokiselinama, omogućavajući mišićima da se oporave umesto da se raspadaju.

3. Podsticanje razvoja mišića

Kazein sadrži veliku količinu leucina – aminokiseline koja reguliše metabolizam (proces kada naše telo pretvara hranu u energiju) i pomaže u izgradnji i regeneraciji mišića. Ako obično ne konzumirate mnogo proteina, dodavanje više proteina koji sadrže leucin u ishrani (kao što je kazein) može da pomogne mišićima da se razvijaju kada se bavimo redovnim vežbama.

4. Dobar izvor kalcijuma

Kazein u mleku je dobar izvor kalcijuma, koji je neophodan za zdravlje zuba i kostiju. Nedostatak kalcijuma može dovesti do gubitka koštane mase i povećati rizik od osteoporoze (bolesti koja slabi vaše kosti). Kazein proteinski prah može da sadrži do 50 odsto našeg preporučenog unosa kalcijuma – ali uvek proverite etiketu kako biste bili sigurni da je proteinski prah dobar izvor kalcijuma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo