Naslovna / Ishrana

Šta je monaški voćni šećer i da li je dobar ili loš za naš organizam

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 15. 02. 2024.

Monaški voćni šećer je prirodan i 100-250 puta slađi od šećera. Sadrži nula kalorija i smatra se da ima antioksidativna svojstva

monaški voćni šećer Monaški voćni šećer prirodni je zaslađivač bez kalorija, bogat jedinstvenim antioksidansima zvanim mogrozidi, koji ga čine 100-250 puta slađim od običnog šećera Foto Shutterstock

Kako ljudi sve više izbegavaju šećer, alternativni zaslađivači postali su popularniji. Popularan zaslađivač je monaški voćni šećer, koji se naziva i ekstrakt monaškog voća. Monaški voćni šećer postoji već decenijama, ali je nedavno postao popularan jer je sada dostupniji.

Šta je monaški voćni šećer

Ekstrakt monaškog voća prirodni je zaslađivač ekstrahovan iz monaškog voća, koji je takođe poznat kao luo han guo ili „Buda voće”. To je malo, okruglo voće koje se uzgaja u jugoistočnoj Aziji. Ovo voće se vekovima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, a od 2010. I kao zaslađivač.

Zaslađivač se dobija uklanjanjem semenki i kože voća i drobljenjem kako bi se sakupio sok, koji se zatim suši u koncentrovani prah.

Monaško voće sadrži prirodne šećere, uglavnom fruktozu i glukozu. Međutim, za razliku od većine voća, prirodni šećeri u monaškom voću nisu odgovorni za njegovu slast. Umesto toga, svoju intenzivnu slast dobija od jedinstvenih antioksidanata zvanih mogrozidi. Tokom prerade, iz sveže ceđenog soka odvajaju se mogrozidi. Dakle, zaslađivač monaškog voća ne sadrži fruktozu ili glukozu.

Pošto ovaj ekstrakt može biti 100-250 puta slađi od konzumnog šećera, mnogi proizvođači mešaju monaški voćni šećer sa drugim prirodnim proizvodima, kao što su inulin ili eritritol, da bi smanjili intenzitet slasti.

Ekstrakt monaškog voća sada se koristi kao samostalni zaslađivač, sastojak u hrani i pićima, pojačivač ukusa i komponenta mešavina zaslađivača.

Uticaj na kontrolu težine

Tvrdilo se da monaški voćni šećer pomaže u gubitku težine. Pošto sadrži nula kalorija, mnogi navode da može smanjiti ukupan unos kalorija. Ipak, relativno je nov na tržištu i nijedna studija nije procenila njegov uticaj na težinu.

Međutim, studije o drugim niskokaloričnim zaslađivačima pokazuju da može dovesti do skromnog smanjenja telesne težine.

Studije pokazuju da zamena zaslađivača sa regularnim kalorijama niskokaloričnim verzijama može dovesti do skromnog gubitka težine od manje od 0,9 kg. Jedan pregled otkrio je da ljudi koji konzumiraju niskokalorične zaslađivače i pića takođe imaju tendenciju da konzumiraju manje dodatih masti, šećera, alkohola i drugih izvora praznih kalorija. U drugoj studiji, ljudi koji su koristili steviju ili aspartam umesto saharoze jeli su manje kalorija bez prijavljivanja bilo kakvih razlika u nivoima gladi.

Druge potencijalne zdravstvene koristi

Specifična vrsta mogrozida, nazvana mogrozid V, glavna je komponenta monaškog voćnog šećera – više od 30 odsto – i odgovorna je za njegovu slast. Studije pokazuju da mogrozidi imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Zbog ovoga nude zdravstvene koristi.

– Antioksidativni efekti

Ekstrakti mogrozida imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, jer inhibiraju određene štetne molekule i pomažu u sprečavanju oštećenja vaše DNK. Međutim, nijedna studija na ljudima nije potvrdila ove prednosti.

– Antikancerogena svojstva

Istraživanja na životinjama i u epruvetama sugerišu da ekstrakt monaškog voća inhibira rast ćelija raka. Ipak, mehanizmi su nejasni.

Jedna studija je otkrila da mogrozidi potiskuju rast ćelija leukemije. U drugoj su primećeni moćni inhibitorni efekti na tumore kože kod miševa.

– Svojstva protiv dijabetesa

Pošto monaški voćni šećer nema kalorija ili ugljenih hidrata, neće podići nivo šećera u krvi. Zbog toga može biti dobra opcija za osobe sa dijabetesom.

Studije na miševima sa dijabetesom sugerišu da ekstrakt voća monaha može čak i da smanji nivo šećera u krvi. Miševi kojima je dat ekstrakt imali su niži oksidativni stres i nivo šećera u krvi, kao i povećan HDL (dobar) holesterol. Neke od ovih prednosti mogu se objasniti sposobnošću mogrozida da stimulišu lučenje insulina u insulinskim ćelijama.

Međutim, pošto se ovaj ekstrakt često meša sa drugim zaslađivačima, trebalo bi pažljivo pročitati etikete proizvoda pre kupovine.

Potrebno je više istraživanja

Iako ekstrakti mogrozida iz voća monaha mogu imati zdravstvene koristi, potrebno je više istraživanja. Do danas, studije su koristile visoke doze ekstrakta monaškog voća koje imaju mnogo veću koncentraciju od onoga što se verovatno nalazi u zaslađivaču. Zbog toga nije jasno koja bi doza bila potrebna da bi se osetila bilo koja od ovih zdravstvenih prednosti.

Da li je monaški voćni šećer bezbedan

Monaški voćni šećer relativno je nov na tržištu. Za razliku od drugih niskokaloričnih zaslađivača, za ekstrakt monaškog voća nema mnogo studija koje ispituju njegove efekte. To, međutim, ne znači da je štetan.

Monaško voće koristi se kao hrana stotinama godina, a nije bilo prijavljenih nuspojava od konzumiranja zaslađivača.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo