Naslovna / Ishrana

Nova studija otkriva: Crna čokolada može poboljšati zdravlje očiju

Sanja Stijović Mićković|19:00 - 13. 09. 2024.

Sledeći put kada budemo uživali u komadu crne čokolade, možda ćemo pomoći svojim očima

crna čokolada za zdrave oči Crna čokolada mogla bi da pomogne u prevenciji očnih bolesti, kao i sistemskih bolesti Foto Shutterstock

Crna čokolada mogla bi da bude dobra za zdravlje naših očiju, navodi se u nedavno objavljenoj studiji.

Crna čokolada može biti dobra za oči, kaže studija

Istraživači iz Italije otkrili su da konzumiranje samo nekoliko kockica crne čokolade (oko tri standardne veličine) može poboljšati funkciju krvnih sudova u našim očima. Ti sudovi neophodni su za održavanje jasnog i zdravog vida.

– Aspekt koji najviše iznenađuje jeste da relativno mala doza crne čokolade može da modifikuje pokretljivost i proširenje retinalnih krvnih sudova – rekao je glavni autor studije dr Giuseppe Querques. Pokretljivost i dilatacija odnose se na sposobnost krvnih sudova u mrežnjači (retini) da se kreću i šire.

Dr Querques, koji je i profesor oftalmologije na Università Vita-Salute San Raffaele u Milanu, kaže da ovo ukazuje na to da bi crna čokolada mogla da pomogne u prevenciji očnih bolesti i da može imati šire zdravstvene koristi, jer efekti koji se vide na krvnim sudovima oka mogu odražavati kako kakao utiče na ostatak tela.

– Ovo otvara važan novi uvid u moguću upotrebu kakaa u prevenciji bolesti mrežnjače i potencijalno njegove sistemske efekte – dodao je dr Querques.

Crna čokolada jača krvne sudove mrežnjače

Objavljena u časopisu Naturestudija je otkrila da crna čokolada može poboljšati cirkulaciju krvi u retinama.

Utvrđeno je da konzumiranje crne čokolade značajno širi krvne sudove u mrežnjači kada su izloženi trepćućem svetlu. Ovo proširenje poboljšava protok krvi, omogućavajući mrežnjači da primi više kiseonika i hranljivih materija, što joj pomaže da pravilno funkcioniše.

Retina je odgovorna za pretvaranje svetlosti u signale koje mozak tumači kao slike. Problemi sa retinom mogu dovesti do smetnji kao što su zamagljen vid, tamne mrlje ili čak gubitak vida u određenim oblastima.

Dr Querques i njegov tim uporedili su efekte crne čokolade sa mlečnom čokoladom na krvne sudove mrežnjače. Testirali su 20 zdravih odraslih osoba, prosečne starosti od 24 godine, koje su u različitim danima jele ili 20 grama crne ili 7,5 grama mlečne čokolade. Crna čokolada sadržala je 400 mg flavonoida, biljnih jedinjenja poznatih po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim efektima, dok je mlečna čokolada sadržala manje flavonoida.

Dva sata nakon konzumiranja čokolade, tim je otkrio da je crna čokolada dovela do proširenja krvnih sudova za 4 procenta, za razliku od 2,75 procenata proširenja nakon konzumiranja mlečne čokolade, što je povećanje od 45 odsto.

Istraživači ovaj pozitivan efekat pripisuju flavonoidima u crnoj čokoladi, navodeći da bi konzumiranje crne čokolade moglo pomoći u poboljšanju zdravlja i funkcije krvnih sudova u očima.

Kako kaže dr Querques, crna čokolada pomaže u povećanju proizvodnje azotnog oksida, zbog čega se krvni sudovi u očima više šire. Biljna jedinjenja u crnoj čokoladi povećavaju količinu azotnog oksida u telu, što dovodi do većeg širenja retinalnih sudova.

Nadovezivanje na prethodne studije

Ovo otkriće nadovezuje se na ranije istraživanje iz 2018. godine, koja su pokazala da konzumiranje table (jednog reda) crne čokolade u roku od nekoliko sati poboljšava vizuelnu jasnoću i sposobnost da se vide razlike između svetlih i tamnih područja. Istraživači iz te studije smatraju da ovo poboljšanje može biti posledica povećanog dotoka krvi u mrežnjaču, što pomaže u isporuci više kiseonika i hranljivih materija.

Međutim, nova studija nije otkrila značajne razlike u ukupnom protoku krvi ili strukturi retinalnih sudova između crne i mlečne čokolade. Iako crna čokolada izgleda da poboljšava funkciju krvnih sudova, čini se da ne utiče na njihovu ukupnu strukturu ili protok krvi, prema novoj studiji.

– Naša studija samo je prva studija koja pokazuje efekat kakaa na krvne sudove mrežnjače – rekao je dr Querques, dodajući da su potrebna dalja istraživanja kako bi se shvatilo kako redovno konzumiranje crne čokolade može da utiče na krvne sudove mrežnjače tokom vremena.

Ishrana i zdravlje mrežnjače

Zdravi krvni sudovi mrežnjače neophodni su za jasan vid i sprečavanje ozbiljnih stanja oka. Prema NIH’s National Eye Instituteoštećeni krvni sudovi mrežnjače mogu dovesti do stanja kao što je dijabetička retinopatija, izazvane oštećenjem visokim nivoom šećera u krvi i degeneracije makule povezane sa starenjem, koja utiče na vid.

Osim toga, zdravlje mrežnjače tesno je povezano sa ukupnim kardiovaskularnim zdravljem. Utvrđeno je da crna čokolada, bogata flavonolima kakaoa – koji se nalaze u kakao zrnu – nudi neke koristi. Ovi flavanoli, koji čine između 50 i 90 procenata crne čokolade, poboljšavaju protok krvi i smanjuju upalu. To znači da održavanje zdravog srca takođe može pozitivno uticati na oči.

Dr Querques dodaje da ako dalja istraživanja potvrde da redovno konzumiranje crne čokolade ima povoljan uticaj na prevenciju ili lečenje bolesti mrežnjače, „svakodnevni unos kakaa mogao bi da se koristi kao terapija ili prevencija ne samo za bolesti mrežnjače već i za sistemske bolesti”.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo