Naslovna / Ishrana

Da li zaista veštački zaslađivač sukraloza utiče na smanjenje apetita

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 22. 02. 2024.

Sukraloza je veštački zaslađivač koji se koristi umesto rafinisanog šećera. Ona pomaže u održavanju težine, ali da li je za nas zdrava

sukraloza Sukraloza se smatra bezbednom za pečenje Foto Shutterstock

Sukraloza je niskokalorični zaslađivač koji se koristi u ishrani. Čim počnemo sa dijetom, prva stvar koju želimo da izbegnemo je rafinisani šećer. Prvo što nam pada na pamet su zaslađivači bez šećera kao što je sukraloza. Međutim, često se pitamo da li je sukraloza bezbedna za konzumiranje, koliko sukraloze treba uzimati i koji su njeni neželjeni efekti. Sukraloza je slađa od rafinisanog šećera, ali u isto vreme smanjuje unos kalorija. Dok stručnjaci kažu da je bezbedna, neka istraživanja ukazuju i na njene neželjene efekte.

Šta je sukraloza

Sukraloza je veštački zaslađivač bez kalorija dobijen iz saharoze. Otprilike 600 puta je slađa od šećera. Kada se koristi u raznim prehrambenim proizvodima i piću, sukraloza im daje slast, ali ne doprinosi unosu kalorija. Preporučuje se zbog svoje stabilnosti u uslovima visoke temperature, što je čini pogodnom za kuvanje i pečenje, kaže dijetetičarka Kejal Shah.

Da li sukraloza utiče na šećer u krvi i insulin

Sukraloza nema značajan uticaj na nivo šećera u krvi i insulina jer se ne metaboliše u telu.

– Sukraloza prolazi kroz probavni sistem i ne apsorbuje se. To je ono što je čini odgovarajućim zaslađivačem za osobe sa dijabetesom ili one koji žele da kontrolišu nivo šećera u krvi – kaže Shah. Ova karakteristika doprinosi njenoj popularnosti kao zameni za šećer u ishrani usmerenoj na kontrolu unosa ugljenih hidrata i insulinskog odgovora.

Studija, objavljena u Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, ukazuje na činjenicu da sukraloza ne utiče na osetljivost na insulin.

Da li je štetno kuvanje i pečenje sa sukralozom

Pečenje sa sukralozom generalno se smatra bezbednim. Za razliku od nekih zaslađivača, sukraloza ostaje stabilna na visokim temperaturama, što je čini pogodnom za kuvanje i pečenje.

– Nema štetnih materija koje se stvaraju tokom procesa pečenja, što omogućava stvaranje niskokaloričnih poslastica bez šećera. Međutim, preporučljivo je da se pridržavate preporučenih smernica za upotrebu da biste održali željenu slast i izbegli bilo kakve potencijalne promene u ukusu ili teksturi – objašnjava Shah.

Međutim, ima studija sa drugačijim zaključcima. Sudija, objavljena u Food Chemistry, ukazuje na činjenicu da zagrevanje sukraloze sa glicerolom može proizvesti štetnu supstancu zvanu hloropropanoli.

Da li sukraloza utiče na zdravlje creva

Postoje različiti stavovi o tome da li konzumiranje sukraloze utiče na zdravlje creva. Studija objavljena u Frontiers in Physiology, navodi da je konzumiranje sukraloze tokom 6 meseci imalo uticaj na mikrobiom creva i pojačalo upalu. Međutim, druge studije, kao što je ova objavljena u The British Journal of Nutrition, ukazuju na činjenicu da nema uticaja na mikrobiom creva.

– Čini se da su ukupni efekti neutralni za većinu ljudi. Što se tiče telesne težine, sukraloza se često koristi kao pomoć pri gubitku težine zbog odsustva kalorija. Daje slast bez doprinosa ukupnom unosu energije, što je čini popularnim izborom za one koji žele da smanje potrošnju kalorija i kontrolišu težinu. Međutim, individualni odgovori mogu da variraju, i neophodno je uzeti u obzir opšte prehrambene navike za efikasno upravljanje težinom – kaže Shah.

Da li sukraloza pomaže da smršamo ili da se ugojimo

Sukraloza se obično koristi kao sredstvo za kontrolu težine i gubitak težine. Pošto ne sadrži kalorije i ne utiče na nivo šećera u krvi ili insulina, omogućava ljudima da uživaju u slatkom bez dodavanja dodatnih kalorija u ishranu.

– Zamenom šećera sukralozom u hrani i pićima, može da se smanji ukupni unos kalorija, što može doprineti gubitku težine kada se kombinuje sa zdravom ishranom i životnim navikama. Međutim, za sveobuhvatno upravljanje težinom ključno je da održavamo uravnoteženu ishranu i i da vežbamo – ističe Shah.

Da li je konzumiranje sukraloze bezbedno

Sukraloza se generalno smatra bezbednom za konzumiranje.

– Organizam ne metaboliše sukralozu, tako da ona prolazi bez kalorijskog doprinosa. Međutim, neke osobe mogu biti osetljive na veštačke zaslađivače, tako da je umerenost ključna – kaže Shah, dodajući da je „kao i kod svakog aditiva u hrani, preporučljivo da se pridržavamo preporučenih nivoa unosa i konsultujemo sa lekarom ako postoji zabrinutost u vezi sa njegovom upotrebom, posebno za određena zdravstvena stanja ili tokom trudnoće”.

Koji su alternativni prirodni zaslađivači koji su bezbedniji za upotrebu od sukraloze

Stevija i monaško voće popularni su prirodni zaslađivači koji se smatraju sigurnijom alternativom.

– Stevija se dobija iz listova biljke Stevia rebaudiana i ne sadrži kalorijeEkstrakt monaškog voća, dobijen iz monaškog voća, takođe je bez kalorija i poznat je po svojoj intenzivnoj slasti Oba zaslađivača smatraju se bezbednim, sa minimalnim uticajem na nivo šećera u krvi – kaže Shah. Pored toga, na njih se ne odnosi potencijalna zabrinutost povezana sa nekim veštačkim zaslađivačima. Međutim, individualne sklonosti, opredeljenja ii osetljivost mogu da variraju, pa je preporučljiv umereni unos i savetovanje sa lekarom ako je to potrebno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo