Ljuta hrana je nešto kod čega nema „sredine“ – ili je obožavamo ili izbegavamo. Postoji niz dokaza o koristima za zdravlje, ali i navodi o negativnim efektima. Kako izvući najbolje za sebe, spojiti hedonizam i zdravstvene kvalitete a ne ugroziti zdravlje?
Navodni efekti konzumiranja ljute ili jako začinjene hrane kreću se od bržeg metabolizma do probavnih problema. Međutim, još uvek je ta zamišljena linija od koje kreću negativni efekti nedovoljno jasno određena. Statistike kažu da je gotovo tri četvrtine Amerikanaca (74 procenta) izjavilo da jedu ljute sosove uz hranu, prema onlajn anketi sa 2.000 odraslih sprovedenoj 2022. godine.
Međutim, jedna nedavna tragedija možda može navesti ljubitelje začinjene hrane da se preispitaju ili makar malo bolje kontrolišu. The New York Times je izvestio da je tinejdžer u Vusteru (Masačusets), umro ubrzo nakon što je pokušao da odgovori na izazov na TikToku. Naime, izazov je postavila jedna kompanija za proizvodnju čipsa. Cilj je bio pojesti jednu količinu tortilja čipsa obilno začinjenu najljućim paprikama na svetu (Carolina Reaper i Naga Viper). Nakon toga, trebalo je izdržati bez jela i pića što duže bez ublažavanja ljutine. Dečko je jednostavno – umro.
Ovo nije prvi put da se super ljuto začinjena hrana povezuje sa zdravstvenim problemima. 2018. godine paprika Carolina Reaper bila je uzrok velikih glavobolja kod jedne osobe. Dokumentovan je i slučaj čoveka kome je pukao jednjak nakon konzumacije previše ljute paprike. Sporadični slučajevi hitnih prijemaa u bolnicu zbog stomačnih problema nakon ljutih namirnica dešavaju se često.
Jedno isparljivo jedinjenje koje se nalazi u pojedinim paprikama, renu i senfu zvano izotiocijanat, odgovorno je za oštar miris ove hrane i osećaj „pročišćavanja“ sinusa. To kaže istraživanje objavljenom u Journal of Food Science u septembru 2020. Kada govorimo o ljutini, obično mislimo na toplotu koja se emituje zbog prisustva kapsaicina, koji se nalazi u izobilju u čili papričicama, potvrđuju brojne studije.
Kapsaicin je i hemijski iritant, koji izaziva buran odgovor ne samo kada ga unosimo kao hranu već i ako dođe u kontakt sa kožom, očima ili rukama. Nivo kapsaicina se meri pomoću takozvane Skovilove skale.
Uprkos nedavnim lošim vestima, ljuta hrana je vekovima poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Recenzija objavljena u Molecular Nutrition & Food Research u decembru 2022. donosi dokaze da umerena konzumacija ljute hrane čak može pomoći da se živi duže. Prema nekim ranijim istraživanjima, ljudi koji jedu ljuto začinjenu hranu skoro svakodnevno, imaju 14 odsto šanse da nadžive one koji jedu ljuto manje od jednom nedeljno. Ista studija je pokazala da ljudi koji često uživaju u ljutoj hrani imaju manje šanse da umru od raka i srčanih i respiratornih bolesti.
Studije takođe navode da kapsaicin može da ponudi ublažavanje bolova. Ali, i da ima antiinflamatorne efekte. Veruje se da ovo jedinjenje može da „ometa“ neurotransmitere koji šalju signale bola u mozak. Zbog toga je kapsaicin često sastojak lekova za lokalnu primenu koji leče bol i artritis, prema klinici Mayo.
Jako i ljuto začinjena hrana takođe može igrati ulogu u održavanju nižeg BMI (indeksa telesne mase), ubrzavanju metabolizma i poboljšanju mikrobioma creva, navode naučnici iz Cleveland clinic. Metaanaliza objavljena u časopisu Nutrition Journal u junu 2023. zaključuje da začinjena hrana može imati blagotvoran efekat na visok krvni pritisak. Međutim, otkriva i povezanost između ljudi sa najvišim nivoom konzumiranja začinjene hrane i povećanog nivoa LDL ili „lošeg“ holesterola, kao i povećane šanse za gojaznost.
Iako je potrebno još istraživanja o dugoročnim zdravstvenim efektima redovnog konzumiranja začinjene hrane, postoje dokazi da preterivanje nije bez rizika.
– Dok mnogi ljudi uživaju u ljutoj hrani bez ikakvih problema, kod drugih konzumiranje veoma ljuto začinjene hrane može da izazove probavne tegobe. I to nije sve, jer su moguće još ozbiljnije reakcije kao što su bol u stomaku, dijareja i temperatura, bol u grudima, glavobolja i povraćanje. Više je razloga za to. Kapsaicin u velikim količinama može biti štetan za gastrointestinalni trakt jer se efikasnije apsorbuje u želucu i gornjem delu tankog creva. Zbog svoje oštrine, visoke doze kapsaicina mogu inhibirati proizvodnju želudačne kiseline, izazvati upalu želuca i uzrokovati strukturne promene crevne barijere – kaže dr Bill Bredly iz Masačusetsa.
Ovi efekti mogu biti jedan od razloga zašto Fondacija Crohn’s & Colitis navodi ljutu hranu među potencijalnim okidačima sindroma iritabilnog creva (IBS), ali i ulceroznog kolitisa. Začinjena hrana, kako navode naučnici, može pogoršati sindrom iritabilnog creva i inflamatorne bolesti creva. Izuzetno začinjena hrana je i jedan od potencijalnih uzroka ezofagitisa. Takođe, pojedina istraživanja su otkrila da kapsaicin često izaziva simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).
Bolno peckanje od ljute hrane neće nužno biti ograničeno samo na usta i creva. Mogu da „stradaju“ i koža i sluzokoža.