Naslovna / Ishrana

Šta nutricionisti jedu i piju kada ih muči nadimanje

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 08. 04. 2024.

Iako nema ništa loše u uživanju u ukusnom obroku, postoje neke namirnice koje mogu izazvati gastrointestinalne smetnje, kao što je nadimanje

nadimanje Kada se osećamo kao napumpan balon, postoji nekoliko namirnica koje bi mogle da ublaže neke od ovih neprijatnosti Foto Shutterstock

Svi volimo da uživamo u noćnom izlasku sa puno ukusne hrane (i možda koktelom ili dva), što obično za rezultat sledećeg dana ima neželjenu količinu nadimanja. Iako nema ništa loše u uživanju u ukusnom obroku, postoje neke namirnice koje mogu izazvati gastrointestinalne smetnje, kao što je nadimanje. Jednostavno rečeno, nadimanje se odnosi na osećaj punoće u gornjem delu stomaka što može biti uzrokovano akumulacijom gasova ili hrane u stomaku. Takođe može biti posledica nakupljanja bakterija u tankom crevu, koje fermentišu hranu i stvaraju gasove koji izazivaju nadimanje. Nadimanje može biti neprijatno ili čak bolno. Srećom, postoji nekoliko namirnica koje bi mogle da ublaže neke od ovih neprijatnosti.

Zeleni čaj pomaže kod nadimanja

Ako ste ljubitelj zelenog čaja, možda će vam biti drago da znate da može pomoći kod nadimanja. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj može imati blagi diuretički efekat na telo, zahvaljujući kombinaciji antioksidanata i polifenola koji pomažu da se izbaci višak vode i natrijuma.

Pored toga, Mary Ellen Phipps, registrovani dijetetičar, kaže da je „zeleni čaj bogat antioksidansima, što može smanjiti upale u telu”. Phipps dodaje da zeleni čaj takođe sadrži kofein, koji može pomoći da se „stimuliše kretanje GI trakta kako bi se smanjilo nadimanje.

Limun kao blagi laksativ

Limun je prirodni diuretik i može poslužiti čak i kao blagi laksativ. Su-Nui Escobar, registrovani dijetetičar, kaže da „limuni sami po sebi možda nisu lek za nadimanje. Međutim, ako ih dodamo u vodu to može da vam pomogne da povećate unos tečnosti. To može smanjiti zatvor i gasove, koji su uzrok nadimanja”.

Seme morača dobro za GI probleme

Dixya Bhattarai, registrovani dijetetičar, kaže da se„morač dugo koristio u mnogim kulturama širom sveta za ublažavanje problema sa GI”. Ove sitne semenke sadrže ulja koja mogu pomoći u smanjenju upale, gasova i bakterija koje izazivaju nadimanje. Seme morača takođe je odličan izvor vlakana. Bhattarai dodaje da „svaka kašika sušenog semena morača ima oko 2 grama vlakana”. Dodajte semenke morača u toplu šolju čaja od kamilice ili jednu kašiku ovog semena dodajte u testo za palačinke ili mafine.

Ananas ublažava nadimanje

Ovo tropsko voće nije samo ukusna užina, ono može da pomogne i u ublažavanju nadimanja. Amy Gorin, registrovani dijetetičar kaže: „Ananas se može pohvaliti digestivnim enzimom bromelainom, koji pomaže u razgradnji hrane koju jedete. Ovo može pomoći kod nadimanja.” Jezgro ananasa sadrži veću količinu bromelaina, pa ako hoćete da dobijete maksimalnu korist od nadimanja, pokušajte da izvučete deo soka iz jezgra pre nego što ga izbacite.

Celer ima prirodna diuretička svojstva

Celer se može koristiti u raznim receptima, od supe preko salate do soka od celera. Ovo hrskavo povrće ima visok sadržaj vode od oko 95 odsto, a i odličan je izvor nerastvorljivih vlakana i kalijuma, koji mogu pomoći u kontroli zadržavanja vode što je povezano sa nadimanjem. Nerastvorljiva vlakna u celeru podržavaju zdrav sistem za varenje tako što potpomažu često, zdravo kretanje crevaIstraživanja pokazuju da celer ima visok sadržaj apigenina, flavonoida koji se nalazi u biljkama. Apigenin pomaže u povećanju rasta „dobrih” bakterija u našim crevima, što takođe može pomoći kod varenja i u smanjenju nadimanja. Pored toga, Gorin kaže:

– Smatra se da celer ima prirodna diuretička svojstva zbog toga što sadrži hemikaliju zvanu butilftalid. Diuretici pomažu da se iz organizma izbace višak tečnosti i soli.

Spanać pomaže u sprečavanju gasova i nadimanja.

Spanać je jedno od najčešće konzumiranog zelenog povrća. Odličan je izvor nekoliko vitamina i minerala, posebno magnezijuma i kalijuma, koji mogu pomoći u sprečavanju gasova i nadimanja. Samo jedna šolja kuvanog spanaća obezbeđuje 39 odsto preporučenog dnevnog unosa magnezijuma. Magnezijum je neophodan za aktiviranje enzima koji pomažu u varenju i održavanju pravilnog rada creva. Ovi enzimi pomažu tako što opuštaju mišiće u digestivnom traktu i omekšavaju stolicu; olakšavajući otklanjanje gasova i drugih faktora koji doprinose nadimanju.

Šolja spanaća takođe ispunjava 24 odsto dnevnih potreba za kalijumom. Escobar kaže:

– Kalijum može pomoći u smanjenju nadimanja usled zadržavanja vode uzrokovane viškom natrijuma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo