Naslovna / Ishrana

Da li surutka pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 25. 05. 2024.

Iako nosi brojne zdravstvene koristi, protein surutke može da smanji apsorpciju određenih lekova uključujući određene antibiotike i lekove za osteoporozu

Surutka Foto: Shutterstock

Surutka je jedan od glavnih proteina koji se nalazi u mlečnim proizvodima. Različite potencijalne zdravstvene koristi surutke poznate su u tradicionalnoj medicini od davnina. Potvrđuju ih i brojna istraživanja.

Surutka: Protein u prahu ili iz mleka, kako reaguju neke kategorije ljudi?

Aktivni, sportisti rekreativci, osobe sa slabom mišićnom masom ali i one koje imaju probleme sa jetrom, koriste protein surutke i prijavljuju dobre rezultate. Protein surutke, navode stručnjaci Mayo clinic,  takođe može pomoći ljudima da brže zaleče opekotine ili hronične rane.

Neka odojčad možda bolje tolerišu hidrolizovani protein surutke od surutke iz kravljeg mleka ili formule na bazi soje, ističe Klinika Mejo. Oni takođe ima manju šansu za alergijske reakcije na mlečne proizvode, kao i da razviju atopijski dermatitis (ekcem) kada im se daje hidrolizovani protein surutke.

Šta kažu istraživanja: Kako surutka utiče na snižavanje krvnog pritiska

Ginger Hultin, portparol  American Academy of Nutrition u Sijetlu, skreće pažnju  da je većina studija o proteinu surutke i njegovom uticaju na krvni pritisak još uvek nedovoljna. Ali, i da postoje dokazi da protein surutke može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Mala studija kineskih naučnika objavljena u časopisu ​Food Science & Nutrition​ u aprilu 2019. otkrila je da protein surutke pomaže u snižavanju sistolnog krvnog pritiska kod odraslih sa blagom hipertenzijom. Ispitanici su imali i prekomernu težinu ili gojaznost. 65 učesnika u studiji nasumično je raspoređeno da uzimaju 30 grama proteina surutke ili placebo svakodnevno tokom 12 nedelja.

Oni koji su konzumirali proteine surutke ne samo da su imali značajno niži krvni pritisak na kraju 12 nedelja, već su izgubili deo telesne masnoće i imanji su manji obim struka. Istraživači veruju da su efekti surutke na snižavanje krvnog pritiska takođe povezani sa gubitkom telesne masti.

Druga mala studija objavljena u decembru 2016. u ​American Journal of Clinical Nutrition​ otkrila je da su učesnici koji su redovno konzumirali protein surutke snizili svoj i sistolni i dijastolni krvni pritisak nakon osam nedelja. Takođe je zabeležno da su kod učesnika kojima je dat protein surutke sniženi i drugi markeri kardiovaskularnih bolesti.

Izvori proteina surutke: Koliko je dovoljno konzumirati ga dnevno

Protein surutke može se pronaći u namirnicama kakve su rikota i sveži sir, kao i kravlje mleko. Takođe, možete se nabaviti i kao dodatak u prahu. Načini za konzumaciju su brojni: od kombinovanja u smutijima i voćnim salatama, sa ovsenim kašama, jogurtom i drugim namirnicama, kaže Ginger Hultin.

Cate Patton, nutricionista iz Cliveland Clinic, preporučuje odraslim osobama da konzumiraju od 20 do 56 grama dnevno ako žele da pokušaju da spuste nivo krvnog pritisak proteinom surutke.

Surutka nije lek za visok pritisak: Šta je sa alergijama

Većina ljudi dobro toleriše protein surutke, kažu stručnjaci iz Mayo Clinic. Međutim, ako ste alergični na mlečne proizvode, ne bi trebalo da ga uzimate. Protein surutke može da smanji apsorpciju određenih lekova. U njih spadaju određeni antibiotici i lekovi za osteoporozu.

Hultin podseća da je pre korišćenja bilo kog proizvoda ili preparata uvek neophodno proveriti sa svojim lekarom i farmaceutom da li je to preporučljivo u odnosu na vaše stanje i moguće interakcije.

– ​Zapamtite da nijedna hrana ili suplement neće napraviti toliku razliku u krvnom pritisku kao redovna terapija – kaže Ginger Hultin.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo