Naslovna / Ishrana

Koje su zdravije, sveže ili smrznute maline

Priredio/la: Ma.R.|13:30 - 07. 07. 2024.

Maline sadrže veliku količinu vitamina C neophodnog za jak imunitet i apsorpciju gvožđa, kao i vitamine A i B6, kalcijum i cink

Maline Maline su riznica antioksidanata Foto: Shutterstock

Preporučljivo zbog zdravstvenih koristi ali i ukusa, bobičasto voće se smatra super hranom prepunom esencijalnih vitamina, minerala i moćnih antioksidanata. Maline su dobro rešenje kao užina u bilo kom dobu godine. To im omogućava jedna važna osobina, koja im i čuva i podiže nutritivnu vrednost.

Maline su dostupne tokom čitave godine: Da li je „sveže uvek najbolje“?

Prednost malina ali i drugih sorti bobičastog voća je dostupnost i u svežem i u smrznutom stanju. Međutim, mali broj potrošača shvata da su smrznute bobice često zdraviji izbor. Rasprostranjeno mišljenje da je „sveže najbolje“ posebno kada je u pitanju voće i povrće, često nam uskraćuje mogućnost da uživamo u zdravim plodovima i zimi i leti.

Kada je u pitanju bobičasto voće, važno je znati da u smrznutom obliku ima veću koncentraciju korisnih nutritivnih elemenata. Takođe, često je pošteđeno velikih količina pesticida koji se koriste da bi sirovo bobičasto voće duže zadržalo svežinu.

Koje prednosti zadržavaju smrznute bobice u odnosu na sveže

Brojne studije su otkrile da zamrznute bobice sadrže iste nutritivne elemente kao upravo ubrane. Većina bobičastog voća koje kupujemo u velikim trgovinskim lancima „trpi“ i nekoliko dana putovanje od uzgajališta do rafova. Kako dani prolaze, bobice polako gube hranljive materije koje su bile u visokoj koncentraciji odmah nakon branja.

U studijama su korišćene smrznute bobice koje se gotovo uvek brzo zamrzavaju, većina i istog dana kada su ubrane. Tako se praktično u izvornom obliku čuvaju prirodne hranljive materije i antioksidanti, najvažniji mikronutrijenti koje sadrže maline, kupine, borovnice, jagode, brusnice…

Zašto su smrznute maline potencijalno korisnije za zdravlje od svežih?

Prema zaključcima više studija koje su sproveli naučnici sa University John Hopkins, proces zamrzavanja upravo ubranih bobica dovodi do zadržavanja najvažnijih nutriritivnih kvaliteta.

Poput mnogih biljnih kultura, uzgajane bobice često su izložene uticaju različitih pesticida. Bobičasto voće namenjeno prodaji isključivo u svežem stanju mora da održi kvalitetan i zdrav izgled više dana, uključujući transport i izlaganje potrošačima. To zahteva velike količine pesticida i drugih zaštitinih preparata koji se primenjuju i pre i posle sađenja. Dakle, bobice koje završe u zamrznutom stanju imaju mnogo niže nivoe izloženosti pesticidima i drugim hemikalijama.

Istraživači su u prikazu gotovo dramatične razlike u kvalitetu između svežih i smrznutih malina koristili podatke iz USDA programa testiranja pesticida. Podaci USDA pokazali su 52 različite vrste pesticida u vidu ostataka na svežim malinama i borovnicama borovnici naspram dvadesetak na onima u smrznutom stanju.

Koje korisne sastojke sadrže maline

Maline su niskokalorične, izuzetno hranljive i bogate vitaminima C, A i B6. Izvor su kvalitetnih vlakana, koja su nam neophodna za efikasno varenje.

U porciji od 120 grama malina nalaze se samo 64 kalorije, 14,7 gr ugljenih hidrata, 8 gr vlakana, 1,5 gr proteina i 0,8 gr masti. Sadržaj vitamina C je čak 54 odsto, a tu su i mangan, gvožđe, magnezijum, kalijum i cink.

Studije su pokazale da imaju potencijal u prevenciji malignih bolesti, gojaznosti, dijabetesa i artritisa, kao i da usporavaju starenja, zbog sadržaja antioksidanata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo