Naslovna / Ishrana

Mora li uvek probiotik kada pijemo antibiotik: Koje namirnice će nam sačuvati želudac

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 09. 07. 2024.

Poznato je da je moć apsorpcije korisnih sastojaka koji nam čuvaju crevnu sluznicu i jačaju imunitet najveća iz hrane koju konzumiramo

Antibiotik probiotik Crevna sluznica je osetljiva na određene supstance iz antibiotika Foto: Shutterstock

Antibiotici su medikamenti bez kojih je često nemoguće sanirati bakterijske infekcije, ali su i česti izazivači stomačnih tegoba. Nešto što je uobičajeno jeste propisivanje probiotika kako bi se sačuvala želudačna sluznica.

Antibiotici, probiotici i prebiotici

Terapija antibioticima kod nekih ljudi izaziva negativne efekte. Dakle, pored koristi u uništavanju štetnih patogena, može da prouzrokuje i štetu digestivnom sistemu, uz neprijatne simptome. Efekti uticaja supstanci iz antibiotika proučavani su i u laboratorijskim i kliničkim studijama.

Lekari najčešće propisuju probiotike za prevenciju i saniranje neželjenih efekata dejstva antibiotika na mikrobiotu. Pored toga, svakako je savet da se u toku lečenja uz antibiotsku terapiju ne preskaču obroci, da budu uravnoteženi, i da sadrže hranu koja ima probiotička i prebiotička svojstva. Nesumnjivo, našem digestivnom sistemu možemo da pomognemo i na ovaj način, bez unošenja dodatnih hemikalija.

Ishrana i antibiotici: Kako da se hranimo kada smo na terapiji

Važno je napomenuti preporuke o konzumiranju namirnica sa probiotičkim i prebiotičkim svojstvima nisu isključiva alternativa propisanim probioticima, kao ni način lečenja već osetljive ili oštećene sluznice. Pažljiv izbor namirnica može samo da doprinese boljoj, izdržljivijoj i zdravijoj mikrobioti, kao i oporavku iritirane sluznice želuca uticajem antibiotika.

Najzdraviji i najkorisniji probiotik je kiseli kupus. Pored njega, jaka probiotička svojstva imaju:

  • pečene jabuke
  • kefir
  • domaći jogurt
  • pavlaka.

Prebiotičke namirnice su banane, crni luk i beli luk. Međutim, upravo ova hrana kod nekih ljudi izaziva nadimanje i ne prija im čak ni kada su potpuno zdravi, pa je veoma važno ne preterivati u količinama. Preporuke nutricionista su da ukoliko imate osetljiv želudac nikako ne unosite više od 10 g ovih namirnica dnevno.

Koje namirnice izbegavati kada se koriste antibiotici

U periodu kada su nam propisani antibiotici iz ishrane bi trebalo da isključimo kvasac i sve šećere, citrusno voće (pre svega grejpfrut), kao i sva alkoholna pića. Dokazano je da ove namirnice ili dodaci ishrani mogu da ometaju apsorpciju antibiotika, uz neželjene efekte kakvi su mučnina, bol u stomaku, kao i nepravilan srčani ritam. Antibiotici su česti izazivači infekcije kandidom (kandidijaza), a belo brašno, kvasac i slatkiši mogu da pojačaju bujanje ove gljivice.

Namirnice pogodne za konzumaciju po završetku terapije antibioticima

Kada se terapija antibioticima završi, veoma je važno nastaviti sa pažljivim izborom namirnica kako bi se crevna flora oporavila. Tada nam je potrebno više probiotičkih namirnica, koje će blagotvorno uticati na varenje. Treba nastaviti sa umerenim količinama kiselog kupusa i dodati u ishranu:

  • jogurt
  • kefir
  • spanać
  • integralne žitarice
  • prokelj
  • termički obrađeno voće i povrće
  • peršun.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo