Naslovna / Ishrana

Rak jetre može da „ogadi“ hranu: Šta smeju da jedu osobe koje imaju ovaj tumor, posebno posle operacije

Priredio/la: I. V. |9:00 - 12. 09. 2024.

Rak jetre je bolest koja razvija neželjene efekte kao što su gubitak apetita, mučnina, povraćanje, dijareja, ali dobra ishrana je veoma važna jer neuhranjenost može da poveća rizik od komplikacija i smanji šanse za preživljavanje

rak jetre Za rak jetre dobra ishrana je veoma važna jer neuhranjenost može da smanji šanse za preživljavanje Foto: Shutterstock

Rak jetre i tretmani koji se koriste za lečenje ovog karcinoma čoveku mogu da „ogade“ hranu pa je ishrana u ovom periodu prilično komplikovana za pacijente. Međutim, stručnjaci naglašavaju da je ishrana važna kako bi pacijenti mogli da održe težinu i snagu neophodnu za borbu sa bolešću. Virusi hepatitisa B i hepatitisa C najčešći su uzročnici raka jetre. Međutim, genetika, izloženost kancerogenim supstancama i različiti faktori načina života takođe mogu da izazovu nastanak raka jetre.

Rak jetre nastaje zbog virusa, naslednog gena, ishrane, načina života…

Osim virusa i naslednog faktora, ishrana, kao i drugi faktori načina života, može da utiče na stopu smrtnosti od raka jetre. Takođe, može potencijalno i da utiče na rizik od razvoja ovog karcinoma. To znači da hrana, odnosno uravnotežena ishrana bogata određenim namirnicama može da pomogne u smanjenju rizika od raka jetre.

Posle operacije raka jetre ishrana predstavlja veliki problem za pacijente jer ova bolest razvija neželjene efekte koji utiču na gubitak apetita, mučninu, povraćanje ili pojavu dijareje. Međutim, neuhranjenost može da poveća rizik od komplikacija, smanji šanse za preživljavanje i pogorša kvalitet života.

Hrana bogata vlaknima obavezna je za pacijente koji imaju rak jetre

Hepatocelularni karcinom (HCC) je najčešći oblik primarnog raka jetre kod odraslih i često prati razvoj ciroze. S obzirom na to da ciroza negativno utiče na apetit i apsorpciju hranljivih materija i povećava metaboličke potrebe, ljudi sa HCC mogu da budu izloženi riziku od teške pothranjenosti, a adekvatna nutritivna podrška može da bude neophodna za držanje pod kontrolom ovog raka.

Lekari naglašavaju da je važno da se osoba koja ima rak jetre hrani uravnoteženo, unosi dosta hrane bogate vlaknima, koja podstiče funkciju jetre. Kako bi zdravlje pacijenata bilo što bolje, lekar može da preporuči širok izbor namirnica uz pomoć kojih će oboleli održati svoju težinu i snagu dok se bori  protiv ovog tumora. Među glavnim preporukama su:

Organska hrana – S obzirom na to da je jetra odgovorna za detoksikaciju, pacijent sa karcinomom jetre treba da izbegava prerađenu hranu i onu koja sadrži mnogo hemikalija. Preporučuje se prirodna, organski uzgojena hrana, jer, kako ističu stručnjaci, „bolesno telo ne može da obradi pesticide”. Takođe, savet je da se pacijenti drže što dalje od visoko obrađene hrane, kao što su slanina, viršle i mortadela, pa čak i testenine.

Manje masno meso – Treba izbegavati masno meso, kao što su svinjetina, govedina i  jagnjetina. Ovo meso može se zameniti ribom, pasuljem ili živinom koju je mnogo zdravije dinstati i peći na žaru, nego pržiti.

Đumbir – Oboleli od raka jetre često imaju mučninu. A poznato je da je đumbir najbolji lek za mučninu. Nutricionisti savetuju da se đumbir iseče na komadiće, skuva i napravi čaj. U slučaju mučnine prija i blaga hrana, kao što su pire od jabuke, krekeri, tost i banane.

Manji, a češći obroci – Nutricionisti savetuju da se u slučaju raka jetre dnevno jede u 6 do 8 navrata, odnosno bolje je toliko manjih obroka dnevno, umesto tri velika. Hranu bi trebalo unositi u intervalima od 3 do 3 sata.

Najbolje namirnice za osobe koje su dobile rak jetre

Među namirnicama koje najviše prijaju oboleloj jetri su:

– Voće i povrće – kao što su jabuke i lisnato povrće
– Integralne žitarice – hleb od celog zrna, smeđi pirinač, kinoa i ovas
– Nemasni izvori proteina – piletina bez kožice, riba, tofu i pasulj
– Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti – mleko bez masti, sir i jogurt
– Orasi i semenke.

Šta sme da se jede posle operacije raka jetre?

Nakon operacije raka jetre, telo treba da dobije dovoljno kalorija i hranljivih materija kako bi se ubrzao oporavak, jer neuhranjenost može da poveća rizik od hirurških komplikacija. Lekari često ohrabruju pacijente da ponovo počnu da jedu, ubrzo nakon što se operacija završi. Ako je stomak uznemiren, preporučuje se blaga hrana kao što je običan pirinač, tost i nezačinjena piletina. Konstipacija je uobičajena nakon operacije, a može da pomogne dodatak obogaćen vlaknima ili blagi laksativ.

Posle operacije je važno jesti dobro izbalansiranu i zdravu hranu a namirnice koje se dovode u vezu sa nižim mortalitetom od raka jetre su:

  • zelena salata
  • slatki krompir
  • brokoli
  • kupus
  • karfiol
  • mahunarke
  • šargarepa.

Tokom perioda oporavka, lekari naglašavaju da treba strogo ograničiti ili izbegavati alkohol.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo