Naslovna / Ishrana

Šta da jedemo kada smo bolesni, a šta da izbegavamo

Priredio/la: S.St.|13:30 - 21. 01. 2024.

Možda nemamo apetit kada smo bolesni, ali neka hrana može ublažiti naše simptome

šta da jedemo kada smo bolesni Sok od suve šljive napitak je bogat vlaknima koji pomaže kod opstipacije da stolica omekša Foto Shutterstock

Šta da jedemo kada smo bolesni zavisi od naših simptoma. Na primer, blaga ishrana – uključujući hleb, kuvano povrće, jaja i supu – može biti idealna kratak period ako imamo dijareju i povraćamo. Nasuprot tome, hrana bogata vlaknima, poput voća i celih žitarica, pomaže u ublažavanju zatvora. Takođe je važno da znamo koja hrana može produžiti ili pogoršati naše simptome ako smo bolesni.

Pečena piletina ili ćuretina bez kože za uznemiren stomak

Možda nećemo imati apetit ako imamo dijareju ili uznemiren stomak. Umesto da postimo, treba da pokušamo da jedemo blagu hranu kao što je nemasno meso. Organizam lako vari blagu hranu, tako da ne iritira stomak. Trebalo bi da jedemo male obroke pečene piletine ili ćuretine bez kože.

Pasulj protiv zatvora

Hrana bogata vlaknima pomaže u ublažavanju zatvora tako što omekšava stolicu kada pijemo adekvatnu tečnost. Pasulj, uključujući crni i soju, izvor je vlakana. Osušeni pasulj takođe je izvor magnezijuma, koji pomaže u ublažavanju bolova u telu i mišićima. Neki dokazi sugerišu da magnezijum smanjuje upalu, koja često izaziva bolove kada dođe do infekcije.

Žitarice i ovsena kaša pune vlakana

Izaberite ovsene pahuljice od celog zrna i pahuljice od mekinja ako imate zatvor. Te žitarice imaju vlakna koja pomažu u regulisanju pokreta creva. Ne treba zaboraviti da sa obrocima bogatim vlaknima, poput ovsene kaše, treba piti puno tečnostiTečnosti pomažu u ublažavanju opstipacije tako što olakšavaju izlučivanje stolice. Na primer, sok od suve šljive napitak je bogat vlaknima koji pomaže da stolica omekša.

Kafa, čaj i voda

Neki dokazi navode da male doze kofeina mogu ublažiti neke migrene, ali kod drugih mogu da ih pokrenu. Pregled objavljen 2020. otkrio je da nema dovoljno dokaza da se kaže da li kofein leči migrene. Istraživači su savetovali da ne treba piti više od 200 mg ili dve šolje kafe dnevno.

Za ostale tegobe odlučite se za čaj umesto kafe. Ispijanje toplog zelenog čaja možda neće usporiti curenje iz nosa, ali umirujući čaj mogao bi da nam pomogne da se osećamo bolje. Čaj od đumbira može da umiri stomak. Đumbir sadrži antiinflamatorna svojstva koja mogu ublažiti mučninu.

Iako nije hrana, ne smemo da zaboravimo da pijemo puno vode ako izgubimo mnogo tečnosti zbog dijareje ili povraćanja da bismo izbegli dehidraciju. Voda za piće takođe sprečava isušivanje grla, što može da pogorša bol. Stručnjaci savetuju da pijemo osam do 10 šolja tečnosti, prvenstveno vode, dnevno. Potrebe za tečnošću mogu zavisiti od nivoa aktivnosti, životne sredine, zdravstvenog stanja i težine.

Kuvana jaja dobra kod dijareje, mučnine i povraćanja

Kuvana jaja su deo blage dijete, tako da možemo da ih konzumiramo ako imamo dijareju, mučninu ili povraćanje. Važno je da jedemo češće, u manjim porcijama nego obično. Sporo žvakanje jaja pomaže u smanjenju stresa na stomak. Kuvana jaja su i mekana, što je lako za gutanje kod upale grla.

Masna riba pomaže u smanjenju upale

Masne ribe su izvori omega-3 masnih kiselina. Omega-3 pomaže u smanjenju upale, što je znak da se telo oslobađa infekcije poput prehlade ili gripa. Jedan od najčešćih znakova upale je bol, kao što su bolovi u telu ili ušima. Neki dokazi navode da omega-3 takođe mogu ublažiti probleme kože kao što je svrab, što može biti simptom alergije.

Masne ribe su sledeće:

  • haringa
  • skuša
  • losos
  • sardine
  • tuna

Za trudnice i dojilje FDA preporučuje da između 250 i 340 gr ribe nedeljno i to one sa nižim sadržajem žive.

Voće i povrće

Neko voće i kuvano povrće lako je za želudac. Na primer, pire od jabuke, banane i krompir obezbeđuju esencijalne hranljive materije koje možemo izgubiti ako imamo dijareju ili povraćamo. Sos od jabuke izvor kalijuma i vitamina C, ali ima manje vlakana od neoljuštene jabuke. Banane i krompir takođe sadrže kalijumPečeni ili pire krompir je takođe dovoljno mekan za jelo ako imate upalu grla.

Treba biti oprezan sa određenim voćem sa visokim sadržajem vlakana ako imamo dijareju, mučninu ili povraćamo. Jabuke, posebno neoljuštene, bobičasto voće, kruške i suve šljive su pogodnije za lečenje zatvora.

Studija objavljena 2018, sprovedena in vitro (u laboratoriji, a ne kod ljudi), otkrila je da polifenoli, ili biljna jedinjenja u zelenom lisnatom povrću, mogu da smanje upalu koja izaziva bolove tokom bolesti. Zeleno lisnato povrće uključuje rukolu, blitvu, zelje i kelj.

Zlatno mleko smanjuje simptome prehlada i gripa

Zlatno mleko tradicionalno je toplo piće u Indiji – napravljeno od kurkume (začina) i mleka – koje može pomoći u smanjenju simptoma prehlade i gripa. Infekcije mogu iritirati i dovesti do upale krvnih sudova nosa, otežavajući disanje. Topla pića poput zlatnog mleka mogu ublažiti začepljen nos. Ljudi takođe tradicionalno piju zlatno mleko da bi ublažili bol u grlu i snizili temperaturu.

Istraživanja su otkrila da kurkumin ima antioksidativna svojstva koja mogu delovati protiv bakterija, gljivica i virusa koji izazivaju infekcije. Kurkumin je pigment koji kurkumi daje sjajnu žućkasto-narandžastu boju. Treba voditi računa koji brend kurkume u prahu koji kupujemo, jer neki prah kurkume ima visok nivo olova.

Tvrde bombone ili pastile za ublažavanje bola u grlu

Određene namirnice mogu da naprave sloj zaštite u grlu i tako ublaže bol ako imamo upalu grla. Grlo možemo da održimo vlažnim tvrdim bombonama ili pastilama. Na primer, tvrde bombone napravljene od đumbira mogu pomoći u smanjenju simptoma prehlade, uključujući bol u grlu.

Jogurt sa niskim sadržajem masti ili bez masti

Jogurt je izvor probiotika ili bakterija koje podržavaju zdravlje crevaProbiotici mogu pomoći u ublažavanju dijareje dan brže od drugih lekova.

Odlučite se za mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti ili bez masti, uključujući jogurt, ako imate dijareju ili probleme sa želucem. Grčki jogurt može da zameni tradicionalni jogurt ako slabo varite laktozu.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke sadrže vlakna, koja pomažu u ublažavanju i sprečavanju zatvoraČia seme, laneno seme i orasi su takođe izvori omega-3, koji pomažu u smanjenju upale ako imamo bolove u telu, ušima ili svrab.

Sladoled pomaže da ostanemo hidrirani

Sprečavanje dehidracije od suštinskog je značaja ako izgubimo mnogo tečnosti zbog dijareje ili povraćanja. Konzumiranje hrane sa vodom, kao što je sladoled, pomaže nam da ostanemo hidrirani. Treba da odaberemo sladoled koji nema komadiće voća, pulpe ili jogurta.

Rafinisano belo brašno

Osećaj mučnine dovodi nas do toga da nam je sva hrana neprivlačna, ali ona prava može ublažiti simptome smirujući želudačne kiseline. Na primer, hleb, krekeri i testenina napravljeni od rafinisanog belog brašna mogu da nam smire stomakRafinisani beli pirinač sadrži malo vlakana, blag je i skrobast, što je laka hrana za stomak.

Beli pirinač i tost su deo BRAT dijete, koja takođe uključuje banane i pire od jabuke. Stručnjaci su ranije savetovali da pridržavanje BRAT dijete pomaže u lečenju dijareje i uznemirenog stomaka. Istraživanja su otkrila da dugotrajna upotreba BRAT dijete može biti štetna jer joj nedostaju esencijalne hranljive materije poput vlakana, proteina, minerala i vitamina. Umesto toga, konzumirajte uravnoteženu, zdravu količinu ugljenih hidrata, masti proteina tako što ćete nakratko promeniti BRAT ishranu. Na primer, pokušajte da uparite tost sa hranom koja neće iritirati stomak, kao što su bistra čorba ili supa, ovsena kaša ili slani krekeri.

Čorbe i bistre supe

Čorba i bistre supe pomažu da ostanemo hidrirani ako imamo dijareju ili povraćamo. Natrijum u slanim čorbama i supama uravnotežuje nivoe tečnosti. Možete ublažiti bol u uhu, koji se često javlja kod infekcija gornjih disajnih puteva, hranom koja uklanja začepljenost. Bistre i pileće supe pomažu u otpuštanju sluzi u nosnim prolazima. Blage, kremaste supe takođe mogu biti podnošljive ako imamo upalu grla.

Hrana koju treba izbegavati kada smo bolesni

Neke namirnice pomažu u ublažavanju određenih simptoma kada smo bolesni, ali izazivaju ili pogoršavaju druge simptome. Na primer, hrana bogata vlaknima pomaže u lečenju zatvora, ali može pogoršati dijareju, mučninu i povraćanje, i obrnuto.

Ako znamo koju hranu treba izbegavati kada smo bolesni, to može da nam pomogne da se osećamo bolje. Možda će nam biti potrebno da izbegavamo sledeću hranu da bismo skratili proces oporavka:

  • bolovi u telu: pića koja nas dehidriraju, posebno alkohol i kofein, mogu pogoršati bolove u telu, dok prerađena hrana može povećati upalu
  • dijareja: slatkiši, žvakaće gume i drugi proizvodi bez šećera koji sadrže sorbitol ili drugi šećerni alkohol kod nekih osoba mogu izazvati ili pogoršati dijareju, jer telo slabo apsorbuje šećerni alkohol, što može izazvati laksativan efekat
  • glavobolje i migrene: stari sirevi koji sadrže tiramin mogu povećati krvni pritisak, što može izazvati migrene; telo metaboliše mononatrijum glutamat (MSG), koji se često nalazi u sosovima i soja sosu, u glutamat, a ovaj ekscitatorni neurotransmiter u mozgu može pogoršati glavobolje; ostale namirnice koje treba izbegavati su velike količine kofeina, veštačkih zaslađivača i crvenog vina
  • curenje iz nosa: mlečni proizvodi mogu da zgusnu sluz i izazovu stvaranje sluzi; začinjena hrana i šećer mogu odmah izazvati curenje iz nosa
  • bol u grlu: izbegavajte tvrdu i hranu koja grebe grlo poput granole, orašastih plodova i čipsa, koji mogu dodatno da iritiraju upalu grla; kiseli sokovi u velikom broju voća i povrća i njihovi sokovi i limunada takođe mogu pogoršati bol u grlu
  • uznemireni stomak: kofein, punomasni mlečni proizvodi i pržena i masna hrana mogu pogoršati mučninu i povećati dijareju

Šta učiniti ako nam ništa ne pomaže

Isprobajte neke od ovih saveta koji mogu da pomognu da dovoljno smirite stomak da bi zadržali hranu i tečnost:

  • izbegavajte hranu i piće koji vam smetaju za stomak, kao što su punomasni mlečni proizvodi i začinjena hrana
  • izbegavajte stimulanse, kao što su alkohol, kofein i cigarete
  • jedite male obroke češće tokom dana
  • završite poslednji obrok najmanje dva sata pre spavanja
  • polako pijte vodu i druge bistre tečnosti
  • uzimajte male zalogaje i polako žvaćite

Važno je da odete kod lekara ako ne možete da zadržite hranu ili tečnost, posebno ako imate mučninu i povraćanje. Rizikujete da dehidrirate ako ne možete da nadoknadite hranljive materije koje izgubite povraćanjem.

Kada treba otići kod lekara

Obratite se lekaru ako se simptomi, uključujući dijareju, groznicu, mučninu i povraćanje, ne poboljšaju ili se pogoršaju uz kućnu negu i ako imate:

  • bol u stomaku i grudima
  • nemogućnost zadržavanja hrane ili tečnosti
  • simptome prehlade koji se pogoršavaju ili ne prolaze u roku od sedam do 10 dana
  • dijareju koja se pogoršava ili ne popravlja za pet dana (dva dana kod odojčadi i dece)
  • vrtoglavicu i slabost
  • niste mokrili osam sati ili više
  • mučninu duže od 48 sati ili povraćanje koje se javlja tri ili više puta u jednom danu
  • stolicu koja ima neobičan miris ili boju, krv ili sluz
  • teškoće sa disanjem

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo