Ishrana

Zamena za šećer, ksilitol, povezana sa povećanim rizikom od srčanog udara i moždanog udara, zaključak je nove studije

Ksilitol je niskokalorična zamena za šećer sa niskim glikemijskim indeksom. Šećerni alkoholi su ugljeni hidrati koji zapravo ne sadrže alkohol

Ksilitol je šećerni alkohol koji se dodaje mnogim proizvodima, od slatkiša i žvaka bez šećera do paste za zube. Istraživači kažu da su visoki nivoi cirkulišućeg ksilitola povezani sa povišenim trogodišnjim rizikom od kardiovaskularnih događaja.

Zamene za šećer – nezdrave

Prema novom istraživanju, zamene za šećer nisu najzdravije za ljude. U studiji objavljenoj u European Heart Journal, istraživači Cleveland Clinic navode da veće količine ksilitola, vrste šećernog alkohola, mogu povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih događaja.

Ksilitol je niskokalorična zamena za šećer sa niskim glikemijskim indeksom. Šećerni alkoholi su ugljeni hidrati koji zapravo ne sadrže alkohol. Ksilitol se prirodno nalazi u malim količinama u vlaknastom voću i povrću, klipovima kukuruza, drveću i ljudskom telu. Koristi se kao zamena za šećer jer je njegov ukus uporediv sa šećerom, ali ima manje kalorija. Nalazi se u mnogim proizvodima, od slatkiša i žvaka bez šećera do paste za zube. Ljudi ga koriste i kao zaslađivač i za pečenje.

Šećerni alkohol i kardiovaskularni rizici

Tim istraživača rekao je da su u protekloj deceniji zamene za šećer kao što su šećerni alkoholi i veštački zaslađivači značajno povećani u prerađenoj hrani koja se promoviše kao zdrava alternativa.

Prošle godine, tim Cleveland Clinic otkrio je sličnu vezu između drugog šećernog alkohola, eritritola i kardiovaskularnog rizika. U njihovoj izjavi navodi se da ksilitol nije tako čest kao eritritol u keto proizvodima ili proizvodima bez šećera u Sjedinjenim Državama, ali su primetili da je uobičajen u drugim zemljama.

– Ova studija ponovo pokazuje neposrednu potrebu za istraživanjem šećernih alkohola i veštačkih zaslađivača, posebno zbog toga što se oni i dalje preporučuju u borbi protiv stanja kao što su gojaznost ili dijabetes – stoji u saopštenju dr Stanley Hazen, predsednika Odeljenja za kardiovaskularne i metaboličke nauke u Cleveland Clinic’s Lerner Research Institute, kao i načelnika kosekcije preventivne kardiologije u Institutu za srce, vaskularne i torakalne bolesti, u saopštenju.

– To ne znači da treba da bacite pastu za zube ako u sebi sadrži ksilitol, ali treba da budemo svesni da konzumiranje proizvoda koji sadrži visoke nivoe može povećati rizik od događaja povezanih sa zgrušavanjem krvi – dodao je Hazen.

Detalji o proučavanju ksilitola i zdravlja srca

U analizi više od 3.000 ispitanika u Sjedinjenim Državama i Evropi, istraživači su izvestili da su visoki nivoi cirkulišućeg ksilitola povezani sa povišenim trogodišnjim rizikom od kardiovaskularnih događaja. Utvrđeno je da će trećina ispitanika sa najvećom količinom ksilitola u plazmi doživeti kardiovaskularni događaj.

Tim je sproveo pretkliničko testiranje kako bi potvrdio nalaze. Otkrili su da ksilitol izaziva zgrušavanje u trombocitima i povećan rizik od tromboze.

Istraživači su takođe pratili aktivnost trombocita kod ispitanika koji su konzumirali piće zaslađeno ksilitolom u odnosu na piće zaslađeno glukozom. Otkrili su da se svaka mera sposobnosti zgrušavanja značajno poveća odmah nakon uzimanja ksilitola, ali ne i glukoze.

Tim je rekao da studija ima nekoliko ograničenja, uključujući da studije kliničkog posmatranja pokazuju povezanost, a ne uzročnost. Rekli su da je potrebno više studija da bi se procenila dugoročna kardiovaskularna bezbednost ksilitola.

Šta stručnjaci misle o veštačkim zaslađivačima

Dr Cheng-Han Chen, interventni kardiolog i medicinski direktor strukturalnog programa za srce u medicinskom centru MemorialCare Saddleback u Kaliforniji, kaže da ljudi treba da izbegavaju velike količine ksilitola dok se njegovi efekti ne budu bolje razumeli.

– Na osnovu ove studije, smatra se da ksilitol utiče na „lepljivost” trombocita u krvotoku, potencijalno povećavajući rizik od stvaranja krvnog ugruška u srcu ili mozgu – kaže dr Chen, koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

Dr Rigved Tadwalkar, kardiolog konsultant u Providence Saint John’s Health Center u Kaliforniji, kaže da je važno imati na umu da je ova studija bila opservaciona i da ne dokazuje definitivno da ksilitol direktno uzrokuje kardiovaskularne probleme.

– Međutim, nalazi su dovoljno zabrinjavajući da zahtevaju dalju istragu. Ova nova studija dodaje još jedno poglavlje u razvojnu priču o zamenama za šećer i zdravlju srca. Poslednjih godina raste svest o tome da ove alternative možda nisu tako bezbedne kao što se nekada verovalo – kaže dr Tadwalkar, koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

On je dodao da je takođe važno napomenuti da je eritritol istaknutiji u Sjedinjenim Državama u okviru keto proizvoda i proizvoda bez šećera, dok ksilitol nalazi širu upotrebu u drugim zemljama, kao i u nekim bombonima i žvakaćim gumama bez šećera.

Dr Tadwalkar dodaje da ksilitol može imati ovaj uticaj na srce jer, prema studiji, ksilitol može povećati aktivnost trombocita i povećati stvaranje krvnih ugrušaka.

– Ova pojačana aktivnost mogla bi povećati rizik od neočekivanog formiranja ugrušaka, što bi potencijalno moglo dovesti do kardiovaskularnih događaja poput srčanog ili moždanog udara. Važno je napomenuti, međutim, da je ovo na kraju samo teorija. Potrebno je više istraživanja da bi se definitivno razumeli tačni biološki procesi koji su u igri – rekao je dr Tadwalkar.

Zdravstveni efekti zamena za šećer

Dr Bradley Serwer, kardiolog i glavni lekar u kompaniji VitalSolution, koja pruža kardiovaskularne i anesteziološke usluge bolnicama širom zemlje, rekao je da problemi sa zamenama za šećer sežu u prošlost više od jednog veka.

– Saharin je prvi put otkriven 1879. i uveden u široku upotrebu kao veštački zaslađivač početkom 20. veka. Sedamdesetih godina prošlog veka postojala je značajna zabrinutost da bi saharin mogao izazvati rak, ali je to kasnije razjašnjeno početkom 2000-ih kada je Nacionalni toksikološki program uklonio saharin sa svoje liste potencijalnih kancerogena – kaže dr Serwer.

On je dodao da zdravstvena vrednost zamena za šećer zavisi od nečijeg zdravstvenog stanja.

– Idealno bi bilo izbegavati ih potpuno i održavati zdravu balansiranu ishranu sa niskim glikemijskim indeksom. Savetujem pacijentima da razmisle o svojoj želji za slatkim i svom celokupnom zdravlju. Prirodne opcije poput ekstrakta monaškog voća mogu biti opravdane – kaže dr Serwer, koji nije bio uključen u istraživanje.

– Treba biti oprezan. Čak i proizvodi kao što je stevija, koja se dobija iz biljke Stevia rebaudiana, pomešani su sa eritritolom, što takođe može povećati rizik od nakupljanja trombocita i dovesti u vezu sa većim kardiovaskularnim događajima – upozorio je on.