Naslovna / Ishrana

Smeju li osobe sa dijabetesom da koriste steviju i da li je ovaj prirodni zaslađivač bezbedan za sve

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 10. 06. 2025.

Prevelike količine sirove stevije mogu negativno uticati na bubrege i krvni pritisak ili stupiti u interakciju sa određenim lekovima

Stevija Prstohvat ili tabletica stevije u prahu odgovara količini jedne kašičice običnog šećera Foto: Shutterstock

Ako prvi put koristite steviju, počnite sa malom količinom i postepeno je dozirajte prema ukusu. Naime, važno je znati da je stevija u prahu i do 200 puta slađa od običnog šećera.

Šta je stevija?

Stevija (Stevia rebaudiana) je biljka iz porodice hrizantema i danas jedna od najpopularnijih prirodnih zamena za šećer. Većina preparata se pravi od visoko rafinisanog ekstrakta njenih listova, rebaudiozida A (Reb A), koji ima snažno zaslađujuće dejstvo. Zbog toga je važno ne preterivati u količini. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na sastav proizvoda, jer neki sadrže veštačke arome i boje koje nije poželjno unositi.

Potvrđene koristi ekstrakta stevije

Stevija je prirodni zaslađivač sa niskim sadržajem kalorija, pa je idealna za dijete i regulaciju telesne mase. Studije su pokazale da može smanjiti nivo glukoze i insulina kod gojaznih osoba, povećati osećaj sitosti i da pomaže u kontroli apetita. Takođe, studije kažu da može da smanji nivo ukupnog i LDL holesterola, dok utiče na povećanje nivoa „dobrog“ HDL holesterola.

Mogu li se dovesti u vezu stevija i prevencija raka?

Pojedina istraživanja u laboratorijskim uslovima pokazala su da steviozid, prirodni glikozid iz stevije, može doprineti uništavanju ćelija raka, posebno kod karcinoma dojke. Neki sastojci stevije pokazuju potencijalno dejstvo prema malignim ćelijama leukemije, pluća, želuca i dojke, ali su potrebna dalja ispitivanja. Svakako, preliminarni rezultati su ohrabrujući, kažu naučnici.

Kako pravilno koristiti steviju u ishrani

Jedan prstohvat stevije u prahu odgovara količini jedne kašičice običnog šećera. Možete je dodati u kafu, čaj, limunadu, voćni jogurt, žitarice, smutije i šejkove. Ako je koristite za testo ili peciva zamenite polovinu, a možda i trećinu količine šećera manjom dozom stevije. Kao i kod svakog zaslađivača, ključ je u umerenosti i pravilnoj upotrebi. Uvek počnite sa manjom dozom i prilagodite ukus po potrebi.

Da li je stevija bezbedna za sve?

Ekstrakt stevije na bazi Reb A smatra se bezbednim i za neke rizične grupe pacijenata. Ipak, hroničnim bolesnicima se preporučuje oprez uz dodatne analize, naročito kada se govori o korišćenju sirovih delova biljke.

Osobe sa dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom ili srčanim problemima treba da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe. Neki oblici stevije, posebno oni sa dodatkom dekstroze ili maltodekstrina, nisu pogodni za osobe sa dijabetesom. Takođe, prevelike količine sirove stevije mogu negativno uticati na bubrege, krvni pritisak i interakciju sa lekovima.

Ako steviju uzgajate u kućnim uslovima, treba da znate da se lišće koristi za zaslađivanje hrane i pića, ali je važno naglasiti da sirov list stevije nije odobren za komercijalnu upotrebu. Nikako se ne preporučuje trudnicama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo