Kikiriki puter i bademov puter svakako imaju sličnosti: mogu se konzumirati na potpuno iste načine, imaju orašaste plodove kao glavni sastojak i dobar su izvor proteina i masnoća zdravih za srce. Pokazalo se da osobe koji unose orašaste plodove ili putere od orašastih plodova u svoju ishranu smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.
Bademov puter pravi se od mlevenih badema i sadrži mononezasićene masnoće zdrave za srce, kaže Lena Bakovic, dijetetičar i nutricionista u Top Nutrition Coaching u Palm Bič Gardensu na Floridi. To znači da bademov puter može pomoći u smanjenju „lošeg” LDL holesterola i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, kaže Bakovic. Zdrave masti takođe mogu da pomognu da se osećamo siti bez skoka nivoa šećera u krvi koji dolazi od konzumiranja ugljenih hidrata, što kasnije može dovesti do manje želje za hranom, kaže dr Stephen Vogel, lekar porodične medicine u PlushCare u Karborou, Severna Karolina.
Ostale prednosti bademovog putera: Dobar je izvor proteina koji podstiče rast i razvoj i sadrži vlakna koja promovišu sitost. Takođe može biti dobra alternativa za one koji imaju alergiju na kikiriki.
Jedna mana bademovog putera jeste ta što je generalno mnogo skuplji od kikiriki putera. Kikiriki puter
Kikiriki puter čest je sastojak užina i sendviča.
Većina ključnih hranljivih materija skoro je identična u oba putera. Čak je i sadržaj masti sličan, ali su vrste masti različite, i to je važna razlika između bademovog i kikiriki putera.
– Veći procenat zdravije (nezasićene) masti umesto nezdrave sadrže puteri od orašastih plodova, kao što je bademov puter, za razliku od kikiriki putera – kaže dr Vogel. Razlika u zasićenim mastima je mala, kaže dr Vogel, ali na to mora da se obrati pažnja, jer se „pokazalo da konzumiranje velikog udela zasićenih masti blago povećava rizik od bolesti koronarnih arterija, srčanog udara i moždanog udara”, kaže on.
Međutim, iako bademov puter ima nešto jači nutritivni profil od kikiriki putera, za one koji više vole ukus kikirikija ili ako im je bademov puter skup, kikiriki puter i dalje je dobra opcija, kaže Jessie Anderson, dijetetičar i nutricionista koja takođe radi u Top Nutrition Coaching, u Fajetvilu, Severna Karolina.
Bademov puter (2 kašike)
Kikiriki puter (2 kašike)
Zanimljivo je da, uprkos kalorijskoj gustini orašastih plodova (a time i putera od orašastih plodova), nema dokaza koji povezuju konzumiranje orašastih plodova sa povećanjem telesne težine. Zapravo, jedan pregled otkrio je da orašasti plodovi mogu biti korisni za kontrolu težine i mogu pomoći u sprečavanju povećanja telesne težine na duži rok.
Bakovic kaže da je bademov puter hranljiviji od kikiriki putera. Osim ideja kako da ga uključimo u ishranu, ona nudi i nekoliko profesionalnih saveta o najboljim načinima za kupovinu i skladištenje.