Ova vrsta hrane drastično povećava rizik od raka i oštećuje organe, a jedemo je svaki dan

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Rizik od rakag uvećava naglo povećanje konzumacije određene vrste hrane, u poređenju sa  svežim i domaćim namirnicama. U tu vrstu ishrane spada ultra-prerađena hrana koja je označena  kao ozbiljna pretnja globalnom zdravlju, pri čemu se među potencijalnim posledicama navodi niz bolesti, od gojaznosti do dijabetesa tipa 2, depresije, ali i povećanje rizika od raka. Najnovija naučna otkrića navode da ta vrsta hrane oštećuje i mnoge organe u našem telu.

Ultra-prerađena hrana čini čak 80 odsto ishrane nekih ljudi

Ultra-prerađena hrana (UPH) dovodi se u vezu sa štetom u svakom glavnom organskom sistemu ljudskog tela i predstavlja seizmičku pretnju po globalno zdravlje, navodi se u najvećem svetskom pregledu objavljenom u časopisu The Lancet. Veliki problem predstavlja što UPH takođe brzo istiskuje svežu hranu u ishrani dece i odraslih na svim kontinentima i ima veze sa povećanim rizikom od desetak zdravstvenih stanja, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, srčana oboljenja i depresiju.

Autori istraživanja, koji su analizirali rezultate 104 dugoročne studije, navode da nagli porast unosa ultra-prerađene hrane širom sveta podstiču korporacije vođene profitom koje koriste niz agresivnih taktika kako bi podstakle potrošnju, iskrivile naučnu debatu i sprečile regulaciju, pokazuje sve više istraživanja na ovu temu. Nalazi, iz serije od tri rada objavljena u časopisu The Lancet, dolaze u trenutku kada milioni ljudi sve više konzumiraju ultra-prerađenu hranu kao što su gotova jela, žitarice, proteinske pločice, gazirana pića i brza hrana. U Velikoj Britaniji i SAD, više od polovine prosečne ishrane sada se sastoji od ultra-prerađene hrane. Za neke, posebno za mlađe ljude, siromašnije ili iz nerazvijenih područja, tipična je ishrana koja sadrži čak 80 procenata ultra-prerađene hrane.

Kakva je veza ultra-prerađene hrane i povećanog rizika od raka 

- Prvi rad u ovoj seriji istraživanja objavljenih u The Lancet pokazuje da ultra-prerađena hrana šteti svakom glavnom organskom sistemu u ljudskom telu. Dokazi snažno upućuju na to da ljudi nisu biološki prilagođeni konzumaciji ultra-prerađene hrane - objašnjava profesor Carlos Monteiro, autor objavljenih studija.

Najvažnija studija za rak debelog creva, koja je uključila više od 200.000 odraslih osoba koje su praćene 28 godina, objavljena u JAMA Network Open, pokazala je da visok unos ultra-prerađene hrane pima veze sa 29 odsto većim rizikom kolorektalnog karcinoma kod muškaraca. Posebno veliki rizici su prerađeno meso, zaslađena pića i gotova jela. Kod žena je veza slabija, ali je svejedno prisutna. Isto tako, osmogodišnja studija na 104.980 ispitanika pokazala je da svakih 10 odsto povećanja udela ultra-prerađene hrane podiže rizik za rak od 12 procenata, a posebno je naglašena veza s karcinomima digestivnog trakta.

Ultra-prerađena hrana obuhvata sve - od brze hrane do proteinskih pločica, kobasica, hamburgera, grickalica, gotovih jela, žitarica i gaziranih pića. Iako su neke namirnice prerađene u manjoj meri, ultra-prerađena hrana definiše se kao hrana koja sadrži više od pet sastojaka koji se obično ne nalaze u domaćoj kuhinji, poput emulgatora, konzervansa, aditiva, boja i zaslađivača. Niske je nutritivne vrednosti i visokog potencijala za stvaranje upale.

Koliko jedemo ultra-prerađene hrane?

Prema autorima najnovijeg pregleda, sama edukacija nije dovoljna za rešavanje problema. Umesto toga, zagovaraju „drugačiju viziju prehrambenog sistava, s naglaskom na lokalne proizvođače hrane, očuvanje kulturnih prehrambenih tradicija i ekonomske koristi za zajednicu“.

Iako priznaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumeli mehanizmi koji dugoročno dovode do narušavanja zdravlja, kroz klinička i zajednička ispitivanja, autori pozivaju na hitne mere, uključujući zabranu ultra-prerađene hrane u javnim prostorima poput bolnica i škola kao i uvođenje strožih ograničenja oglašavanja.

(eKlinika.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>