Vremenski ograničena ishrana može poboljšati nivo šećera i holesterola u krvi kod ljudi sa nizom faktora rizika poznatih kao metabolički sindrom, navodi se u nedavnim istraživanjima. Osobe koje su se pridržavale rasporeda ishrane sa vremenskim ograničenjem izgubile su težinu i smanjile unos kalorija bez strogih pravila o ishrani.
Značajno smanjenje rizika od bolesti uz povremeni post
Ljudi sa faktorima rizika koji povećavaju verovatnoću od srčanog udara, moždanog udara ili dijabetesa tipa 2 mogu značajno da smanje rizik uz pomoć oblika povremenog posta poznatog kao vremenski ograničena ishrana. Odrasli sa visokim krvnim pritiskom, povišenim nivoom šećera u krvi, abnormalnim nivoom LDL holesterola, viškom abdominalne masnoće ili drugim aspektima metaboličkog sindroma koji su suzili dnevni prozor u ishrani primetili su poboljšanja za samo tri meseca, pokazalo je novo istraživanje.
Nalazi sugerišu da je vremenski ograničena ishrana izvodljiv i efikasan način za poboljšanje višestrukih aspekata kardiometaboličkog zdravlja, posebno kontrole šećera u krvi i holesterola, čak i ako ljudi već uzimaju lekove, kaže glavni autor, dr Emily Manoogian, postdoktorand i istraživač na Institutu Salk na Medicinskom fakultetu UC San Diego.
– Iako je ova studija rađena na odraslim osobama sa metaboličkim sindromom, na osnovu ovog i drugih nalaza, ona takođe može pomoći u poboljšanju predijabetesa, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola ili povišene telesne težine i verovatno mnogih drugih zdravstvenih problema – kaže dr Manoogian.
Učesnici studije imali su 8 do 10-časovni prozor za jelo
Za ovu studiju, istraživači su nasumično rasporedili ukupno 108 odraslih osoba sa metaboličkim sindromom ili u grupu sa ograničenom ishranom ili u kontrolnu grupu. Grupa je bila sastavljena od 51 odsto žena prosečne starosti 59 godina, prosečne težine 89 kg, sa prosečnim BMI oko 31. Za razliku od većine ispitivanja o vremenski ograničenoj ishrani, ova studija uključivala je ljude koji su uzimali lekove za metabolički sindrom, poput lekova za snižavanje holesterola ili krvnog pritiska.
Nakon tri meseca, ljudi u grupi sa vremenski ograničenom ishranom pokazali su poboljšanja u ključnim markerima kardiometaboličkog zdravlja, uključujući nivo šećera u krvi i LDL holesterol, kao i niži nivo hemoglobina A1C, markera dugotrajne kontrole šećera u krvi.
Ljudi koji su pratili vremenski ograničenu ishranu izgubili su više kilograma
Učesnici koji su pratili vremenski ograničenu ishranu izgubili su u proseku oko3 kg (oko 3 procenta svoje telesne težine), u poređenju sa oko 1,5 kg u kontrolnoj grupi. Prema dnevnicima o ishrani koje su učesnici vodili tokom 12 nedelja, oni koji su smanjili prozor konzumiranja hrane jeli su oko 350 kalorija manje dnevno i smanjili masnoću na stomaku, a da nisu doživeli značajan gubitak čiste mišićne mase.
– Uzbudljivo je kada vidite da jedna intervencija u životnim navikama može poboljšati više komponenti metaboličkog sindroma. Obično tretmani utiču samo na jedan aspekt – kaže dr Manoogian.
Vremenski ograničena ishrana mogla bi da bude „skriveni” način za poboljšanje navika u ishrani
Ovi nalazi ukazuju na to da možemo postići dodatna (iako skromna) poboljšanja metabolizma kroz vremenski ograničenu ishranu bez svesnog smanjenja kalorija ili gubitka značajne težine, kaže dr Adam Collins, vanredni profesor nutricionizma na Univerzitetu u Sariju u Engleskoj, koji nije bio uključen u studiju.
– Ono što je primamljivo kod vremenski ograničene ishrane jeste to što se ne daju instrukcije o ograničenju ukupnog unosa ili izbora hrane, već samo ograničavanje prozora za ishranu – kaže dr Collins.
Ova studija pokazuje da vreme za ishranu može da se personalizuje kako bi se prilagodio nečijem tipičnom obrascu ishrane i spavanja, kaže on.
Vremensko ograničenje može da „iskoristiti prirodnu mudrost tela”
– Naša tela zapravo obrađuju šećere i masti veoma različito u zavisnosti od doba dana – kaže koautor dr Satchidananda Panda, profesor i istraživač u Salku. Istraživači veruju da usklađivanje unosa hrane sa prirodnim cirkadijalnim ritmom tela može poboljšati način na koji telo metaboliše kalorije.
– U vremenski ograničenoj ishrani ponovo uključujemo prirodnu mudrost tela i koristimo njegove dnevne ritmove kako bismo obnovili metabolizam i poboljšali zdravlje – kaže dr Panda.
Promena vremena kada jedemo umesto onoga što jedemo može biti lakša za održavanje
Iako standardna preporuka da se „jede manje i da se više kreće” zvuči dovoljno jednostavno, ali može da bude teška da je se pridržavamo, kažu autori. Isto važi i za mnoge popularne dijete, kaže dr Merilyn Tan, vanredni profesor medicine i endokrinolog u Stanford Health Care u Kaliforniji, koja nije bila uključena u studiju.
– Dijete sa ekstremno malo ugljenih hidrata, keto dijeta i druge restriktivne dijete, mogu dovesti do značajnog gubitka težine i metaboličkih poboljšanja na kratak rok, ali mnogim pacijentima je teško da ih se pridržavaju dugoročno. Ključ uspeha je u pronalaženju promene u ishrani koju čovek može da održava neograničeno – kaže dr Tan.
– Ova studija pokazala je prednosti nakon tri meseca, a u dugoročnijoj studiji, koristi mogu biti još značajnije. Pacijentima se dopada to što ne moraju da menjaju ono što jedu, već samo kada jedu – dodaje dr Tan.
Neke osobe treba da se konsultuju sa lekarom pre nego što se odluče za vremenski ograničenu ishranu. Sve dok lekari znaju kakav je ovo plan ishrane, postoji vrlo mali rizik od povremenog posta, kaže dr Tan.
– Ako je reč o pacijentima koji su na insulinu ili lekovima koji mogu izazvati nizak nivo glukoze, onda je važno da razgovaraju o vremenski ograničenoj ishrani sa svojim lekarom – naglašava ona.