Može li ono hrana da utiče na astmu (ásthma) ? Iako naučna istraživanja još uvek nisu došla do konačnih zaključaka, neki pokazatelji govore da izbor namirnica koje koristimo u ishrani i te kako može da utiče na tok i stanje obolelih od astme. Doktori ističu da ne postoji dijeta koja će eliminisati ili izlečiti astmu, ali postoje neke stvari koje mogu da pomognu. Pojedinačne reakcije na hranu uveliko se razlikuju od osobe do osobe, ali, lekari izdvajaju nekoliko smernica o tome šta bi trebalo jesti kako bi pomogli sebi ukoliko bolujete od astme ili da se bolest bar ne pogorša.
Jabuke – najbolja
Evo još jednog razloga da stavite jabuke na listu namirnica koje ćete svakodnevno jesti. Britanska studija otkrila je da su ljudi koji su prijavili da jedu 2 do 5 jabuka nedeljno imali 32 odsto manji rizik od astme od ljudi koji su jeli manje (čak i nakon kontrole drugih faktora). Autori studije pretpostavljaju da su za ovakav rezultat odgovorna korisna jedinjenja poznata kao flavonoidi, jer jedan flavonoid – khelin, otvara disajne puteve.
Agrumi – najbolje
Vitamin C je moćan antioksidans koji može da spreči oštećenje pluća boreći se protiv slobodnih radikala. Jedno istraživanje predškolske dece u Japanu otkrilo je da je kod onih sa najvećim unosom vitamina C manja verovatnoća da obole od astme od onih sa manjim unosom. Iako se vitamin C može naći u većini voća i povrća, ima ga prekomerno u agrumima kao što su pomorandža i grejp, voće kivija, brokoli, prokulica i paradajz.
Šargarepa – najbolja
Šargarepa je poznata po tome što sadrži beta-karoten, još jedan, poznati antioksidans. Preliminarne studije sugerišu da beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A, može da smanji učestalost astme izazvane vežbanjem. Pigment je takođe neophodan za održavanje očiju i imunološkog sistema u najboljoj formi, a može čak da pomogne i kod bolesti srca, raka i Alzhajmerove bolesti. Betakaroten može se naći ne samo u šargarepi, već i u drugom voću i povrću živopisnih boja, kao što su kajsije, zelena paprika i slatki krompir.
Kafa – najbolja
Čini se da se skoro svake nedelje objavi neki novi naslov o tome kako kofein može ili ne može da utiče na naše zdravlje. Što se tiče astme, kofein se pojavljuje ulozi „dobrog momka“. Ispitivanja su otkrila da kafa sa kofeinom može skromno da poboljša funkciju disajnih puteva i do 4 sata nakon konzumiranja, u poređenju sa ispijanjem bezkofeinskog napitka. lekari podsećaju da je kofein bronhodilatator koji može da poboljša protok vazduha, a iz istog razloga, i crni čaj može da bude koristan.
Jaja – najgora
Iako su kožne reakcije poput osipa (koprivnjače) najčešća manifestacija alergije na jaja, pojava astme je još jedna moguća reakcija. Alergije na jaja su najčešće kod dece, i mnogi ih prerastu. Ako vi ili vaše dete imate takvu alergiju (alergolog to može potvrditi testovima kože ili krvi), izbegavajte jaja i proizvode od jaja – zato pažljivo čitajte etikete. Jedna žena u Španiji, koja je bila alergična na jaja, imala je astmatičnu reakciju na smesu koja se koristila za restauriranje starih zgrada. To je navelo nekoliko stručnjaka da upozore ljude na takve alergijske reakcije, kada je restauracija u pitanju.
Laneno seme – najbolja
Laneno seme sadrži puno omega-3 masnih kiselina, kao i magnezijuma. Neka istraživanja sugerišu da omega-3 kiseline kojom su bogati losos i druga masna riba, imaju blagotvorno dejstvo na astmu, ali da je istraživanje još uvek preliminarno. Magnezijum je možda još jedan koristan sastojak jer opušta mišiće koji okružuju bronhije, disajne puteve i tako ih drži otvorenima, jer upravo je stezanje bronhija ono što izaziva napad astme.
Beli luk – najbolja
Poznato je da beli luk ima antiinflamatorna svojstva i tradicionalno se nalazi na vrhu liste kao lek za bilo koje bolesti – od hemoroida do virusnih infekcija. Ali, u slučaju astme,važan je jer beli luk sadrži alicin, izuzetno moćan antioksidans. Studija iz 2009. godine otkrila je da dok se alicin razlaže u telu on proizvodi kiselinu koja uništava slobodne radikale. A da li pomaže astmi? Lekari kažu, da, mogao bi da pomogne.
Mleko – najbolja i najgora
Raznovrsni su podaci o tome da li mleko i drugi mlečni proizvodi mogu da pogoršaju astmu. Ipak, neki ljudi imaju alergiju na mleko, što može rezultirati piskanjem, kašljanjem i drugim respiratornim simptomima. S druge strane, mleko je jedan od najboljih izvora vitamina D, koji može da ublaži simptome astme.
Kikiriki – najgora
Kikiriki kod nekih od nas može da izazve potencijalno fatalne alergijske reakcije, a kod drugih alergijsku astmu. Ali, štetna svojstva ovog orašastog ploda mogu ići i dalje od toga. Jedna studija otkrila je da se kod dece sa astmom, koja su takođe imala alergiju na kikiriki, astma razvila ranije nego kod dece bez alergije na kikiriki. Takođe je veća verovatnoća da će biti hospitalizovana i verovatnije da će im trebati steroidi. Mnoga astmatična deca sa alergijama na kikiriki takođe imaju alergije na travu, korov, mačke, grinje i polen drveća, što sve može da pokrene napade astme.
So – najgora
Podaci o tome da li so pogoršava astmu su mešoviti, ali povezanost ima smisla. Karakteristika astme je upala i stezanje disajnih puteva, a so može doprineti upali uzrokujući zadržavanje tečnosti. Osobama koje boluju od astme doktori preporučuju ljudima da jedu manje natrijuma. Smanjenje unosa soli je dobro i iz mnogih drugih razloga. I, ne bi trebalo da zaboravimo da so najviše unosimo kroz restoransku ili prerađenu, brzu hranu, a ne iz slanika koji na stoji na stolu.
Crno vino – najbolja i najgora
Nekoliko studija sugeriše da crno vino može da izazove napade astme, verovatno zbog prisustva konzervansa zvanih sulfiti (koji se takođe nalaze u sušenom voću i škampima). Druge studije ukazuju da je to možda sam alkohol ili neki drugi sastojak. Ali, druge studije otkrile su da ljudi koji piju vino imaju blaže forme astme i manje napada. S obzirom na različite rezultate istraživanja, ipak treba pripaziti koliko crnog vina se pije i izbegavati ga ako se čini da predstavlja problem.
Avokado – najbolja
Avokado sadrži važan antioksidans zvan glutation. Njihova uloga u telu je da štite ćelije od štete koju nanose slobodni radikali. Avokado – bilo u salati ili u gvakamola sosu – takođe je bogat mononezasićenim masnoćama, vrstama masti koje zapravo želite u svojoj ishrani jer pomažu u snižavanju holesterola.